rejser til egypten med orienttravel

Rejsehistorier

Rejsehistorier


Fantastisk reise og vores bedste anbefalinger til Orient travel

Hei Malin

Jeg vil bare gi tilbagemelding på vore fantastiske reise til egypten. Det har i klaret til max point. Alt har været perfekt og vi var jo heldige å være alene ombord på SS MISR de dage vi boede ombord. Hvilken fantastiske oplevelse det var og utrolig høj service og kvalitet ombord. Og alt har fungeret med vore guide i de dage. Super serviceminded og dygtig guide. Ja….intet at klage over. Fantastisk reise og vores bedste anbefalinger til Orient travel.
Takk for os;-)
Mvh Peter

Det blev en fantastisk oplevelse, som overgik vores forventninger

Hej Helga

Jeg synes lige jeg vil skrive og takke for arrangementet af vores ferie til Egypten.

Det blev en fantastisk oplevelse, som overgik vores forventninger.

Ud over alle de spændende, fantastiske og smukke ting, som landet byder på, vil jeg fremhæve jeres super gode arrangement af det hele.

Gode hoteller, fantastiske mennesker – guider, chauffører, jeres folk i lufthavnene, og alt personalet ombord på skibet, som sørgede for os.

Der var altid nogen som sørgede for at vi kom godt videre (uanset tiden på døgnet) og fik oplevet at det vi gerne ville.

Dejligt også lige at hilse på dig i lufthavnen, da vi ankom. Det var en overraskelse.

Vi var lidt uheldige at løbe ind i en sandstorm, som gjorde vi måtte vente ca. 7 timer i lufthavnen i Aswan – og som desværre gjorde at vi gik glip af den sidste dag på det dejlige hotel i Aswan, som vi havde glædet os til. Men vejret kan man jo ikke rigtigt arrangere sig ud af, og vi var rigtig glade for at få set Abu Simbel.

Mange hilsner fra Lone & familie

Tak for en fin tilrettelagt tur til Vietnam

Hej Helga.

Tak for en fin tilrettelagt tur til Vietnam.
Vi rejser gerne med Orient Travel igen og anbefaler jer gerne til venner og bekendte.
Her følger et par bemærkninger:
Gode hoteller i Hanoi, Hue og Hoi An.
Vi var generelt glade for guiderne. De var punktlige, vidende og venlige. Vi var særligt begejstrede for turen med “Backstreet Tours” i Hanoi. Det private besøg hos en familie i Hanoi var en fin oplevelse.
Vi var knap så tilfredse med opholdet på båden i Halong Bay. Lidt for meget “turist”.
Med venlig hilsen
Bo & Karen

Vi havde en helt vidunderlig rejse til Egypten

Kære Helga

Ja, vi havde en helt vidunderlig rejse; det hele spillede!
Vi ville absolut anbefale jer og rejse med jer igen!
Vil gerne fremhæve vores to guider; Dalia i Cairo og Ashraf i Luxor/Aswan. Begge to top professionelle. Vi følte os i sikre hænder og desuden var de begge to varme mennesker – så vi havde nærmest fornemmelsen af at rejse med venner. Samme gjaldt vores chauffører; nu kan jeg desværre ikke huske hvad han hed i Cairo (Vahid mener jeg….det er de arabiske navne jeg har lidt svært ved at huske); holdt bilen så pæn og ren, kørte godt og ydede god service.
Jeg har simpelthen intet at sætte fingeren på; vi drømmer allerede om en mulig næste rejse.
Med venlig hilsen
Hulda og Jóna.

Vi ville absolut anbefale jer og rejse med jer igen

Kære Helga

Ja, vi havde en helt vidunderlig rejse; det hele spillede!
Vi ville absolut anbefale jer og rejse med jer igen!
Vil gerne fremhæve vores to guider; Dalia i Cairo og Ashraf i Luxor/Aswan. Begge to top professionelle. Vi følte os i sikre hænder og desuden var de begge to varme mennesker – så vi havde nærmest fornemmelsen af at rejse med venner. Samme gjaldt vores chauffører; nu kan jeg desværre ikke huske hvad han hed i Cairo (Vahid mener jeg….det er de arabiske navne jeg har lidt svært ved at huske); holdt bilen så pæn og ren, kørte godt og ydede god service.
Jeg har simpelthen intet at sætte fingeren på; vi drømmer allerede om en mulig næste rejse.
Med venlig hilsen
Hulda og Jóna

I har været meget behjælpelige hver gange vi har kontaktet jer

Hej Helga

Vi har været ovenud tilfreds med turen. I har været meget behjælpelige hver gange vi har kontaktet jer. Både chaufførerne og guider var yderst informative og behagelige. Så vi har haft en god ferie og vil helt klart benytte jer igen, hvis vi skal på nogle rejser som I udbyder.
Vi er ved at arrangere en tur til Australien i november måned, men den har i ikke som rejse mulighed. Så vi må prøve nogle andre.
Venlig hilsen
Fra os alle
Solveig

Vi havde en rigtig godt tur til Jordan

Kære Helga

Tak for din mail. Vi havde en rigtig godt tur til Jordan, hvor alt fungerede godt. Det lokale selskab Tranco og vores chauffør var meget professionelle, og de fik os sikkert og altid til tiden transporteret rundt. De lokale guider var også rigtig gode og var med til at give en rigtig god oplevelse i Jeresh og Petra. Det er en rejse, som vi helt klart vil (og allerede har) anbefalet til venner og familie.
I forhold til forbedringsforslag kunne det være nyttigt med mere information om valg af hoteller, når man skal booke rejsen, så man kan vurdere standard, beliggenhed og pris nærmere. Skulle vi på turen igen, ville vi nok vælge Mövenpick i Petra, så der havde været mulighed for at nå at se museet også.
Med venlig hilsen
Trine

Vi er altid meget trygge, når vi rejser med Orientrejser

Kære Malin

Så er vi vel hjemme igen fra rejsen til Marokko.

Og alt forløb til punkt og prikke efter programmet. Alle guider og chauffører var på plads til tiden. Og de var alle meget søde og kvalificerede.

Rejsens tilrettelæggelse var også meget fin. Marrakech, tre nætter og to nætter i bjergene, en nat i ørkenen og tre i Essaouira, var perfekt.

Alle hotellerne var også rigtig fine. Som jeg havde bedt om, første klasse, men med lokalt præg. Ikke nogen internationale hotelkæder.

Personlig syntes jeg, at Essaouira var det mindst interessante. Det er sjovt at have set, men der er ikke rigtig noget spændende, bortset fra Medinaen. Men det var fint som afslutning på en hæsblæsende tur.

Ørkencampen var også fin, og det var sjovt at ride på kamel. Men nogen rigtig ørken er det ikke. Kun en time fra Marrakech. Men en god oplevelse.

Marrakech er en spændende by, og udflugten med motorcykel med sidevogn var et hit. Vi havde jo været der før, så personlig syntes jeg, at den største oplevelse var bjergene. Det var et eventyrligt sted, hvor en englænder havde købt et plateau og skabt et retreat med terrasser og bassiner og pergolaer, alt med fantastiske udsigter. Vi boede i små hytter omgivet af bede med grøntsager og krydderurter. Der var koldt om aftenen, men det var vi forberedt på. Vi fik også en superskøn udflugt med en sød naturguide, besøg hos en berberfamilie og picnic med hans kones lækre hjemmelavede mad.

Det eneste minus ved turen var flyskift i Madrid. Særlig på vejen hjem var det helt psykedelisk med to paskontroller, en meget pernittengrynet security, trapper, elevatorer, tog, op og ned og alenlange fingre. Selvom begge fly landede lidt før tid i Madrid, og vi løb, nåede vi alligevel først frem til gaten, efter at de var begyndt at boarde. Vores kufferter klarede ikke skiftet og kom hjem efter to dage. Det betød ikke noget, for vi var på vej hjem.

Man skal nok overveje direkte fly en anden gang, eller skift i en mindre lufthavn end Madrid.

Men selve rejsen var meget vellykket og perfekt planlagt. Tak til jer for at have tilrettelagt turen, så den svarede fuldstændig til vores høje forventninger.
Vi er altid meget trygge, når vi rejser med Orientrejser.

Bedste hilsner

Grete

Vi havde en fantastisk tur til Egypten

Hej Malin
Vi havde en fantastisk tur til Egypten.
Hele forløbet var godt, lige fra bestilling af rejsen og til vi var hjemme.
Guiderne fra jeres samarbejdspartner Fun Trip nærmest bar os igennem rejsen, lige fra vi ankom til lufthavnen i Cairo hvor vi blev modtaget af en guide der allerede havde vores visa klar og til vi mødte samme Guide i lufthavnen i Cairo da vi skulle hjem. Han havde sørget for Bording Cards og han fulgte os så langt som han måtte.
Alle øvrige guider på turen var meget kompetente og tillidsvækkende.
Yousef som var vores guide på Nilturen var super god og vi var alle meget trygge ved ham. Jeg kunne skrive meget mere, men konklusionen er at vi havde en fantastisk og helt problemfri tur. Så spørger du om vi vil rejse med jer igen. Det vil vi.
Vil vi anbefale jer til andre. Ja det vil vi.

Mvh. Benny Arler og familie

Vi havde en super dejlig tur i Jordan

Kære Helga,

Det kan du tro. Vi havde en super dejlig tur. Alt fungerede perfekt, hotellerne var fine, vores guide og chauffør var også super søde og professionelle. Vi havde nogle super dage med dem. Og så er Jordan et SKØNT land!

Jeg har allerede anbefalet jer til venner og familie, jeg synes det hele var super arrangeret. Hvis jeg skal afsted på en grupperejse igen, vil jeg helt sikkert tænke på jer 🙂

Endnu engang tak for en skøn tur og tak for hurtig booking og hjælp fra jeres side!

Dbh
Theresa

Alt i alt, en uforglemmelig familietur

Hej Helga,

Tak for din mail.

Turen var interessant og meget omfattende. Vi fik set næsten alt hvad der værd at se, og tiden blev udnyttet til det fulde. Der var en god guide og en pålidelig chauffør, og hotellerne var meget tilfredsstillende.

Vi kunne absolut godt finde på at rejse med Orienttravel igen, og vil helt klart anbefale jer til venner og bekendte.

På gensyn næste gang.

Liam B.

Tack än en gång för en välplanerad resa trots att corona försökte ställa till det!

Hej Malin, Hoppas ni har det ok i dessa kristider speciellt för Er bransch. Vi hade väl tur i all otur, vi kunde genomföra hela resan i stort sett enligt plan och till stor belåtenhet. Då corona börjat ge effekt så var det väldigt lite turister. Speciellt märktes det i Anchor Wat och Hanoi! Vi hade bra guider hela tiden, dock måste jag lyfta fram vår guide i Hanoi (Vi fick kalla honom Tony, tror han var anställd av Asiaplus tours). Han var kunnig, påläst , hade riktigt bra koll och pratade väldigt lättförstådd Engelska. Ge gärna dina partner på plats ett gott ord från oss. Hoppas kunna boka fler resor med Er när det lugnat ner sig med virus mm. Tack än en gång för en välplanerad resa trots att corona försökte ställa till det! /Stefan

Vi tycker att resan blev mycket bra!

Hejsan!

Tack för hälsningen!

Lite återkoppling:

Vi tycker att resan blev mycket bra!
1) Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Helt klart, upplägget, kontakten, de vi hade kontakt med i Vietnam var riktigt bra.

2) Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Helt klart kan vi rekommendera er.

3) Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Brukar vara ganska kräsen, men ser inget stort som borde åtgärdas. Har fungerar riktigt bra!

Övrigt:
Ev lite lång väntetid i Hanoi vid flygresan till Hue. Halong avresetiden tidigt på förmiddagen med hämtning för transport till flygplatsen i Hanoi gjorde att vi fick vänta 3-4 h på flygplatsen, skulle kunnat använda tiden på ett bättre sätt. Kan dock bero på att flyg inte fanns till Hue med en bättre avgångstid eller att det skulle ha blivit för kort tid för att ta ett tidigare flyg?

Med vänlig hälsning, Peter o Marie

Vi tackar för en fantastisk resa där ALLT klaffade perfekt!

Hej!

Ja, vi kan absolut tänka oss att resa mer er igen och att rekommendera. Vi tackar för en fantastisk resa där ALLT klaffade perfekt.

Vi gjorde så att vi bad guiderna både i Kambodja och i Vietnam att ”ta oss” till lokala restauranter istället för turistställen. De bokade om matställen och tog med oss till underbara platser med bara lokalbefolkning och jättegod ”vanlig” mat. För oss att få uppleva landet, är höjdpunkter. ’Vi bad att få se risodling och de stannade vid vägen och vi gick ut på fältet och såg hur de både skördade riset med maskin och för hand. Mycket intressant.

Några små förslag om det är möjligt: att få uppleva Apsara dans i mer lokal ”setting” istället för en turist restaurant, ett längre besök i den flytande byn (Siem Reap) och gärna en båttur på Saigon floden till Cu Chi tunnlarna, en av vägarna (något som guiden sa han gör)

Vänligen, Ulla och Conny

Vi är mycket nöjda

Hej Helga!
Vi är mycket nöjda:-) Tack för en fin resa!
Mina svar efter frågorna nedan.
/Monika
1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Reser gärna med er igen.
2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Har redan rekommenderat er.
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Kanske avrått från sol o bad i Hoi-An i dec/jan, mitt i deras vinter. Om vi haft väldig tur med vädret kanske det gått bra men tydligen regnar det mest varje dag så här års.

UNDERBAR RESA!!

UNDERBAR RESA!! Vi är fortfarande lyriska över allt vi fick uppleva. Bra blandning med allt.

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Vi skulle absolut kunna resa med er igen, men nästa gång skulle vi INTE vara så många. Jag är evigt tacksam att ni ordnade och fixade med allt. Allt gick bra, guiderna och busschaufförerna var helt underbara! Flygresorna fungerade också bra. Dessutom lyckades vi ju få träffa Angh i Hanoi!
Fina hotell överallt, förutom det sista. Det blev “för bra” för vår smak. De kom in på hotellrummet sent på kvällarna och en gång kl.02 till Tomas son med flickvän. Det visade sig att de hade tagit fel rum. Men det redde vi ut på plats och vi fick rabatt på restaurangen för alla 9.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj?
ABSOLUT! Så mycket vi fick ut av denna resan tack vare guiderna och deras kunskap. Duktiga på engelska och de bjöd på sig själv. Det blev riktigt familjär stämning i bussen. Maten var fantastisk! Kul att få prova på att göra egna vårrullar. Var mycket trevligt att äta mat hemma hos en familj.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Det blev lite väl långa bussresor och man hade kunnat skippa en av tillfällena som vi blev “paddlade” genom en smal, lerig å. Det var lågvatten och vi kom inte fram. Det var inte någon hemsk upplevelse, och vi tycker om båt och vatten, MEN vi hade ju redan åkt båt och paddlat själva och fått uppleva en härlig tur i Halong Bay genom den flytande byn. Så den “leriga ån” kändes lite onödig.

MEN ALLA 9 VAR HELNÖJDA OCH TYCKTE DET VAR EN UNDERBAR RESA! VI ÄR SÅ GLADA ÖVER ATT VI ALLA KUNDE GÖRA DENNA RESA TILLSAMMANS! Finns många minnen som dyker upp och små spännande upplevelser.

MVH Ulrika och Tomas

Tusen tack för en härlig resa!

Hej.
Tusen tack för en härlig resa.Vi är jättenöjda med vår resa.Upplägget var perfekt och vi har redan börjat att rekommendera er för våra vänner, Vi gillade att åka med egen guide, kunde fråga mycket och tyckte vi lärde känna Vietnam, väldigt väl.
Trots lite regn när vi var i Ha long bay, var det en härlig upplevelse.
Hotellen var mycket bra men hotellet i Hoi An låg lite avsides, hade önskat att det låg lite mer centralt. Skönt med fler dagar på Phu Quoc.
Mycket nöjda ,tack för en härlig resa.
MVH
Helen

Tack för en fantastisk resa till Vietnam!

Hej !
Tack för en fantastisk resa till Vietnam!

Allting har funkat perfekt, med trevliga, kunniga guider och bra arrangemang!

T.o.m. när vi skulle åka från Phu Quoc till Saigon den sista dagen, aviserade man till hotellet att planet var försenat.

Vilken service!

Med vänlig hälsning

Christer Jarméus

Sammanfattningsvis hade vi en helt fantastisk resa och vi är mycket nöjda

Hej,

Vi reser gärna med er igen och vi kan tänka oss att rekommendera er.

Här kommer lite feedback.

Malin var fantastisk att prata med, hon förstod att vi ville lite utöver det vanliga och lite bortom de sedvanliga turistattraktionerna.

Motorcykelturen i Hanoi var helt fantastisk, likaså restaurangen vi fick hjälp att lika till julafton. Att stanna en extra dag i Hanoi och utforska staden på egen hand var toppen. Utflykten till nationalparken var sisådär, för mycket bilåkande för 20 min med aporna och lite drygt en timme i skog som inte var särskilt speciell, guiden väldigt svår att förstå.

Halongbukten jätte bra. Att stanna ett extra dygn, åka längre ut i skärgården med en härlig ”dagbåt” och urmysigt guide, paddla kajak, besöka grotta och äta fantastisk mat gjorde turen till ett härligt minne.

Mekongdeltat, vi älskade varje timme. Lika här, att stanna lite extra, se mer, cykla, laga mat, åka båt mm. gör hela resan ”djupare”. Guiden från det läckra hotellet måste särskilt omnämnas, hon var nog den bästa på hela resan.

Saigon, vi var helt nöjda. Lika här, lite egen tid på egen hand adderar, man får en liten känsla av staden. Restaurangen vi fick hjälp att boka till nyår, jätte bra med härlig personal som bjöd upp oss på taket med champagne vid tolvslaget.

Phu Quc. Resorten jätte fin med fantastisk frukost. Däremot fungerade inte restaurangerna alls till lunch och middag. Mycket konstigt med tanke på den övrigt höga nivån.

Sammanfattningsvis hade vi en helt fantastisk resa och vi är mycket nöjda.

Bästa hälsningar från Margareta

Resan var jätteintressant och verkligen ett minne att tänka tillbaka på!

Hej Malin,
Resan var jätteintressant och verkligen ett minne att tänka tillbaka på.
Har svarat på enkäten nedan.
1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Vi kan tänka oss att resa med Orientresor igen.
2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Vi kan rekommendera er. Jag vill också rekommendera er duktiga reseproducent Malin, som hjälpte mig boka resan, som verkligen vet vad god service innebär.
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Det mesta fungerade alldeles perfekt, guiderna var trevliga, bilarna komfortabla, chaufförerna duktiga och maten var jättegod. Lite otydligheter om när och hur vi skulle lämna dricks, framförallt när vi var i Mekongdeltat, blev lite konstigt….Det var också en miss i slutet när vi kom tillbaka till Saigon för sista natten. Då fanns ingen information om avfärd morgonen därpå och chauffören vi hade visste inget. Genom receptionen sökte vi 24/7 servicen, vi fick besked senare på kvällen (via receptionen) att vi skulle åka kl 06.00 på morgonen. Detta skulle innebära att vi inte fick någon frukost. Vi var klara kl 06.00, men då kom ingen chaufför. Vi fick via receptionen söka dem (24/7 service) igen och efter samtal med dem så beställde receptionen en chaufför. Det var den enda incidenten, i övrigt fungerade allt perfekt.
Mvh
Monica

Otroligt fint arrangemang med hämtning,bil, och guide!

Hej Helga
Tack resan var fin här kommer lite kommentarer
1/ Resa med Er igen, javisst
2/ Rekomendera Er igen, Javisst
3/ Vi tyckte att de menyer som vi hade på olika ställen under våra guidade turer blev lite för mycket, (5 el 6 rätter)
Kanske även att det blev lite mycket när vi var runt på olika ställen såsom pärlodling, kokosgodis,lacktavlor, så klart inte, men att sedan bli följd av personal för att vi skulle handla kändes inte så bra.
Annars var det otroligt fint arrangemang med hämtning,bil , och guide, vi hade väntat oss att vi skulle vara en stor grupp och det var otroligt skönt att det inte var fallet.
Allt funkade med inrikesflyg, hotell.

MVH
Johan och Claes

Mycket nöjda resenärer!

Hej Helga,
Se nedan svar i rött efter dina frågor.
Vi hade en fantastisk resa i en härlig mix. En första vecka med boende på totalt 4 olika ställen, med jättemycket intryck. Allt flöt på bra och vi hade förmånen att ha mycket duktiga guider. Trung Nguyen i Hanoi var något utöver det vanliga, exceptionell engelska, omtanke och förmåga att väcka nyfikenhet.
Andra veckan bestod mer av avkoppling på en fantastisk resort i djungelmiljö men ändå precis vid stranden, Green Bay på ön Phu Quoc.

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
JA
2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
JA
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Inget direkt, möjligtvis ytterligare någon påminnelse om saker att tänka på inför resan. Så att man som kund känner inte känner osäkerhet.

Mycket nöjda resenärer!

Ja vi kan absolut tänka oss att resa med er igen

Hej Helga!
Funderade just på när ni skulle höra av er. Vi svarar gärna på dina 3 frågor

1. Ja vi kan absolut tänka oss att resa med er igen
2. Vi rekommenderar gärna er till våra vänner och familj
3. Lite svårt att sätta fingret på något speciellt eftersom vi är mycket nöjda med helheten av resan. En liten sak dock.
Hotellet i Saigon. Lotus Sai Gon Hotel. Höll inte samma goda rumsstandard som övriga hotell i resan. Ganska slitet och ljudnivån var klart störande. Vi fick byta rum och då blev det lite bättre.

Annars är vi väldigt nöjda. Så ett stort tack från oss.
Mvh/ Gunilla o Börje

Alla guiderna var bra och kunnig och delade med sig av sina kunskaper

Hej!

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen?

Absolut! Allting funkade bra när resan planerades och bokades. Jättebra med förinfon om vad man skulle tänka på.
Och allt på resan var perfekt.
Alla guiderna var bra och kunnig och delade med sig av sina kunskaper. Alla hade olika specialiteter, och vi fick lära oss mycket, om historia och livet i Vietnam. Verkligen det lilla extra som vår resa gav när vi bara var två personer o guide.

Inga förseningar någonstans. Duktiga chaufförer i den intensiva trafiken. Kan ni vidarebeordra att vi var såååå nöjda till deras chefer, så gör de!

Guiden i Hanoi var flexibel när vi fick lite tid över, o utökade programmet på uppstuds.

Guiden i Hoi An var jättepersonlig och bjöd på sig själv o anekdoter om familj och hur det är att vara småbarnsmamma i Vietnam.

Guiden i Saigon, – otroligt kunnig, perfekt engelska. Härliga samtal om fotboll, karaoke mm under de långa bilresorna. Perfekt planering, när vi åkte till Co Chi tunnlarna på eftermiddagen. Alla andra är där på förmiddagen.

Inget att klaga på!

Bra och fina hotell.

Hotel Dal Vostro i Hanoi – perfekt läge vid sjön.

Båt på Halong Bay Garden Bay Premium, inget att klaga på! Fullt upp med aktiviteter o god mat.

Hotel Little Hoi An – jättefint, med superläge.

Le Duy, Saigon – fint hotel, men lite långt bort om man som vi promenerade en massa. Mycket bussturister. När bussarna lämnat vid kl 8 på morgonen, var frukosten mer el mindre rensad o fylldes inte på.

Skulle jag göra om resan o haft lite mer tid – skulle jag göra en tre dagar/två nätter i Halong Bay och lägga på en dag i Hoi An!

Ja – vid nästa långresa kontaktar jag er igen!

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj?
Ja.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Lite småpetigt men:
– cykelriksha i Hanoi kan man ta bort, känns som det passerat sitt bäst före datum. Det går bra att ta sig runt på egenhand, och känns pinsamt att transporteras runt på det sättet.

Tack för en fantastisk resa, Lena och Johan

Vi åker gärna med Orient Travel igen och rekommenderar Er gärna

Hej!
Vi är nöjda med vår resa till Sri Lanka.
Vädret var inte riktigt på vår sida men det kan ju ni inte göra något åt.
Vår guide Anthonie gjorde sitt bästa för att vi skulle få ut så mycket som möjligt av resan.
Det hotell som vi fick efter bytet, upplevde vi, låg lite avsides. Maten på hotellet var bra och gymet dåligt.
Vi åker gärna med Orient Travel igen och rekommenderar Er gärna.

Med vänlig hälsning
Catharina och Tommie

Stor tack för en väl planerad och organiserad resa!

Hej

Allt är toppen här på Sri Lanka. Stort tack för bra förberedelser. Vår guide här är jättebra.

Stor tack för en väl planerad och organiserad resa!

Magdalena

Sri Lanka resan var helt underbar!

Hej!
Sri Lanka resan var helt underbar. Vår guide under första veckan var mycket social påläst och trevlig. Dessutom lyckades han krångla sig igenom trafiken hela veckan utan skavanker, en prestation. Även hotellen höll hög standard med mycket god mat på alla platser. Jag skulle vilja rekommendera hotellet Boulder garden resort som var ett väldigt annorlunda och trevligt hotell med förstklassig service. Hotellet är inte bra för de som har svårt att gå i trappor. Taj resort Bentota var också ett förstklassigt hotell men jag råder er att upplysa era resenärer att det är betydligt dyrare att betala maten i förväg!

Med vänlig hälsning Stellan Marklund

Resa till Qatar och Bahrein

Hej!
Vi har återkommit från den resa du sydde samman åt oss. Allting fungerade mycket bra. Utmärkta hotell, mycket bra guider, intressanta utflykter.
Hälsningar
Jan & Gunilla

Vill bara säga att vi haft en toppenresa, supernöjda med allt!!!!!

Hej!
Vill bara säga att vi haft en toppenresa, supernöjda med allt!!!!!

Kram från Pia och Åsa

Vi var samtliga mycket nöjda

Hej,
Vi var samtliga mycket nöjda, och kan i framtiden mycket gärna tänka oss att fortsatt resa med Orientresor. Jag kan samtidigt meddela att firandet av min 75 årsdag i Essaouri blev mycket festligt på restaurang Taros med ljus, tårta, trollkarl och hyllningssång av ett eminent orkester. Det blev en minnesvärd kväll.

Våra bästa önskningar om en god jul och ett gott nytt år.

Med vänliga hälsningar

Frederiksen

Vi fick rysningar båda två när vi klev in!

Hej!

Här kommer vår reseberättelse från vår resa till Marrakech. Resan har fungerat alldeles utmärkt och vi kan mycket väl tänka oss resa med er igen och även rekommendera er till andra. Vad som kan förbättras vet vi inte riktigt, man kan alltid bli bättre men vi kan nog inte komma på vad.

Vänligen

Anna-Maria och Helena

Dag för dag

Lördag

Vi landade på lördagen i Marrakech och blev mottagna av vår perfekta guide, Omar. Det var några till som skulle med i transferbussen in till Riad Karmela i centrala Marrakech. Chauffören kunde inte köra ända fram med sin minibuss men det kom en man med en kärra och gick med oss i de trånga gränderna. Vi kom fram till Riaden. Vi hade höga förväntningar på vårt boende efter vad vi sett på hemsidan. Vi fick trots det rysningar båda två när vi klev in. Av välbehag! Det var så fint och vackert. Som att kliva in i en saga. När vi dessutom förstod att vi blev uppgraderade från ett standardrum till en trerumslägenhet så var vi ju förstås helt överväldigade. Vilken start på resan!

Vi hade innan vi landat bestämt oss för att bara stanna på riaden första eftermiddagen och invänta halvdagsturen dagen därpå, för att kunna orientera oss. Men vi ändrade oss. Vi fick en fin genomgång av riadens värd hur vi hittade till Djemaa El-Fna och till soukerna, var vi kunde äta osv. Så ingen rast och ingen ro – Vem bryr sig att vi gick upp 3.30 på morgonen när vi kommit till ett sådant fantastiskt ställe. Så innan kvällen kom hade vi både hunnit dricka myntathe på terrassen till Café de France, handlat nötter, fikon och dadlar på torget och varit inne i soukerna och köpt kuddfordral och sjal. Visserligen var det säkert överpris men vi hade i alla fall prutat och lärt oss en del.

Middagen åt vi uppe på den vackra terrassen på Riad Karmela. Fantastisk god traditionell 3-rättersmiddag. Det gick även att få en flaska vin till. Sedan sov vi gott kan vi lova.

Söndag

Idag hade vi bestämt tid 9.30 med Omar. Han kom till lobbyn punktligt. Vi började med att åka minibuss och det var samma chaufför som hämtat oss vid flygplatsen. Han var med på alla utflykterna under veckan. Tryggt och skönt, även han mycket punktlig och vänlig.

Vi besökte flera vackra ställen, ett f.d. kungligt palats. Vi gick i de judiska kvarteren, dit hade vi inte tagit oss på egen hand. Vi var i koranskolan och gick bland gränderna inne i Medinan och naturligtvis soukerna. Han visade oss matställen och vi stannade på ett ställe för kryddor och örter och fick en ljuvlig nackmassage med arganolja förstås. Han berättade om Marrakechs historia och nutid. Precis på en perfekt nivå. Med det menar vi att vi inte blev översköljda med årtal och historiska människor som vi alla fall aldrig skulle kunna komma ihåg. Utan det var som sagt på en nivå som tilltalade oss. Det vi frågade om fick vi alltid svar på. Omar var också mycket vänlig utan att vara påträngande eller insmickrande. Han hade dessutom humor. Ja, vi gillade honom helt enkelt båda två. Den här turen skulle ta 3 timmar. Vi var ute i 4 timmar så vi fick ut väldigt mycket av det.

På eftermiddagen tog vi det lite lugnt och gick sedan tillbaka till Djemaa El-Fna. Vi åt middag på en av alla terrasser.

Måndag

Idag var det dags för halvdagsturen Trädgårdar och konst i Marrakech. Det var också mycket välorganiserat. VI började i med museet dela Palmeraie. Där var vi ensamma konstigt nog för det var ett mycket besöksvärt ställe. Den marockanska konsten där var fantastiskt fin och naturligtvis var det fint även ute. Framför allt imponerade kaktusträdgården.

Så var det dags för Yves Saint Laurent och trädgården Majorelle. Den överträffade förväntningarna även om det var väldigt mycket folk där. Här hade vi kunnat stanna lite längre, fast vi förstod att vi tog bra tid på oss ändå. Det uttryckte chauffören – men utan irritation. Men det var så mycket att se. Vi hann ta en kopp kaffe i det fina kaféet.

Nästa stopp var vid den konstgjorda sjön. Inte så jättekul eller vackert men ändå viktigt att se. Vatten är ju inte självklart och samtidigt livsviktigt. Här förstod man verkligen den imponerande vattensamlingen och dess vikt för att bevattna odlingarna runt om i staden.

Vi blev avsläppta mitt på Djemaa El-Fna. Åt vår lunch på stan och var sedan hemma på riaden. Det var bara så härligt att vara där också. På kvällen åt vi bara lite enkelt på hotellet. Den här kvällen var det lite kall blåst så de dukade inne istället för på terrassen.

Tisdag

Å vi har ju glömt att berätta om frukostarna. Även de serverades på terrassen. Vi kunde äta där varje morgon. Helt fantastiskt fint bland Bouganville och vacker mosaik. Frukosten passade oss fin fint. Uppskattade framför allt det goda kaffet, färsk frukt, det goda vita brödet, omelett och så yoghurt förstås!

Ja, nu var det utflykt i bergen som gällde. Vi åkte iväg med Omar och chaufför. Med säkerhetsbälte på. VI blev till och med stoppade av polisen mitt ute på landsbygden för en koll så att alla hade säkerhetsbälte på. Bara att sitta och titta ut över landskapet och förundras över våra olika sätt att leva våra liv var ju en utflykt i sig. Första stoppet var en lokal marknad. Det var helt overkligt att vara där och så fantastiskt. Vi var i stort sett de enda turisterna och vi kände oss verkligen udda och samtidigt välkomna. Omar gick omkring och pratade med sina bekanta. La en slant i någons hand. Det var fint att se.

Så åkte vi vidare och kom i bergen och till en berber by. Vi fick myntathe och prova på honung, olja och smör. Intressant att se ett hem från insidan och en liten inblick i hur de lever enligt tradition i generationsboende.

Vi hade ett stopp hos en keramiker och där fick vi naturligtvis handla och gjorde också så. Vackra saker och i mängder.

Nästa stopp var hos en producent av arganolja. Här fick vi dofta och känna och köpa förstås. Det gjorde vi förstås.

Så åkte vi vidare upp i bergen och fick gå en liten bit på vägen för att njuta av utsikten över Atlasbergen och känna på den friska luften.

Sedan åkte vi vidare till sista stoppet där vi åt vår lunch.

Så tog det en timme tillbaka så den här turen var också betydligt mer innehållsrik och längre än utlovat. Vi var tillbaka vid fyratiden. Härlig dag. Vi åt lite lätt på riaden den kvällen också.

Onsdag

Den här dagen hade vi hamam inbokat på eftermiddagen. Så vi bestämde oss för att ha en riktig spa-dag. Vi var kvar på riaden och låg i de fina solstolarna på terrassen. Vi slappade och läste och njöt av den vackra miljön hela förmiddagen och sedan tog vi en sallad ute. Vi gick tillbaka till riaden och hade vårt hamam där. Underbart skönt. Det gick också att lägga till behandlingar till väldigt förmånliga priser jmf med Sverige. En skön dag som vi avslutade med en trerätters middag på riaden.

Torsdag – fredag

Nu hade vi två dagar kvar och då hade vi inga inbokade aktiviteter. Det var nu vi skulle ta oss runt i soukerna och shoppa på egen hand. Det gjorde vi och vi hade riktigt roligt och vi gjorde fina inköp. Det var inte lätt att pruta och vi kände oss inte helt bekväma men det gick bättre och bättre och på slutet var vi riktigt nöjda med oss själva som förhandlare. Det finns väldigt mycket vackert att handla. Självklart varierar kvaliteten, men det är ju också en del av tjusningen att gå runt och titta och välja bland allt. Vi fortsatte med att äta lunchen ute på stan och sedan middagen på kvällen. Det passade oss bra. Mycket intryck på dagen gjorde att vi var ganska trötta på dagen och vi uppskattade maten på riaden samtidigt som miljön var så fin. Servicen var också väldigt god och alla var väldigt vänliga och uppmärksamma.

Lördag

Nu var det dags att åka hem. Som ofta när man varit borta och haft det riktigt bra så kändes det som att det var både väldigt länge sedan vi kom och som om vi kommit alldeles nyss. Det handlar nog om att kunna vara där på riktigt och ha möjlighet att släppa vardagen hemma. Det kunde vi verkligen på den här resan och resmålet och arrangemanget hjälpte till.

Tack för ett fint arrangemang!

Vi är supernöjda att allt fungerade så bra

Hej Helga,
Vi är supernöjda att allt fungerade så bra. Jag var som du nog förstod lite scarry före resan, men vi har känt oss väldigt trygga, och allt folk vi träffade var trevliga och hjälpsamma samt kunde mer Engelska än vi räknade med.

Jag måste också rikta ett stort tack till dig för allt arbete du la ned på planeringen, som ju också fungerade i praktiken. Jag skall skicka dig lite foto och reseberättelse senare.

Vi är också väldigt nöjda med Benjerrar Mohamed “Ben” han kändes verkligen som vår livlina och svarade direkt när vi några gånger ville ha support. Och var även mycket trevlig o hjälpsam. Jag skall höra av mig till Ben med feed back också.

Tack så länge, jag skall skicka foto o info senare.
Mvh
Ingvar Johansson

Vi är mycket nöjda med hela resan!

Hej Helga,

Mycket riktigt, vi har nu varit hemma några dagar efter vår resa till Marocko. Sammanfattningsvis kan jag säga att vi är mycket nöjda med hela resan. Vi tror att vi fått uppleva den kanske mest intressanta delen av Marocko om man är ute efter ett genuint folkliv och fantastiska naturscenerier. Dessutom många gamla byggnader i form av ruiner som påminner om “hur det var förr i tiden”.

Förra gången vi var i Marocko 1976 bodde vi i Marakech vilket jag antar att det är det mest kända stället bland svenska marockoresenärer. Det var förstås väldigt spännande. Vi gjorde då också en biltur över höga Atlas till Ouarzazate vilket också var en stor upplevelse. Man kan emellertid säga att redan då så var turismen i Marakech väldigt utvecklad vilket såsom i många andra länder på jorden hade medfört att man som turist hela tiden var utsatt för ett starkt tryck från försäljare och liknade som klättrade på oss. Dessutom förekom mindre trevliga incidenter i form av att västerländska kvinnor som min fru blev utsatta för diverse tafsande när vi åkte buss ock liknande.

Den resan som vi köpte av er planerade jag för att undvika de mest utsatta platserna samt att återigen få uppleva ett “exotiskt” Marocko trots att 42 år passerat. Dessutom trodde jag att klimatet söder om Atlasbergen skulle vara mera lämpligt i senare delen av november. Allt detta visade sig stämma bra. Bortsett från de två första dagarna hade vi utmärkt väder hela tiden. På slutet tom ganska varmt. Av de platser som vi besökte tyckte vi särskilt mycket om vägen från Soussedalen till Draadalen samt hela Draadalen inklusive M´Hamid vid vägens ände ute i öknen. Fantastiska naturscenerier och ett kultur- och folkliv som kändes ganska exotiskt för att bara vara en kort sträcka från Europa. Jag vill också säga att alla mina farhågor om vägarna i Marocko visade sig vara överdrivna. Det går förstås att åka ut på underlag som kräver fyrhjulsdrift men vi hade inga problem med att nå ditt vi ville genom att köra på asfalterade vägar som i allmänhet höll god standard. Man får dock vara mycket försiktig i trafiken eftersom trafikvett inte ännu är uppfunnet i landet. Att köra i mörkret vilket vi gjorde när vi kom första kvällen kan jag inte rekommendera. Rätt som det var dök det upp cyklister fotgängare eller åsnor utan vare sig lyse eller reflexer på vägen. Folk som vi mötte var utan undantag mycket vänliga. Inget påträngande beteende med avsikt att sälja eller på annat sätt utöva påtryckningar. Min franska är inte helt lysande men vi upplevde hela tiden en välvillig attityd som gjorde det möjligt att kommunicera. Slutsats: en mycket rekommendabel tur om man liksom vi uppskattar natur och kultur men tycker att storstäder kan vara lite jobbiga i längden.

Om den hotellbokning som vi köpte genom er vill jag säga att jag är mycket nöjd. Prismässigt kan jag inte jämföra med vad det hade kostat om jag hade bokat själv genom booking.com eller liknande men det känns som paketet som helhet var prisvärt. I stort sett fungerade det hela väl så vi behövde aldrig kontakta representanten för den lokala resebyrån. De enda undantagen var att i Dar Qamar i Zagora var vi inbokade under namnet Fredholm och i Icht fanns vi överhuvudtaget inte med i hotellets något kluddiga handskrivna liggare för bokningar. Inget av dessa orsakade problem eftersom det fanns rum åt oss och någon Fredholm dök aldrig upp. Standarden på hotellen var i stora drag den som jag syftade på i mitt första brev till dig. Några var dessutom extremt trevliga.

Min bedömning av hotellen är följande:

Jardin des epiches i Taroudannt: Oerhört charmigt med ett trevlig fransk värdpar. Bra mat fast ingen lyx. Rummet trevlig med god standard. Mycket bra ställe om man har egen bil. Kanske opraktiskt om man reser med allmänna färdmedel eftersom man hamnar 2 km utanför stan. Kan varmt rekommenderas.

Le Safran i Taliouine: Hotellet ser präktigt ut på bild men är i verkligheten tämligen enkelt. Lite som när vi var unga och reste som backpackers. Stan är ju liten så jag förstår att det kanske inte finns något bättre alternativ här. Hur som helst vi bodde bara en natt där. Vädret var dessutom dåligt den dagen vilket medförde att temperaturen inomhus var så låg att folk satt matsalen iklädda täckjacka och mössa. Maten var av enklaste slag men ätbar. Man kan väl säga att det blev en genuin marockansk upplevelse men inte något som vi rekommenderar.

Dar Qamar i Agdz: Peak experience! Hotellet drivs av en fransk familj så det är kanske lite fusk om man vill uppleva Marocko men de har verkligen skapat något som man inte glömmer. Hotellet är som en riad mitt i ett kvarter av soltorkade lerhus med lokal befolkning. Man nalkas via en smal lerig gränd som gör att man tror att man kört fel. Genom en liten dörr i en lertegelmur kommer man in i något som liknar en arabisk trädgård omgiven låga byggnader som är byggda med traditionell utformning och material. Det hela känns väldigt äkta. Rummet var av god standard. Maten var bra. Bör absolut upplevas.

Dar Sofian i Zagora: Här var det marockanska ägare med en trevlig värdinna. Byggnaden har man utformat mer eller mindre som ett litet marockanskt palats inklusive en gård med ambitiös trädgårdsanläggning och pool. Rummet var av god standard. Maten var hyfsat bra för att vara i Marocko men kanske inte riktigt upp till de två förgående franskägda hotellen. Totalupplevelsen var mycket bra. Rekommenderas.

Bab Rimal i Foum Zguid: Hotellet med marockansk regim presenterar sig som “hotel de luxe” vilket nog måste anses som en aning överdrivet. Det hela är enkelt uppbyggt med rummen i separata små hus. Hotellområdet är lite slarvigt skött jämfört med de föregående hotellen. Personalen var artig och trevliga men inte så personliga som på förgående ställen. Rummet var av god standard. Maten var bra för att vara i Marocko, kanske den bästa efter de två föregående franska hotellen. Ett helt ok ställe att övernatta en natt. Omgivningarna är sådana att det räcker med ett kort besök här.

Dar Infiane i Tata: Återigen ett hotell med franska ägare. Hotellet är inrymt i ett gammalt stenhus med borgliknande utseende. Förmodligen den mest genuina byggnaden som vi bodde i. Mycket charmig. Enda nackdelen var en grym stentrappa som måste forceras för att nå i i hotellet där det också var gott om trappor med extrem steghöjd. Inte så bra för min fru som har problem med sådant men vi fixade detta med viss ansträngning. Rummet var av god standard. Personalen och ägarna var trevliga. Maten var enkel men bra. Kan rekommenderas om man är fullt kapabel att gå i trappor.

Borg ??? i Icht: Ett enkelt Marockanskt hotell beläget mitt på landsbygden nära den lilla byn Icht. Lite samma känsla som Bab Rimal. En aning slarvigt men ändå ganska trevligt. Personalen var vänliga. Rummet var av god standard i ett litet separat hus. Maten var helt ok för att vara i Marocko. Hotellet duger bra för övernattning en natt.

Palm Oasis i Guelmime: Här lämnade vi definitivt den hittillsvarande hotellstilen dvs mer eller mindre små ställen med guesthousekänsla och ofta personligt bemötande. Vi tyckte ändå att det var en skön känsla kliva in i denna stora hotellanläggning som ligger på behörigt avstånd från den bullriga staden. En verklig oas att vila ut i. Rummet var av internationell god standard med egen balkong. Klart bäst hittills. Hotellet ger intryck att vara lyxigt men efter en tid märker man att trots att rummet är av hög standard och den kringbyggda gården med en stor pool är imponerande så hade vi hamnat i den vanliga turistvärlden. Personalen var artig men ganska oengagerad. Maten var av låg standard även fast menyn med tre rätter lät imponerande när man först läste den. Till råga på allt serverade man samma middagsmeny tredje kvällen som vi fått den första kvällen (suck). Dessutom hade man ingen vinlista men vi lyckade ändå få fram vin utan att dessförinnan tagit del av vad det var för något. Slutsats: ett korrekt turisthotell med behaglig miljö men dålig restaurang. Helt ok för att övernatta en natt men inte i min smak för att stanna 3 nätter som vi gjorde.

Hotell Idou i Tiznit: Ännu ett stort hotell i traditionell turiststil. Liksom föregående en mäktig känsla att kliva in i. Artig personal. Imponerande byggnad. Rum med god standard men inte så bra som föregående. Maten helt ok men inget minne för livet. Enda hotellet där vi inte kunde köpa vin. Hotellets läge är dess största fördel. Mitt stan. Lätt att hitta och parkera bilen. Bara ett par hundra meters gångavstånd till medinan med allt sitt liv. Jag tycker därför att jag kan rekommendera detta hotell trots att stilen kanske inte är mitt ideal.

Mitt slutomdöme blir att jag fortfarande tror att det var rätt att kontakta er för att finna bra hotellbokningar. Jag kan absolut rekommendera andra att göra samma sak. Möjligen skulle det ha vart en fördel om jag hade kommit lite tidigare med min plan. Då hade vi haft mera möjlighet att diskutera detaljer som jag anmärkt på härovan. Vi har i våra unga liv varit resenärer som rest omkring i världen på enklaste vis med målet att komma billigt undan med mesta möjliga upplevelser. Nu är vi ganska gamla och ställer betydligt större krav på bekvämlighet. Därför tror jag att det mycket väl kan bli aktuellt att använda era tjänster en annan gång om vi planerar en resa till den del av världen som ni känner till och har lokala kontakter i. Under vår resa mötte vi inte en enda svensk turist. Kanske dags att lura några svenskar till att resa i Marocko söder om höga Atlas?

Hälsningar och tack för ett bra samarbete

Pär G

Vi är jättenöjda med hela resan och med er insats

Hej Helga!
Tack för dina frågor!
Jag ger dig den korta versionen av en ”reseberättelse”, dvs svaren på dina frågor…

Allmänt är vi mycket nöjda med vår resa; det var spännande och inspirerande, och personligen älskade jag landet, människorna, stämningen, städerna, etc. Det var för oss, lagom annorlunda och exotiskt, och dessutom bodde vi bra och fick utmärkt service.
Så till dina frågor:
Ja, absolut, vi är jättenöjda med hela resan och med er insats!
Ja, absolut; se ovan.
När det gäller det exakta innehållet i guidningar, tider för guidning, etc, så stämde er beskrivning inte alltid överens med verkligheten, och ibland ändrades t ex tider, utan att Tamuda berättade det för oss, utan vi fick istället reda på det via andra gäster.

Tack för resan och trevlig helg!
Lars Proos

Slutligen vill jag ge er en stor eloge för alla informa och snabba svar på våra frågor och allt klaffade perfekt med hämtningar, gudningar .mm

Hej

Förberedelserna inför resan var rätt omfattande. Räknade att vi har fått 72 mail. I början blev det en del missförstånd och oklarheter eftersom vi utgick från en av era resor men stuvade om den så det passade oss med de önskningar och krav vi hade. Så småningom kom resdagarna med dess innehåll på plats. Bekräftelse och någon typ av voucher fick vi också mm. Ni var dock jättebra på att besvara våra frågor både snabbt och informativt.

Vi möttes på flygplatsen av vår chafför som vi sedan hade hela tiden. Det visde sig att han hade alla tider, golfvoucher, platser för besök, mm. Riad Catalina som vi bodde på var utmärk med det lilla aber att vi fick ett av de beställda rummen , det andra var mindre. Kunde få byta efter två dagar men vi valde att inte göra det. Servicen var helt fantastik men mycket vänliga människor. Hämtning för stadsruntur fungerade suveränt och Omar vår guide var oerhört kunnig t uren i medinan var från 10 på fm till någonstans vid 15-16 tiden. Avslutades med lunch dit vi inte hade hittat själva och där blev vi upphämtade och ledda tillbaka till riaden. På kvällen åkte vi häst o vagn, tack, runt stadsmuren och till det ställe varifrån vi promenerade till restaurangen. Vi hade bokat. Besöket där var intressant men lite väl mycket mat för oss samt den speciella musiken hela kvällen. Prata var inte att tänka på, men helt ok.

Dag två hämtades våra makar i god tid för golfen . Hade en trevlig golfrunda och hämtades tillbaka, fungerade utmärkt. Vi damer hade en förmiddags guidning i nyare kvarter och Majorell garden.

Utflykten till Aralbergen var fantastisk, mycket vacker natur. Den chafför vi hade hela tiden, mattias, försvenskat, gjorde hela vår resa till en helt fantastisk resa. Han kunde berätta så mycket om tex politik, kungahuset, kultur, odlingar, förutom det att vi trivdes mycket bra ihop och det var en avslappnad stämning med skratt och historier under bilfärderna.

Esauira tycket vi mycket om . Riaden var också perfekt mitt i soukerna. Rummen mycket bra , bättre än på catalina, större och ett snäppet högre i klass. Golfen alldeles utmärkt.

Agadir. Resan mellan alla dessa tre städer var intressant, roligt att se landsbygden. Mattias vår chafför visade oss mycket bra runt i Agadir, det som fanns att se. Staden är ju nyuppbyggd och inte så mysig. Hade det lugnt och skönt vi damer medan makarna spelade golf. Hittade en restauran vid strandpromenaden IL Toro, ägdes av en svensk marockan,. Restaurangen hade suverän mat, italiensk, skaldjur och marockans.

Bilresan till Marrakech. Gick utmärkt och vi skildes från vår omtyckta chaufför.

Flygresan var totalt lite lång dvs vi reste från Agadir 9.00 och kom hem till Stockholm 23.30 . Bättre flygförbindelser borde finnas.

Totalt sett är vi mycket nöjda med vår resa och er samarbetspartner i Marocko är suverän, men jag tror att just resa runt med vår superchaufför gjorde hela resan, passade oss. Marrakech var intensiv och intressant men också lite jobbig med alla påflugna försäljare. 4 dagar där räckte gott och väl.

Så till era frågor:

1 ja vi kan absolut tänka oss åka med er igen

2 ja vi kan också tänka oss rekommendera er till våra vänner men också säga att de ska vara observanta på förslaget man får eftersom vårt inte stämde med vad vi ville ha i början

3 förbättringsåtgärder är. Noga med vad kunden önskar och att aktiviteterna stämmer med det uttalade önskemålet. ( det blev några mail fram o tillbaka innan det var ok. ) noga med att förklara tider, voucher mm eller att er samarbetspartner har det materialet, men att vi som kund också vill ha bekräftelser på aktiviteterna. Bättre flygförbindelse, lite väl lång hemresa.

Slutligen vill jag ge er en stor eloge för alla informa och snabba svar på våra frågor och allt klaffade perfekt med hämtningar, gudningar .mm

Med vänlig hälsning

Eva E.

Resan var välorganiserad, bra upplagd och detta trots att vi bokade resan mindre än en vecka innan vi åkte

Hej Olga,

Så klart ska jag ge feedback på dina punkter. Se nedan

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Absolut, Resan var välorganiserad, bra upplagd och detta trots att vi bokade resan mindre än en vecka innan vi åkte. Val av boende var mycket bra och i synnerhet Riad Safran et Cannelle som vi blev mycket förtjusta i.
Allting flöt på utan några konstigheter eller väntetider.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Det ska vi absolut göra

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Nej faktiskt inget jag kan komma på 😉

Vi var alla fem mycket nöjda med vår resa. Det var första gången vi åkte till Marrakech men inte sista 😉

Bästa hälsningar
Anna

Om vi inte hade varit i Marocko två gånger inom loppet av ett halvår skulle vi gärna åka tillbaka

Jo, det blev ytterligare en fantastisk resa till Marocko. Vi kan mycket väl tänka oss att resa med Er igen. Vi rekommenderar gärna Orientresor till vänner och familj.

Det är verkligen enorma köer på flygplatsen i Marrakech. Över detta råder inte vi och de nya lokalerna gör det mycket trevligare att vänta. Jag antar att detta bidrog till att vår chaufför inte dök upp. Jag ringde Orientresor, fick ett snabbt och trevligt svar och ganska snabbt dök vår skylt upp. Förra gången vi var i Marrakech lärde vi oss detta med “carossen” och att betala/ge dricks till köraren – bra att veta. Jag tycker transferchauffören borde uoolysa om hur detta fungerar.

Riaden Dar Imlil fungerade lika bra som förra gången. Att sitta i deras “uterum” var verkligen så fint! Vi beställde och följde med på en mattur i Marrakech vilket var ett utmärkt sätt att lära känna medinan och få smaka på mycket god mat.

Den utsträckta transfern till Imlil gav ett mycket. Vi tog taxi tillbaka och det fungerade alldeles utmärkt. Som utlovat hamnade vi inte hos någon mattförsäjare. Vi köpte några fossil av en man efter vägen och då är det naturligtvis bra att ha egen chaufför.

Imlil och hotellet Dar Imlil var en fullträff. Personalen var verkligen mycket omtänksam och sista natten flyttade man upp oss en våning till ett fantastistk rum med underbar utsikt upp mot bergen. Maten bör nämnas speciellt. Den var synnerligen god, traditionell och annorlunda. Den organiserade vandringen var bra och med god lunch på slutet. Som så ofta skulle man dock önska sig litet med guidning – något om natur, traditioner mm.

Om vi inte hade varit i Marocko två gånger inom loppet av ett halvår skulle vi gärna åka tillbaka. Jag tycker att detta land är något underskattat som turistland i Sverige. Detta med att handla och att pruta i Marrakech får alldeles för mycket utrymme i medias bevakning enligt min mening. Uppenbarligen skrämmer det vissa och lockar andra. Det är inte speciellt jobbigt i Marrakech om man inte är så intresserad av shopping och det finns så mycket mer att fokusera på.

tack för ett fint arrangemang!
Magnus och Britt

Fantastisk resa i Marocko

Hej!
Vi har kommit hem från en fantastisk resa i Marocko . Vi är jätte nöjda och kan tänkas oss resa med Orientresor igen, även helt klart rekommendera till andra.
Allt har flutit fantastiskt bra med tider och hämtning och sånt.
Riad Karmela i Marrakech var ett fantastisk hotell, som vi tyckte om, mycket vänliga o tillmötesgående.
Guider och chaufförer har också varit bra.

Vänlig hälsning

Marianne

Efter att ha rest med er två gånger kan vi konstatera att våra förväntningar är alltid infrias

Hej igen!
Förlåt att ni fått vänta med återkoppling från vår resa!
Här kommer våra svar på era frågor.

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Ja! Vi tycker om mixen av färdiga resekoncept och möjligheten att göra om i programmet och lägga in egna förslag. Efter att ha rest med er två gånger kan vi konstatera att våra förväntningar är alltid infrias.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Ja!

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Det kan vara värt att informera om att ett trestjärnigt hotell i Marocko är förhållandevis enkelt. Vi var mest missnöjda med hotellen i Casablanca och Ouarzazate. Hotellet i Casablanca var ganska slitet och på morgonen, när vi skulle äta frukost, var maten slut. Problemet med hotellet i Ouarzazate var framför allt att det låg långt från centrum. Vi vill dock poängtera att vi alltid blev väl bemötta av hotellpersonalen oavsett standard. Faktum är att alla människor vi mötte under resans gång var mycket trevliga. Vi kände oss aldrig otrygga, inte ens när vi promenerade kvällstid på egen hand, vilket man ju kan göra i Sverige.

4. Och framför allt är jag ju personligt väldigt nyfiken på hur skolbesöken gick:-)
Vi är mycket nöjda med besöket på barnhemmet, som vi förstod inte var så lätt att ordna. Researrangören Mohammed Ben körde oss dit och var med under besöket. På barnhemmet bodde 75 barn mellan 0-6 år och 55 kvinnor arbetade i treskift, dygnet runt, för att ta hand om barnen. Vi fick träffa alla barnen, leka med dem och sitta ner en god stund och prata med föreståndaren. Besöket berörde oss mycket.
Skolbesöket, däremot, blev inte vad vi hade förväntat oss, men vi uppskattar Mohammed Bens ansträngningar att göra något bra av det ändå. Många verkar skeptiska och rädda för att visa upp de kommunala/statliga skolorna och så sent som dagen före besöket, fick vi, och även researrangören i Marrakech, veta att skolbesöket var inställt. Vi blev naturligtvis väldigt besvikna. Anledningen skulle vara att eleverna hade examensprov den dagen och att de därför inte hade möjlighet att ta emot oss. Detta förvånade oss, eftersom vårt skolbesök varit känt sedan juni månad. Istället fick vi besöka en privat amerikansk/fransk högskola. Det var visserligen intressant och naturligtvis trevligt att få prata med ungdomarna, men inte det vi förväntat oss. Vi hade ju skolbesöket i Jordanien att jämföra med, där vi med öppna armar togs emot i den enkla kommunala grundskolan och där vi fick delta på flera lektioner.

Vänliga hälsningar Polly, Ingrid och Magdalena

Det var en klockren resa med massor av härliga upplevelser och helt utan missöden!

Hej,
Det var en klockren resa med massor av härliga upplevelser och helt utan missöden! Superproffsigt!
1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Absolut.
2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Helt klart.
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Kan faktiskt inte komma på ngt. Alla personer vi mötte genom Orientresor var trevliga och proffsiga.
Vänlig hälsning,
Niklas Lindstedt

Det har känts väldigt tryggt och allt har flutit på väldigt bra under hela vår resa

Hej Helga
Vi är väldigt nöjda med vår resa och skulle absolut kunna tänka oss att resa med er igen och rekommendera andra att göra detsamma.
Det finns ingenting som jag känner att ni behöver förbättra. Malin har varit väldigt snabb att svara på mina frågor och har skött allting väldigt bra.
Ni har sparat oss otroligt mycket tid och huvudvärk då vi i vanliga fall brukar boka våra egna resor och kringarrangemang. Det har känts väldigt tryggt och allt har flutit på väldigt bra under hela vår resa.

Stort tack!!

Med vänlig hälsning, Christina

De varmaste hälsningar och en önskan om En God Jul och Ett Gott Nytt År!

Hej Helga!
Med glädje kommer feedback.
Marocko var färgsprakande, ett levande land med ett otroligt pålitligt folk. Det var mycket fascinerande att se vad som kunde dölja sig bakom en väldigt anspråkslös port. Kulturen och landets historia var intressant. Vi uppskattade förflyttning per bil då vi fick möjlighet att se lite av landets varierande natur med Atlasbergen.

Direkta svar:
1/ Absolut! Detta var vår andra gemensamma resa i er regi.
2/ Absolut!
3/ Kanske behövs inte förbättring men vi hade en tanke kring guidernas olika besök avseende tillverkning av specifika varor, t ex mattor, oljor, träsmide, smycken. Ofta gavs också vid besöken en visning av produkterna med information om tillverkning och det hela efterföljdes självklart av önskan om att sälja. Vi var inte så förtjusta i dessa besök men funderade över om detta är ett måste för att man skall få göra guidade rundturer? Vi möttes av detta även på vår resa i Indien.

Så här efteråt undrar vi om vi var på Bahia Palace… vilket angavs i programmet. Vi besökte en fastighet som tidigare bebotts av en försvarsminister. Till läge och storlek kan vi inte tro att det var Bahia Palace, vilket hade varit mycket trevligt at besöka. Koranskolan besökte vi.
Båda våra chaufförer har varit fantastiska. Den stora rundresan från Essaouira hade varit lite bekvämare att få göra i en lite större bil dock. Vi var som tur var inte alla lika långa personer så är man under 160 cm fungerade det att sitta i mitten!
I Essaouira åt vi en kväll på takterass med levande musik, Taros, vilket var mycket lyckat. Nästa kväll besökte vi O´Bleu Mogador i en liten gränd vilket också var till stor belåtenhet. En annan festmåltid hade vi i Marrakesh på Dar Moha, tidigare Pierre Balmains riad.
Vi måste ge dig en stor eloge som dagarna före avresa kunde ordna extraturen till Atlasbergen! Uppskattat!
En ännu större eloge vill vi ge för allt arbete för att få oss iväg trots Lufthansastrejk. Fantastiskt!

Tack Helga och övriga inblandade!
De varmaste hälsningar och en önskan om En God Jul och Ett Gott Nytt År!
Eva, Svend Otto, Nils och Åsa

Bäste researrangör!

Stort tack för välorganiserad och härlig resa till “Marrakech och öknen”! Nedan svar på Er frågor.
1 Kan med nöje resa med Er igen!
2 Har redan lämnat rekommendationer till vänner och bekanta.
3 Kan inte komma på något att förbättra. Allt över förväntan!
Vill gärna tillägga att vi uppskattade 2 jättebra guider och känner speciellt för att lovprisa Rabii som tog hand om oss på bästa sätt söderut och i Sahara!
Bif. några bilder.

Hälsningar Eili o John Fredholm

Allt var perfekt!

Allt var perfekt. Vi kan gott tänka oss att resa fler ggr med orientenresor. Guiderna var super och då speciellt drivern/guide. Hotell Art Place var excellent och låg bra till vid stora torget. Bergs-och Sahara turen gjorde hela resan. Själva Marrakech kräver bara tre dar.

Svårt att hitta ngt som inte var bra. //Mvh Sverker L.

Alla som “tog hand om oss” på olika sätt var vänliga, generösa och glada och inte en enda gång krånglade det på något sätt

Vi har nu kommit hem ifrån en väldigt trevlig och välordnad resa i Marocko. Det var ordentligt kallt i början av veckan inte minst i Tamtatouche på 1700 meters höjd där vi övernattade efter att ha åkt igenom Toudraravinen. Ägaren till övernattningen hade installerat centralvärme men eftersom han hade så få turister hade han inte råd att sätta på den! På morgonen var det -3 grader men vi hade plusgrader för vi fick en kamin på rummet som i alla fall kunde användas på kvällen!! Det blev ganska mycket bilresande men å andra sidan fick vi på det sättet se mycket av Marocko. Alla som “tog hand om oss” på olika sätt var vänliga, generösa och glada och inte en enda gång krånglade det på något sätt.

Vänliga hälsningar
Eva

Vi vill gärna tacka för en mycket välarrangerad och trevlig resa till Indien

Vi vill gärna tacka för en mycket välarrangerad och trevlig resa till Indien. Allt fungerade tillfredsställande, resan, hotellvistelserna och utflykterna.

Vi var speciellt nöjda med vår chaufför, Rami, som tog oss genom den oerhörda trafiken, och även guiderna på de olika platserna var mycket kunniga, vänliga och professionella.

Vi kan absolut tänka oss att resa någon annan gång med Orientresor, och har redan rekommenderat byrån till bekantar.

Egentligen har vi inget som vi föreslår förbättrad, då vi tycker att allt fungerade enligt planerna, och att också den indiska arrangören visade stort engagemang.

En helt annan fråga – arrangerar ni likartade resor till fjärran östern, såsom Vietnam, Kambodja, Burma?

Med vänlig hälsning

Eva och Svend

Vi rekommenderar er till våra vänner!

Hej!
Ja, vad tycker vi om Indienresan? Vi jämför osökt med en resa vi gjorde till Latinamerika för några år sedan, med likartat upplägg. Och där vinner Latinamerika, antagligen på ett mer varierat innehåll. Men innehållet stod vi ju för själva, så det är inget vi kan kritisera er för. Ni/Sita skötte er i stort sett bra, och visst kan vi tänka oss att resa med er igen, och att rekommendera er till våra vänner. Det blev lite för mycket palats och arkitektur, så vi skulle nog varvat med någon naturupplevelse. Dessutom är det rätt tungt att röra sig ute i en indisk stad, framför allt på grund av ljudnivån. Nedskräpningen höjer inte heller humöret. Däremot tycker jag att tiggeriet och efterhängsna försäljare är ett mindre problem idag jämfört med 90-talet, då jag var i Indien några gånger i tjänsten.
Resan hade två riktiga höjdpunkter, som kan mäta sig med Machu Picchu. Kvällen i Amritsar, och besöket inne i det gyllene templet, var rent magisk. Dagen efter var inte mycket sämre. Då hade vi mer tid att titta på allt i dagsljus, och bekanta oss med den utspisning som erbjuds alla pilgrimer. Besöket i Amritsar blev ju inte sämre av att vi fåtaliga västerlänningar försvann i den stora mängden indiska turister och sikhiska pilgrimer.
Vid Taj Mahal försvann vi naturligtvis inte i den indiska massan. Trots att vi sett bygget åtskilliga gången på bild, så blev vi imponerade. Exteriören är bländande, men gravkammaren imponerade mest på mig. Så rik på detaljer, men ändå så enkel och avskalad och vacker.
Ja, det blev ett långt svar. Men vi pensionärer har tid, i alla fall innan utearbetet i trädgården börjar.

Bästa hälsningar

Marie-Hélène och Bernt

Vi kommer att rekommendera Er!

Hej,

Vill bara tala om att vi är helnöjda med vår rundresa i Indien!

Jättebra service hela tiden och allt funkade. Vi kommer att rekommendera er.

Med vänlig hälsning

Gunilla Olsson

Vi kom hem med oändliga minnen och upplevelser som vi alltid kommer bära med oss

Hej!

vår feedback!
Bara så här i första åtanke är att allt var helt perfekt så tusen tack för en bra sammansättning av resa. Vi kom hem med oändliga minnen och upplevelser som vi alltid kommer bära med oss.

Vi skulle absolut kunna rekommendera er för andra.
När det gäller flygresorna så upplevde vi dock att det var för snabba ryck mellan flighterna. Detta vill vi se att det blir bättre på. Flighten mellan Gbg och Köpenhamn var så snabb att vi inte fick med vårt bagage. Så längre väntetid kanske.

Vi kan definitivt resa med er igen!! Samt rekommendera er till andra!

förbättring är det jag skrivit men också när det gäller hotellet vi befann oss längst på. I Kovalam på pappukutty beach resort. Alltså de måste renovera lite på rummen som tex badrummet. Annars trivdes vi helt klart och hotellet har ett super läge!! Vi är inte kräsna så vi stormtrivdes men andra kan ha åsikter 🙂

bästa hälsningar

Hanna

Vi kan inget annat säga än att vi är EXTREMT nöjda med vår resa!

Hej Helga

Vi kan inget annat säga än att vi är EXTREMT nöjda med vår resa!

Vill tacka för denna upplevelse. Vi har aldrig rest på denna typ av rundresa förut, och hade inte fått uppleva såhär mycket om vi inte hade gjort det.

Så svar på dina frågor är:

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?

Ja.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?

Redan gjort. Folk har frågat vad vi använt oss av för resebyrå och vi har sagt orientenresor.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?

Säkerhetsbälten i alla bilar. Det ända vi kan komma på men ändå värt att lyfta fram, de flesta bilar vi åkte i saknade säkerhetsbälten. Med tanke på trafikförhållandena skulle vi kunnat ha känt oss tryggare.

Vi har fått se en ny värld och kommer med största sannolikhet att åka tillbaka i framtiden.

Bästa hälsningar

Su & Martin

Vi har inget att klaga på utan tvärtom bara beröm att ge!

Hej,
Här kommer återkoppling från vår resa.
Vi är mycket nöjda med den anordnade resan. Allt klaffade perfekt och vi blev mycket väl omhändertagna från det att vi landade i Delhi till avfärd hemåt. Personal på plats var mycket duktiga och kunniga. Vi har inget att klaga på utan tvärtom bara beröm att ge!

Vi reser gärna med Er igen om det passar med önskade resmål och vi kommer att rekommendera Er. Vi har bara positiva omdömmen att ge till bekannta som frågat om vem som anordnat resan. Vi har inget vi tycker att Ni behöver förbättra.

Tack för en bra planerad resa och bra kommunikation innan resan.

Med vänlig hälsning

Anders och Lisbeth

Vi har haft en toppen resa!!

Hej,
Vi har haft en toppen resa!!
Gillar kontrasterna i Indien, var i Kerala för 4 år sedan.
Det man kan informera om är temperaturen i norra Indien. Vi hade kollat och enl väderprognosen stod det 18 grader i Delhi men var i själva verket max 12. Hotellmatsalar och bussar saknar värme då det 10 månader om året är varmt. Det gick ingen nöd på oss, köpte mössor och filtar men det är inte fel att informera om detta.
Bra med variationen med på resan, kultur, natur och bad!
Vi reser gärna med er igen!!
Hälsningar! Marianne

Vi har haft en jättebra resa!

Hej!

Vi har haft en jättebra resa.
Bra bemötande vid ankomst. Representanten från SITA informerade under färden till hotellet.
Perfekt bil och en väldigt bra chaufför. Mötte upp på avtalad tid och tog oss till anhalterna under resan.
Bra hotell både i Cochin och Periyar.
Mycket bra guide i Cochin.
Ett minus var att personalen ombord på husbåten pratade väldigt dålig engelska.
Vistelsen i Kovalam var härlig. Bra hotel med trevlig personal.
En nackdel var att det var väldigt höga vågor. Utan Life Guards på stranden, som var helt fantastiska, hade
vi nog varit hänvisade till poolerna.
Hälsningar
Claes-Göran Karlsson

Vi har haft en helt magiskt, overklig toppen-resa!!!

Hej!

Vi har haft en helt magiskt, overklig toppen-resa!!!

Veckan i norr med behaglig, torr värme och enastående palats, fantastiskt god mat,

trevligt bemötande och miljoner sinnesintryck

Till veckan i Kerala med plantager, kryddodlingar, vackra stränder, frodig grönska, lugnet

Palmer.

Taj Mahal och Husbåts-kryssningen i Backwaters stack ut extra

Enda minuset är knappt ett dygns magsjuka näst sista dagen.

Vi kan absolut tänka oss att resa med er igen. Allting har fungerat perfekt.

Trevlig personal, kunniga guider, säker chaufför.

Positivt med att ha samma chaufför en längre tid/sträcka!

Helt klart att vi rekommenderar er till vänner och familj.

Tips: Vi reagerade lite på att dricks-verksamheten verkade lite annorlunda i Kerala än i norra.

I Kerala verkade de förvånade eller tycka att det var nedlåtande när representanterna fick dricks.

Var det så eller var det bara en känsla vi fick?

//Mia

Vi har haft det jättebra! Vi fick se en tiger vilket var det bästa med hela resan!

Hej,
Vi har haft det jättebra! Vi fick se en tiger vilket var det bästa med hela resan! En fantastiskt häftig syn. Alla byggnader vi besökte bar väldigt fina och all mat var god.
Hotellet i Agra var inte lika fint och fräscht som de andra, så där hade vi hellre valt ett annat hotell i efterhand.
Alla guider och chaufförer har varit toppen och alla resor har gått som smort.
Vi skulle kunna tänka oss att åka med er igen och rekommendera er till andra. Det ni kan förbättra med denna resa är att boka flyget från Goa till Sverige, inte goa till Mumbai till Delhi till Amsterdam till Stockholm. Om ni hade sökt Goa till Stockholm hade vi nog bara behövt mellanlanda 1 gång, inte 3.
Vänliga hälsningar
Paulin Hasslöf

Vi hade en välplanerad trevlig resa

Hej,

Vi hade en välplanerad trevlig resa till Indien. Vi kan absolut tänka oss resa med er igen och vi har redan rekommenderat er till vänner.
Vi ser inget direkt som behöver förbättras. Eventuellt skulle det vara att man får presenterat kostnadsskillnad om man skulle vilja åka i bättre klass på flyget.

Mvh och trevlig helg

Fredrik

Vi hade en väldigt bra guide när vi var i Jaipur

Hej,

Vi hade en väldigt bra guide när vi var i Jaipur, han ville inte ens ta emot dricks. Det var svårt att veta om man skulle ge eller inte, chauffören blev nog besviken han hade nog velat ha mer. Det stod ingenstans vad man skulle ha givit till chauffören. Sedan tyckte vi hotellet i agra och Jaipur inte kändes som deluxeroom. Även vår indiske vän tyckte Jaipur hotellet inte var mer än 3. Men vi är väldigt nöjda med servicen guider och chaufför, så mycket vi hann se och göra 1v kändes som 1mån.
1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?

Jag kan absolut tänka mig att åka med er igen.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Absolut rek till andra.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Mer hjälp med evisum det var krångligt.

Stort Tack/Sofia

Vi hade en jättebra resa i Indien som kommer att bli ett minne för livet

Vi hade en jättebra resa i Indien som kommer att bli ett minne för livet. Vi hann verkligen se och lära oss mycket på den förhållandevis korta tiden. Våra personliga favoriter var sagolika Taj Mahal, heliga staden Varanasi och Amber fort i rosa staden Jaipur. Alla transporter fungerade som tänkt och hotellen höll bättre standard än vi väntat oss. Jag har svarat på era frågor i ditt meddelande nedan. Om det var något vi reagerade lite negativt på så var det att vår lokale guide i Orcha, som vi upplevde det, lurade oss. Han föreslog att vi skulle följa med på en båtfärd på floden. Gummibåten visade sig inte vara i jättebra skick och han tog ganska bra betalt, plus att han bad oss dricksa utöver den summa han innan uppgett att turen skulle kosta. På hotellet i Orcha var det också en kypare som låtsades glömma sätta upp kaffet på notan, för att sen be oss betala för detta ”bredvid”. Vi insåg efteråt att han dessutom tog extra betalt för kaffet. På det stora hela är vi som sagt jättenöjda med resan, det här är bara sådant som vi tänkte kunde vara bra att framföra till er.

Med vänlig hälsning Tina

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Det kan vi absolut tänka oss.
2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Det kan vi tänka oss.
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Jag kan inte komma på något speciellt.

Vi hade en fantastisk resa i Indien

Hej!
Vi hade en fantastisk resa i Indien. Ni gör ett mycket bra jobb och vi kände oss väl omhändertagna hela resan.
Vi kan absolut tänka oss att resa med er igen och rekommendera er till vänner och bekanta
Det enda vi kan ha synpunkter på är att hotellet i Varanasi var långt utanför stan med långa relativt meningslösa transporttider till centrum. Vi hade föredragit att bo på hotel centralt så att vi hade kunnat gå från hotellet ut i vimlet i centrum.
Dessutom vill vi kommendera resdagen från Varanasi till Mumbai som var bara tråkig väntan på flyget på hotellet och på flygplatsen. Det hade varit bättre att flyga tidigt på morgonen då vi haft en dag till i Mumbai eller flyga sent på kvällen så vi hade haft hela dagen i Varanasi!
Hälsningar
Vigdis Hansdottir

Vi fick fantastisk service av dig och dina kollegor

Ahmed,

Allt var toppen och flöt utan några som helst problem. Och när det strulade med flyget till Cochin på julafton fick vi fantastisk service av dig och dina kollegor. Vi har redan rekommenderat er till flera personer.

Vårt enda klagomål gäller en av minibussarna – tyvärr den som vi reste med i flera dagar (från Dehli till Agra till Jaipur). Den läckte in bensinångor så vi mådde rejält illa. Så – se till att ni “kvalitetssäkrar” fordonen.

Mvh // Johan & Annika

Vi blev väl omhändertagna från dag ett genom hela resan av både guider och chaufförer

Hej!
Här kommer lite feedback på vår Indien resa i november 2016.
Vi blev väl omhändertagna från dag ett genom hela resan av både guider och chaufförer. Mycket välplanerat,mycket bra hotell , en fantastisk upplevelse. Rekommenderar Orientresor till alla,tryggt proffsigt och mycket prisvärt.
Å ja nästa resa till Indien blir absolut med Orientresor.
Hälsningar
Lottie

Vi är supernöjda och och uppskattar er vänlighet, flexibilitet och ert proffsiga bemötande och organiserande av resan

Till Orient Travel!
Tusen tack för ert fina arrangemang av vår resa till Kerala! Vi är supernöjda och och uppskattar er vänlighet, flexibilitet och ert proffsiga bemötande och organiserande av resan. Den indiska byrån var även den mycket duktig – allt funkade enligt planerna med bil, guider och bemötande. Att rekommendera!
Vänligen
Eva

Vi är supernöjda och har haft fantastiska veckor!

Hej!
Vi är mycket nöjda med allt! Det fungerade mkt bra m alla chaufförer och guider! När vi fick en bil som var för liten , så agerade ni direkt och bytte ut den.,
Det enda var väl att hotellen inte hade någon värme, vilket inte hade framgått. Men hotellen fixade
fram värmefläktar direkt.,
Skulle verkligen rek er då allt fungerat bra.
Så vi är supernöjda och har haft fantastiska veckor!

Med vänlig hälsning
Camilla

Vi är riktigt nöjda med vår resa

Hej,
Svaren står efter frågorna

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Det kan vi tänka oss.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Absolut

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra? Aldrig tågresan mellan Khajuraho och Varanasi som var förfärlig. Byt gärna hotell Ramada Plaza i Agra till ett annat. En stor stjärna till hotell KK Royal

Otroligt välskött av Sita. Alla deras representanter var mycket duktiga och trevliga.

Vi är riktigt nöjda med vår resa.

Vänligen
Inger

Vi är mycket nöjda med vår Indienresa och reser gärna med er igen

Hej Ahmed!

Vi är mycket nöjda med vår Indienresa och reser gärna med er igen. Vi rekommenderar er gärna till våra vänner. Er partner i Indien skötte sig utmärkt. Redan första dagen ringde dom från kontoret och frågade om allt var OK om guide och chaufför var bra. Det kändes viktigt för oss att de hörde av sig och det fanns också tel nr att ringa om inte någonting fungerade.

Sedan ringde dom flera gånger under resan och kollade att allt var bra. Guiderna var mycket duktiga och chaufförerna körde bra i den fruktansvärda trafiken, speciellt den första chauffören som vi hade i 6 dagar körde som en gud och berättade lite själv när vi inte hade guide.

Saker som kan förbättras. Det första hotellet i Delhi, Ramada var mycket fint, hade en otrolig service, men låg väldigt isolerat, inga affärer inga restauranger fanns i området och det skulle bli dyrt att med taxi ta sig in till centralare delar. Detta gjorde kanske inte så mycket för oss för vi var trötta efter dagens sightseeing, men för yngre människor kanske läget är lite tråkigt. Du blir fast på hotellet och kan inget göra när programmet är slut.

Tåg och bil till Kahajuraho var tröttsamt. Man fick gå upp kl 4 och sitta ett tag på den kalla och råa stationen och vänta på tåget. Tågresan gav inte så mycket och sedan var det en lång bilfärd efter tåget. Det hade varit bättre om alternativet med flyg funnits. Då hade vi valt detta och förmodligen hade det inte blivit dyrare. Ett plus var naturligtvis att vi med bilen fick se lite av landsbygden.

Resans höjdpunkt var Varanasi där vi stannade två nätter. Guiden var mycket duktig och ambitiös, men det blev för mycket att smälta på en dag. Först båttur på Ganges på morgonen, sedan promenad i de trånga gränderna, sedan Buddhas födelseort, universitetsområden och ett museum. Sen skulle vi haft ytterligare två tempel men vi orkade inte utan bad att han skulle skjutsa oss till hotellet. Kanske hade det varit bättre att vara i Varanasi 3 nätter?

Hotellet i Goa hade mycket trevlig personal och trevlig stämning, bra service, men kändes kanske inte riktigt som 4-stjärnigt hotell, rummen var små och balkongerna inbjöd inte till att sitta på i paviljongen. Vi är trots det mycket nöjda. Vi vet ju att hotellpriserna i Goa är höga.

Som helhet är vi mycket nöjda, allt har fungerat perfekt och känts tryggt. Vi rekommenderar er gärna till våra vänner.

Med vänlig hälsning

Kerstin och Sivert

Vi är mycket nöjda med resan, den var precis vad vi hade förväntat oss!

Hej,

Vi är mycket nöjda med resan, den var precis vad vi hade förväntat oss. Vi kan tänka oss att anlita er igen. Vi kan också tänka oss att rekommendera er. Vi tycker att kontakterna med er var mycket smidiga och ni var mycket lyhörda för våra önskemål och ändringar i programmet etc.

Vi hade väl lite fördomar om tidhållning och så i Indien, dessa kom helt på skam. Allt fungerade jättebra. Anpassning till en strejk förmedlades till oss i god tid, ändringar i planerna förklarades tydligt och förståeligt. Bilföraren gjorde verkligen ett jättebra jobb, tog hänsyn till våra önskemål osv.

Här några kommentarer, mest detaljer som inte stör helhetsintrycket på något sätt:

· Det är iofs trevligt att ni ringer och kollar hur vi har det, men om man rest hela natten så kan man behöva sova en stund på dagen. Då vill man inte ha telefonsamtal.

· På husbåten hade det varit trevligt om besättningen berättade om området, båten, folk som bor där osv. Det behöver ju inte vara någon guide med, ni kanske bara ska ta fram lite underlag till besättningen. Eller skriftlig information till gästerna.

· Conciergen på Leela gjorde en felaktig bedömning av öppettider i Trivandrum, så vår trip dit blev inte vad vi tänkte. Vi nämnde detta för dem när vi kom tillbaka, och dom skulle återkomma, vilket dom inte gjorde. Nästa dag tog vi upp det igen och dom ordnade en extra resa till stan, utan att vi behövde betala för det. Rätt så OK i slutändan.

· Vi hade önskat mer tillgång till information om naturreservatet, t ex möjligheter till vandringar, vilket vi nog hade varit intresserade av.

· Möjlighet till besök på te- och kaffeplantager hade varit trevligt. Men tiden kanske inte medgav det.

Vi har varit i Oman tidigare och tyckte att det var toppen. Vi hyrde bil en dag och körde runt. Er kamelsafari låter verkligen intressant och lockande. Vi får återkomma om det.

Hälsningar

Anne och Ulf

Vi är mycket nöjda med resan

Hej,
här kommer några kommentarer från vår Indienresa.
Vi är mycket nöjda med resan. Allt har fungerat väl med guider, transporter, utflykter och hotell.
I och med att vi bara var två stycken så fick vi ut mer än vi skulle ha fått i en större grupp. Vi kunde fråga och få personliga svar av både guider och chaufförer.
Guiderna var mycket pålästa och serverade oss Indiens historia. Intressant hade varit att få lite mer om dagens situation för befolkningen. Vi såg ju en del med egna ögon.
Vi berättar gärna om vår resa med Orient Travels planering för goda vänner och rekommenderar den som både prisvärd och intressant.
Med vänlig hälsning
Börje och May-Britt

Vi är mycket nöjda med resan

Hej Ahmed
Vi är mycket nöjda med resan. Allt har fungerat utmärkt, duktiga guider och en enastående chaufför.
Vi kommer självklart att rekommendera er.
Mvh / Diana

Vi är mycket nöjda med den service vi fått från er på Orient Travel

Hej!

Vi har nu återhämtat oss efter vårt äventyr i Indien och vill gärna lämna lite feedback. Tiden i Indien var full av intryck, upplevelser, god mat och många härliga möten.

Först av allt är vi mycket nöjda med den service vi fått från er på Orient Travel ang. bokning av resa helt utifrån våra önskemål! Tack! De guider vi träffade under resan och vår privata chaufför var alla mycket hjälpsamma och trevliga och gjorde att vi kunde tryggt slappna av och bara följa med på det ena äventyret efter det andra.

Tyvärr fastnade vårt bagage i Mumbai på vägen ner så den första dagens utflykt blev inställd då vi istället behövde inhandla det mest nödvändiga. (Vi var dessutom slitna efter den långa resan så någon utflykt hade vi ändå inte orkat med).

Vi har upplevt mer än vi föreställt oss. Bäst av allt var nog flodbåten med övernattning! En besvikelse var det fyrstjärniga hotellet i Kovalam där vi bodde granne med en arbetsplats där de jobbade till sent på nätterna, precis vid stranden och rummen hade slitna handdukar, lakan och filtar. Det kanske inte uppfyllde fyrstjärnig hotellstandard. Men personalen var trevlig och nyårsaftonen oförglömlig!

Sammanfattningsvis är vi mycket nöjda med all service och vi kommer definitivt åka till Indien igen.

Bästa hälsningar

Familjen Tidblom

Vi är mkt nöjda med resan

Hej!
Jo, det är skönt att vara hemma – men det var också en underbar resa.
1 . Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför? Gärna
2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför? Samma här
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra? inget som vi kan komma på. tidsangivelserna i programmet var lite väl optimistiska ibland, transporter tar ju tid i Indien …
i utvärderingen med lokalt ansvariga framförde vi att det hade varit bra att ha hotellet i Delhi mer centralt. nu fick vi lägga väldigt mycket tid på transport. Annars är vi mkt nöjda med resan och funderar redan på nästa tripp dit =)

Det kändes också bra att lokalt ansvariga kontinuerligt kollad upp läget med oss. dessvärre var det svårt att förstå deras hinglish, men det hör ju till resan också.

Tack för all hjälp!

/Anders

Vi är mer än nöjda

Hej,
Vi är mer än nöjda.
Fantastiska människor, guider, chaufförer mfl. har hjälpt oss på absolut bästa sätt att ta vara på vår vistelse i Indien.
Vi kan absolut tänka oss att resa med Orientresor igen. Upplägget passade oss mycket bra.
Vi kommer självklart att rekommendera er till våra vänner!!
Faktiskt ingenting som vi kan komma på.
Där vi bodde, utanför Kovalam, på The Travancore Heritage, det har säkert varit en underbar utsikt tidigare, nu är det en byggarbetsplats framför mot havet och vid sidan av, så det var en del byggliv, men det är förstås inget
ni kan ansvara för, men kanske bra att känna till.
Som sagt MYCKET nöjda, många fina minnen med hem.
Johan & Annalena

Vi är jättenöjda med vår resa

Hej Helga!
Tack för mailet och tack för att ni ordnade en bra resa till oss.

Det var otroligt spännande på många olika sätt och vis. Folklivet, maten, naturen; allt är annorlunda på ett fantastiskt sätt, även fast det var ”Indien Light” (vilket passade oss bra). Vi är jättenöjda med vår resa och jag kan gärna skriva ihop något längre vid annat tillfälle. Jag vill gärna åka tillbaka.

Vi blev väldigt väl omhändertagna av den lokala representanten. Alla transporter funkade jättebra. Chauffören som tog oss från Cochin ner till Kovala, var underbar. Han hette Michael.
Du får gärna ringa mig om du undrar över något. Jag kan gärna skicka bilder om du vill. Så har ni några ”IRL” bilder att jämföra med dem som man fick innan och som de som finns på nätet.

Vill poängtera att vi på det stora hela är supernöjda med resan.

Återkommer färna om jag kommer på något mer.

Med vänlig hälsning,
Cornelia

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför? JA!

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför? Ja, har redan gjort till flera.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra? Stämma av med den lokal representanten att bilder stämmer överens med verkligheten. Ännu bättre förmedling av hur boendet är.

Vi är helnöjda med er som researrangör!

Hej!
Vi är helnöjda med er som researrangör! Allt har klaffat perfekt. Vi kommer definitivt välja er som researrangör när vi funderar på att resa igen. Vi kommer även att berätta för vänner om hur bra ni har hjälpt oss på resan och därmed rekommendera dem att använda er. I Mumbai fick vi fantastiska guider till de utflykter vi bokat. Den chaufför som hämtade o lämnade på flygplatsen o körde oss till utflykterna var toppen. Han körde säkert och tog oss punktligt vart vi än skulle.

Med vänliga hälsningar från mycket nöjda resenärer/ Lena o Claes

Vi är extremt nöjda med vår resa

Hej!

Förlåt att jag har inte svarat tidigare.

Sent om sider vill jag berätta att vi var extremt nöjda med vår resa. Allting fungerade perfekt och vi blev mycket väl omhändertagen av alla guider, chaufförer & representanter. Vi var särskilt nöjd med den fantastiska och “service minded” chauffören vi hade i Delhi -Jaipur. Hotellstandard var oftast bättre än förväntat. Tyvärr var hotellet i Delhi för långt från alla sevärdheter & det tog en timme enkel resa pga trafiken.

Guidernas engagemang och kunskap överträffade våra förväntningar. De var öppna för alla våra funderingar och frågor och delade med sig information om båda den historiska och nutida Indien.

Själv klart kan vi tänka oss åka med Orient Travel igen och vi har redan rekommenderat Er till familjen och vänner.

Vi förstår att det är svårt att ändra på seder och bruk i ett land som Indien men om det fanns något sätt att förenkla hanteringen av dricksen skulle det vara underbart.

Tack även till Er här hemma för mycket bra service och information!

Hälsningar
Susan & Bernt

Vi rekommenderar verkligen den här resan med erat resebolag

Hej nu har vi kommit hem från en helt fantastisk resa. Vi har varit så väl omhändertagen av resebolag, guider och chaufförerna. Allt har varit så bra arrangerat med intressanta sevärdheter. Det var helt underbart med egen guide som man har kunnat fråga och fått veta allt man vill och mycket mer. Vi har blivit skjutsad dit vi vill för att köpa sånt vi behövde. Alltid bra hjälp och information. Flodbåtresan va ju också helt otrolig. Vi rekommenderar verkligen den här resan med erat resebolag. Eftersom vi varit i Goa förut skulle vi kunna tänkt oss att avsluta resan där istället för Kerala det var bättre strand och lugnare från försäljare . Vi kommer att titta vad ni har för resor att välja på när vi sparat ihop till en ny resa. Allt har varit mycket bättre än vi kunnat drömma om. Cilla.

Vår resa till Indien var fantastisk

Hej Helga!

Det har varit en bra julhelg, hoppas du och ni alla också haft en skön ledighet.

Här kommer en lite recension från mig och min bror:

Hej!

Vår resa till Indien var fantastisk. Det här är vår tredje resa med er (Orientenresor) och vi kan ärligt säga att vi inte skulle ha velat åka till Indien med någon annan resebyrå. Precis som med våra andra resor så har vi alltid känt oss väl omhändertagna och allt har varit mycket bra planerat. Både guiderna och chaufförerna var kunniga och vänliga.

Naturligtvis var Taj Mahal en av de stora höjdpunkterna. Men våra personliga favoriter var de lite mindre tempel och palats som man inte kände till innan och som inte var lika “fyllda” med turister. Indien är ett land med mycket intryck och en del utmaningar. Resan innebär också några långa bilfärder. Dock är det helt värt det och är på alla sätt ett minne för livet. Kameran är helt fylld av fantastiska bilder.

Lite tips och annat:

* Magsjuka lyckades vi undvika helt, genom lite extra hygien. Tvättsprit är att rekommendera!

* Rörande pengar så var vår resa mitt i de valutaproblem som Indien just nu går igenom. Stor brist på sedlar, vilket var en utmaning då dricks förväntades överallt. Vårt råd är att passa på att växla i hotellens reception så fort som tillfälle ges. Se också till att bara ta med valutor (dollar/euro) i mindre valörer (runt 5-10 högst). Större valörer än så är svåra att använda då ingen har växel. Det här kommer dock säkert lösa sig vartefter, när Indien ger ut nya sedlar.

* Åker man i december, som vi gjorde, ska man ha i åtanke att det är bröllopssässong i Indien. Spännande att få se men också en del högljutt festande på hotellen sent på natten.

* Vi la också in två extra dagar i schemat, då vi läst att det kunde vara lite hektiskt under vissa dagar. Det gav oss också lite mer tid att vandra runt själva.

*Smogen i Dehli är grym men försvinner helt när man åker söderut.

Hotell, guider, transport och allt vi såg överträffade våra förväntningar. Vi rekommenderar verkligen ett besök i Indien (Gyllene triangeln, Khajuraho och Varanasi åkte vi till). Vi rekommenderar också Orient Travel och vi kommer definitivt att resa med Orient Travel igen.

/Micke och Johan

Vår resa till Indien och Nepal blev mycket bra!

Hej Malin!
Vår resa till Indien och Nepal blev mycket bra.
Förutom ändringar av flygtiderna fungerade allt utmärkt. Chaufförerna kom alltid i tid och körde bra. Guiderna ojämna men trevliga.
Hotellen helt acceptabla men Kasara Resort en riktig pärla! Lugn, charmig och vilsam med strålande fin service och mycket god mat.
Vi hade turen med oss och fick se många fina djur. Förutom tigrar såg vi en leopard när vi red på en elefant i Kasara!
Soluppgången vid Himalaya var en oförglömlig stund.
De religiösa ceremonierna i Varanasi är också stunder vi aldrig kommer att glömma.
Tog över 2000 bilder. Skickar här några stycken och tänkte i annat mail skicka fler. Önskar du ännu fler så säg bara till! Sedan får du göra vad du vill med dem.
Hälsa till dina kollegor och tacka för bra arrangemang.
Bästa Malmöhälsningar
Carl Magnus och Ulla

Vår resa till Indien har varit fenomenalt

Vår resa till Indien har varit fenomenalt, min faster blev väldig tagen med Taj Mahal det var hennes största önskan att se denna fantastiska byggnad. Vi har haft en tålmodig och trevlig guide (Bishan), han tog verkligen hand om oss och brydde sig om vår kost (jag är ju laktosintolerant och faster klarar inte av starka kryddor). Chauffören var väldig noggrann med vår bekvämlighet och säkerhet. Nu när vi har fått så mycket information om alla platser vi besökte samt historia så intresse har blivit större för att veta mer. Så vi har googlat och köpt böcker 🙂

Hotellen som vi har bott var väldig bra och serviceminded. Den bästa välkomnande fick vi i hotellet Ramada Plaza i Agra, med den traditionella röda pricken i pannan. Dock tyckte vi att det var lite konstig att hotellet the Surya inte hade gratis wifi, vilket alla andra hotell hade. Jag har informerad om detta för deras manager, som fem stjärnigt hotell så borde de införa något sådant. Europeiska resenärer förväntar sig att free wifi ska ingå i servicen. 😉

Vi är väldig nöjda med er som resebyrå och att ni har haft en bra paket för oss trots att det var juli månad. Vi kommer i framtiden att anlita er med säkerhet. Ps, vi klarade av vädret trots lite regn 😉

Tusen tack för allt hjälp från er sida.

Med vänliga hälsningar / Saludos

Toppbetyg

Hej,

Tusen tack för en strålande välorganiserad resa!
Toppbetyg!

Mvh Gunnel

Tipptopp

Hej!

Vi tycker att det har fungerat utmärkt för vår del.

Generellt uppskattar vi att det varit bra service, bra boende och bra guider genomgående, mao tipptopp!

/Med vänlig hälsning Gert & Maire

Tackar än en gång för en välorganiserad resa

Hej!
Tackar än en gång för en välorganiserad resa.
Vår andra med er som researrangör, svårt att rekommendera några förbättringar men lätt att rekommendera er till all som vill höra på.
Allt flöt på precis som avtalat.
Alla vi träffade från hisskötaren till chaufförer och guider var toppen.
En fantastisk resa.
Vänligen
Lottie Lind

Tack igen för all hjälp och stöd från Förslag, bokning, ombokning, visumproblem etc

Hej Helga/Malin,

Hoppas att det nya året börjat bra!
Nu är vi hemma efter en fantastisk resa med intryck/avtryck som inte går att beskriva .

Maten, kulturen, trafiken och alla människor!

Stort tack för all hjälp i början av vår resa när det strulade (mitt eget fel) men totalt sett var det fantastiskt.

Det fungerade mycket bra med Sitas Transfer och vi kom överens med dem även om ett par extra ”körningar” på våra egna dagar.

Det vi meddelade dem på plats var att hotellet i Dehli, inte höll klass eller levde upp till den nivån man kan önska, då det inte fanns värme på rummen, och ingen ”ville/kunde” hjälpa till. Eftersom det bara var 4-5 grader i Dehli och vi var jtlaggade så var det ingen bra kombination. Även Sitas Buss saknade värme och vi frös oss igenom Taj mahal resan!

Hotellen i Chennai, Kovalam och Bombay kan vi dock rekommendera!!

Värme och service och ett välkomnade som gjorde att man vill ha mer av Indien!!!!

Tack igen för all hjälp och stöd från Förslag, bokning, ombokning, visumproblem etc

//Anders med familj

Tack för ett utmärkt arrangemang!

Hej
Tack för ett utmärkt arrangemang
New Delhi – Jaipur- Ranthambore-Agra-Orchha-Khajuraho-Varanasi-New Delhi
En otrolig smältdegel där du själv väljer vad du vill se och uppleva. För oss en fantastisk resa där varje dag hade något nytt och speciellt, från staden till besök i en familj, från det moderna till miljöer hämtade ur Tusen och en natt.
Allt fungerar perfekt. En chaufför som ger oss möjlighet att njuta av våra bilresor och som tipsar oss om allt från restauranger till familjebesök. Guider som bjuder på kunskap men också om sina vardagstankar. God mat, bra hotell och spännande platser. Den som vill se Indien i ett litet hanterbart format bör ta sig till Orchha och dessutom bo på Amar Mahal.

Tack för ett utmärkt arrangemang och vi rekommenderar alla som vill få ut optimalt av sin semester att använda sig av Orient Travel och era samarbetspartners. Att ha egen bil och guider som möter upp
är bekvämt och berikande.

Tack för ett bra arrangemang som var grunden till en fantastisk resa.
På återhörande
Anne-Li o Calle

Tack för ert personliga bemötande och engagemang inför vår resa

Hej igen!

Vi har haft en helt underbar resa med många fina och minnesvärda upplevelser. Landet är ju väldigt variationsrikt. Stora kulturella och naturmässiga skillnader från norr till söder.

Vi hade ju privilegiet att få åka i en egen liten grupp, vilket gör att vi fått stora möjlighet att använda oss av de kunniga guiderna på ett optimalt sätt. Även chaufförerna har på ett betryggande sätt lotsat oss igenom den kaotiska trafiken.

Agenturen har varit väldigt bra bortsett från en guide – kanske hade han en dålig dag – och problematiken med en “frånvarande” representant vi ankomsten till Kovalam. Dessa synpunkter har vi dock tagit med dem direkt. Det kan inte ni ta ansvar för.

När det gäller hotellen har de hållit högsta klass med bra boende och restauranger. Våra förväntningar på sista boendet med skön avkoppling efter de händelserika dagarna under resan var därför högt ställda. Det är förvisso ett heritage, men rumsstandarden motsvarade inte 4 stjärnigt liknande det vi hade på de övriga hotellen. Snarare 2 stjärnigt. Våra rum som låg längst ner längst bort, hade 2 enkla träsängar, ett litet träbord och en trästol. Mycket spartanskt med minimal utrustning. Men det som bidrog till att vi blev tvungna att byta rum berodde på en väldigt markant mögellukt. Vi fixar inte att bo i sådan miljö. Vi fick byta rum, men skulle bli tvungna att betala en ganska stor summa för ett annat rum som inte hade högre standard, men låg lite närmare reception och restaurang. Eftersom representanten inte mötte upp på hotellet när vi anlände och vi inte fick kontakt med honom förrän dagen efter, fick vi acceptera detta. Efter några telefonsamtal och med hjälp av hotellpersonal löste sig boendet till slut efter 2 flyttar utan merkostnad för oss. Detta är inget ni kan lastas för, men kanske bör informationen ang. hotellet och standarden tydliggöras. Inte heller kan man bada i havet. Det är för mycket undervattensströmmar och väldigt stora vågor. Det är också en strand som används av de lokala fiskarna, inte bara för fiske med jättenät utan också för att de helt ogenerat uträttar sina mänskliga behov i sanden. Detta gör att man får titta noga var man placerar sina fötter för att inte trampa i en stor brun hög. Nog med “klagomål”.

Ert bemötande, engagemanget, arrangemanget och ert intresse av att göra det så bra som möjligt för oss har varit mycket bra. Vi är i stort väldigt, väldigt nöjda och kan mycket väl rekommendera er för våra vänner och bekanta. Vi kommer också att anlita era tjänster vid ev. framtida resor. Det finns många delar av vår värld som fortfarande är av intresse att uppleva.

Tack för ert personliga bemötande och engagemang inför vår resa.

Med vänlig hälsning systrarna Ingegerd och Inger med respektive.

Tack för en perfekt genomförd resa

Hej Ahmed,
Du har helt rätt. Resan var fantastisk. Jag har ju varit på de flesta av ställena, men arrangemanget var helt enastående.
Allt klaffade. Representanterna och guiderna var helt formidabla. Resan kunde inte ha arrangerats på ett bättre sätt än vad vi upplevde.
Mycket kunniga och trevliga guider.
Vi kan mycket väl tänka oss resa med er igen och vi rekommenderar er för alla människor vi pratar med.
Hur fungerar Nilenkryssningarna i dessa oroliga tider?
Tack för en perfekt genomförd resa.
Varma hälsningar
Klas & Elisabet

Tack för en mycket välplanerad och välorganiserad rundresa till Indien

Hej!

Tack för en mycket välplanerad och välorganiserad rundresa till Indien. Allt fungerade perfekt efter de önskemål vi hade. Dessutom bjöds vi på en överraskning, en teaterföreställning. Vi framförde synpunkter på ett av hotellen när vi kom hem och efter vad jag förstår åtgärdades det omedelbart. Vi kommer absolut att rekommendera er och hoppas att snart få anlita er igen.

Med vänlig hälsning

Ulla och Karin

Tack för en fantastisk resa!

Hej igen och tack för en fantastisk resa! SITA visade sig vara en bra partner och varje gång vi kom till en flygplats el skulle ut på tur stod en SITA-repr där med mitt namn på en stor tydlig skylt; inte en gång var det problem eller försening med detta.

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen?
Ja, vi kan återkomma

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj?
Ja, tror nog att vi kan rekommendera er

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Varje gång vi kom till ett nytt ställe brukade det stå i programmet: transfer till hotellet och därefter rundtur. Varje gång blev det rundtur direkt och först därefter till hotellet. I programmet stod “efter frukost transport till flygplatsen”; det visade sig att pick-up time var 03.30!!! Onödigt tidigt tyckte vi; speciellt som det bara var transport till Jaipur den dagen. Det borde också stå med i programmet att guiderna tar med en till försäljningsställen typ handarbeten, mattor, smycken m.m. med rundvisning och sedan stora försäljningsytor (även om vi nu blev med ytterligare en orientalisk matta)!

Med vänlig hälsning, Åke

Tack för att ni ordnade vår fantastisk resa till Indien!

Hej alla på Orient Travel!

Tack för att ni ordnade vår fantastisk resa till Indien!
Vi kunde koppla av och njuta av varje del under resan: vi kände oss trygga och väl omhändertagna, allt det vackra vi fick se och uppleva gör att vi drömmer om nästa resa med er som arrangör och vi har redan rekommenderat er till våra vänner. Det var ett väldigt bra sätt att uppleva indisk kultur och ta del av gästfriheten och omsorgen i det vackra Kerala. Och det var perfekt att börja med Delhi, Agra och Jaipur med allt det storslagna och sedan koppla av i Kerala. Tack!
Hälsningar Lea, Camilla och Ina

Slutbetyg ***** av fem möjliga

Helga,
Eftersom vi är mycket positiva till resan, planeringen och organisationen svarar jag gärna.

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Vi kan definitivt tänka oss att resa med Orientresor igen.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Vi rekommenderar Orientresor till alla som har intresse.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Egentligen ingenting.

Vi blev på resan dit uppgraderade till Business och kunde halvligga och var därför inte uttröttade när vi kom fram.
Hemresan tog 28 timmar från Agonda till Arlanda p.g.a. två byten och lång väntetid i Mumbai. Men det är nog oundvikligt eftersom indiskt flyg ofta är försenat och man inte kan riskera att missa nästa plan. Men tröttande. Man behöver minst en dags vila vid hemkomsten.

Resan från Jaipur gick inte i tid p.g.a. dimma i Delhi. Vi missade anslutningen till Varanasi, men fick åka med nästa flyg tre timmar senare. Helt OK. Men om vi bokats att ta det senare planet till Varansi hade vi fått stanna över natten i Delhi och den korta vistelsen i Varansi hade då blivit meningslös. Bra att boka så att reservflyg ligger nära i tid ( kanske omedvetet planerat från Orientresors sida men bra att tänka på).

Jag har skrivit en personlig reseberättelse på cirka tolv A4 men den är personlig.

Delhi: utmärkt guide. Som kunnigt berättade och besvarade frågor . Interaktiv, begåvad person. Bra program.

Ramgard: Mycket bra bilförare. Intressant resa genom halvöken. Blandad byggnadsstandard men flera helt nya , stora, fina skolbyggnader med nya skolbussar parkerade och barn i rena skoluniformer och skolväska på ryggen. Framtidens Indien!Påminner om de stora läroverksbyggena i Sverige kring 1900, tron på utbildning och bildning. Ramgard intensiv upplevelse av rik stad på väg mot ruinstadium. Bra, intressant hotell.

Samode- lunch: Fantastiskt vackert, rikt, men smakfullt palats. Stor sevärdhet.

Jaipur-Samode Haveli: Stort vackert palats. Vi fick bo i unik svit (90 kvm!) från 1700-talet med väggar och tak helt täckta av miniatyrmålningar. Unikt, vackert. Kan ha berott på att Ingela är författare och f.d. kulturchef på DN.
Kunnig guide, pensionerad akademiker, som föreläste och inte tålde frågor eller avbrott av okunniga elever. ”I´ll come to that mam!” Så småningom fick han respekt för att vi ( Ingela) kunde en hel del och vi fick ett intressant samtal och bra betyg från honom. ” You are well educated, mam!” Han gav givetvis en mycket kunnig guidning, långt utöver vad guider brukar kunna göra.

Varanasi ( Benares) . Mycket stark upplevelse, estetiskt och existentiellt.
Myllret i stadskärnan, fattigdom och blandning av olika människor.
Fasaderna mot Ganges, Soluppgången, människomyllret, båtarna.
Livets teater på alla ”gats”, trapporna ner mot vattnet. Barn som spelar kricket med tennisboll som far iväg in bland likbränderna, kvinnor och män som tvättar lakan, Religiöst motiverade bad, försäljare. öppna pissoarer, kor, hundar, tiggare, heliga män, mer eller mindre kommersiella, präster, religiösa ceremonier, turister som för det mesta är allvarliga och respektfulla.
Försäljning av ved och svepningar samt sandelträ för luktens skull. Problem med att få elden att ta sig i grova trägrenar.
Ingen gråt och ingen tydlig klagan. Passage till nästa stadium.

Bra hotel invid Ganges och bra guide som gjorde sitt jobb, men inte hade särskild kunskap. På det lilla museet vid Buddatemplet träffade vi hans far och bror. Alla arbetade som guider.

Resa till Goa via Delhi. Bil till Agonda. Allt perfekt ordnat.
SITA , er indiska partner ordnade allt perfekt.

Slutbetyg ***** av fem möjliga.

Grattis

Magnus Lind

Skräddarsydd gruppresa för två till Indien och Nepal

Hej och tack än en gång för ett väl genomfört arrangemang. Här kommer vår reseberättelse.

Med vänlig hälsning

Eva och Roland

LÖRDAG 23/1

Checkar in hos Turkish Airlines och lyfter kl 12.30 något försenade. Landar i Istanbul efter dryga 3 timmar. Flygplatsen är delvis täckt av snö. Väntar nästan 3 timmar innan vi får borda nästa plan, en jättestor Airbus. Avgångshallen är ganska tråkig, få restauranger/barer. Landar i Delhi där vår chaufför Pyare Lal (Orientenresors representant) möter upp i mörka natten. Vi åker i en liten fräsch bil med vit överdragsklädsel och AC. Vi kör med varningsljus i den täta dimman/luftföroreningarna! Framme vid hotellet Lemmon tree ca 06.30 (Indisk tid, d v s +4,5 tim)

SÖNDAG 24/1

Det blev ingen vila på rummet, eftersom vi hämtades redan vid 9-tiden av dagens guide, S P Zingh, som var jätteduktig men pratade väldigt snabb engelska. Åkte bil i ett förskräckligt trafikkaos och fortsatte sedan med en cykelrickshawtur i Old Delhi. Såg bl a två män som gjorde sin morgontoalett vid trottoarkanten. Mycket trånga gränder och väldigt rörigt, stökigt och smutsigt med människor, djur, bilar och tuk-tuks överallt. Den förorenade luften känns påtaglig. Noterade elledningarna som liknade trasseltråd mellan husen. Alla människor som vi möter är snälla och hjälpsamma.

Åkte förbi India gate, vidare till Humayns trädgårdsgrav, världsarv, från 1500-talet. Denna byggnad har varit inspiration till bl a Taj Mahal. Vidare till Jami Masjid, Indiens största moské från 1656, som är byggd i sandsten och marmor. Det tog 6 år och krävde 5000 man att färdigställa moskeén. Där fick vi ta av oss skorna och sätta på oss kaftaner innan vi gick in. På vägen därifrån såg vi bl a kameler och elefanter promenerandes längs gatan. Åt lunch högt uppe i en restaurang i centrala Delhi. Besökte sedan Gandimuseét med dess grav och platsen där han blev skjuten den 30 jan 1948. Mycket intressant och sevärt! På kvällen tog vi taxi till en jättestor shoppingmall där vi råkade på några representanter från Sv Kunskapsskolan och de tipsade om en riktigt bra indisk chillirestaurang, där vi äter middag och stupar sen i säng.

MÅNDAG 25/1

Efter omelettfrukost möts vi av vår chaufför för färd till Agra 20 mil bort. Otroligt intensiv trafik med många olyckstillbud men inget händer oss, gudskelov! Vår chaufför verkar mycket skärpt. Stannar på en servering där en indiskt klädd flicka med far sjunger och dansar för en liten peng. Färden tog närmare 5 timmar, mycket intressant att skåda livet i Indien från bilfönstret. Checkar in på tjusiga hotellet Clarks Shiraz i Agra där vi möts av en ny Orient Travels representant. Efter lunch möts vi av en ny trevlig och duktig guide och vi körs till fantastiska Taj Mahal, som är ett världsarv. Det är ett mausoleum som uppfördes på 1600-talet av mogulkejsaren Shah Jahan över hans älskade favorithustru som dog i barnsäng efter sin 14:e förlossning. Taj Mahal lär vara världens vackraste byggnadsverk, prytt med 500 kilo guld. Det tog 12 år och 20000 man att färdigställa mausoleet. Det är byggt i vit marmor som transporterades över 30 mil av över 1000 elefanter. Vi och vår hjälpsamme guide tar många foton med bl a de oerhört vackra marmorblommorna med inläggningar i olika färger. Varje blomma, ca 5 cm består av mer än 60? bitar.

Fortsätter till Agra fort, eller röda fortet (världsarv) som det också kallas. Det är ännu ett exempel på mogulernas arkitektur. Fortet var kungasäte och ett starkt fäste för mogulernas rike under flera generationer och det stod klart 1573. Fortet omges av en djup vallgrav som en gång var fylld med vatten och krokodiler från floden Yamuna. Vi ser vackra valvgångar, salar, gårdar, fängelsehålor, stort harem och framför palatset finns en stor bassäng som brukade fyllas med rosenblad när kejsarinnan skulle bada. Ringblommor, krasse och andra välkända växter pryder upp de vackert anlagda gräsmattorna. Vi möts av trevliga, vänliga människor överallt. Körs åter till hotellet där vi beställer upp pizza och vårt och indiernas favoritöl, King Fisher, till rummet.

TISDAG 26/1

Efter frukost blir vi ombedda att delta i firandet av Republikens dag, som firas ute på hotellplanen av hotelledningen och dess personal samt militärer. Vi blir dekorerade med en brosch föreställande Indiens flagga. Kör sen i den vedervärdiga trafiken mot Ranthambore, 25 mil bort. Vi har nu vant oss vid trafiken och kan koppla av – det tar för mycket kraft att vara rädd! På vägen besöker vi den röda sandstensstaden Fatehpur Sikri) (världsarv) eller den övergivna staden. Den byggdes av en mogulkejsare på 1600-talet som huvudstad. Staden fick dock överges efter bara några år, eftersom vattnet i de lokala brunnarna sinade. Än i dag är staden i ungefär samma skick som när den övergavs för 300 år sedan. Staden är komplett med palats och moskeer, som när den byggdes var större än dåvarande London.

Vi åker därefter i ett agralt landskap mot Ranthambore nationalpark. Vi ser stora fält av vackert gula senapsodlingar. Ser massor av stenhuggerier som säljer olika trädgårdsprodukter efter vägen. Stannar och äter lunch. Passerar en fräsch stad som heter Dusa? Vägen var rätt bra hitintills, men efter det att vi svänger av blir vägen guppig och krokig med många kor och getter längs vägarna. Vanvettiga omkörningar, överlastade dekorerade lastbilar, mopeder, dromedarer med dragkärror, herdar med getter och får. Stor fattigdom och skräp överallt. Folk sitter efter vägarna och värmer sig med små eldar.

Äntligen framme, efter ca 7 timmars bilåkning, vid Ranthambore Regency, som är ett trevligt hotell med trevlig personal och fint poolområde. Pryds med blomsterkransar vid ankomsten. God buffémiddag serveras kl 19.30, med många kyckling- och vegorätter.

ONSDAG 27/1

Väckning 06.00 och avfärd till nationalparken för vår första safarirunda, en halv timme senare. Vi åker i en öppen jeep, det är rätt så kallt och vi får var sina filtar att svepa in oss i. Hämtade upp ytterligare 4 personer. Tyvärr såg vi ingen tiger men vi såg färska fotspår av den. Såg däremot en leopard på långt håll. Vi träffade på många andra jeepekipage och de hade lika otur. Vi såg många andra djur, bl a antiloper, krokodiler, apor, påfåglar (Indiens nationalfågel) ugglor och massor av andra fågelarter, gazeller, hjortar m m. I parken finns tre sjöar, sylvassa bergspass och klippfyllda dalgångar. Vi ser ett mycket vackert gammalt jaktslott vid en sjö, där drottning Elisabeth lär ha skjutit 8 tigrar?!

Åter på hotellet vid 11-tiden då vi får en god lunch. Går utanför hotellområdet och i dess omedelbara närhet ser vi grisar, kossor, getter, kamel- och hästekipage, lastbilar, överfyllda bussar och massor av människor i färggranna indiska kläder. Solar sen en stund vid polen.

Ännu en 3-timmars safarirunda (i ett annat område) kl 14.30, såg inte heller denna gång någon tiger. På vägen dit mötte vi massor av finklädda indier på väg till fots för en bönestund i ett tempel högt upp på ett berg.

TORSDAG 28/1

Avfärd vid 9-tiden med vår duktiga, men tystlåtne chaufför mot Jaipur, 185 km bort eller ca 4 timmar. Relativt fin väg i en jordbruksbygd. Senapsfält, traktorer och kossor. Vi ser många skolbarn i sina blå/vita uniformer längs vägen. Kaffepaus på ett ”hak” med gott kaffe, Man diskar våra muggar i ett handfat utomhus. Kommer till Jaipur vid 13-tiden. Checkar återigen in på ett Lemmon tree hotell. Fint rum med glasvägg mot badrummet!! God mat. Solar lite under eftermiddagen på hotellets tak, skönt! Vilda apor klättrar längs väggarna och duvor dricker av poolvattnet. Tar en promenad runt hotellet i smuts och elände. Köper öl i ett ”hål i väggen” men det är inte helt lätt att gå över gatorna.

FREDAG 29/1

Efter frukost möter vår nye guide, Viwie oss, han pratar lättförståelig engelska. Vi gör en stadsrundtur i gamla staden med vår chaufför. Gamla Jaipur är ett gytter av basarer, historiska palats och sevärdheter. Staden kallas ofta den rosa staden eftersom de mest iögonfallande byggnaderna är rosafärgade. Jaipur anlades på 1600-talet, en fantastisk stad med raka vinkelräta gator som är jättebreda och med trottoarer och massor, 1000-tals, pyttesmå sandstensfärgade inbyggda affärer och verkstäder. Här lever det traditionella sida vid sida med det moderna, turbanklädda gamla män trängs med ungdomar i jeans. Stannar och tittar på Hava Mahal eller Vindarnas palats, som uppfördes 1799 av en maharadja för att hans beslöjade haremskvinnor skulle kunna betrakta gatulivet nedanför, utan att själv bli sedda. Den utsirade rosa fasaden har massor av fönster och burspråk och är endast ett rum djupt och fem våningar högt.

Kommer till Amberfortet, också det ett världsarv, från 1600-talet, där vi får borda en elefant för en 20 minuters skakig färd upp till själva fortet. Fortet ligger högt upp och är omgärdat av 15 km? höga murar och har en vacker utsikt över en sjö. Här finns massor av gårdar och salar med fantastiska väggmålningar med ädla stenar och spegelinläggningar i väggarna. Vi ser även en skimrande port i tre våningar och tjusiga kupoler pryder alla hörn. I en sal, Somhees Mahal, reflekteras lågan från ett enda ljus i de pyttesmå speglarna och förvandlar taket till en stjärnhimmel.

Åker vidare till City Palace, där Jaipurs nuvarande kung (Indien består av 29 olika delstater – vissa med monarki) bor med sin familj, tjusigt slott med omgivande komplex av fina trädgårdar och innergårdar. Besöker även Palace Museum som har samlingar med sällsynta handskrifter, kungadräkter och miniatyrmålningar, m m. Promenerar vidare till det intilliggande Jantar Mantar (världsarv) eller Astronomiska observatoriet från 1726. Det är en samling jättestora ”modernistiska” stenblock av olika format som bl a kan ange exakt tid med 3 sekunders fel. Det lär finnas fem liknande observatorier i Indien men detta är störst, även störst i världen. Fortsätter till ett textil- och hantverkshus där vi får se hur tillverkning av mattor går till. Besöker även en smyckeindustri där vi ser hur man slipar allehanda ädelstenar. Jaipur är centrum i Indien för hantverk och smycketillverkning. Promenerar längs marknadsstånden. På återvägen tittar vi på Jal Mahal som var ett sommarslott och ligger på en pytteliten ö i Sagarsjön– tjusigt! Åter vid hotellet är vi jättetrötta men packar om allt bagage eftersom vi ska flyga inrikes i morgonbitti och bara får ha 15 kg i resväskorna (inrikes)!

LÖRDAG 30/1

Vår chaufför hämtar vid 10.30 för transport till flygfältet f v b till Varanasi. Säger adjö till vår chaufför som vi haft i en vecka och möter ännu en Orient Travels representant som checkar in oss på flyget. Bordar så småningom ett mindre plan från Jet Airways som ska ta oss till Delhi där vi får vänta i en tjusig terminalbyggnad. Anländer äntligen till Varanasi där en ny Orient Travels representant ”tar hand om oss” samt en ny chaufför. Checkar in på hotel Amayaa där vi får vita skarfs som välkomstpresent från Orient Travel. Amayaa är ett vackert hotell men det ligger så till att det var mycket musik och fest utanför. Varanasi ligger vid den heliga floden och är den heligaste staden i Indien för hinduer, med en 3000-årig andlig och religiös tradition. Det är hinduistguden ”Shivas stad”.

SÖNDAG 31/1

Hämtas av ännu en trevlig guide som heter Indrajeet Kumar före gryningen (kl 06.00) för en roddtur på den heliga floden Ganges. Varanasi präglas av de ca 90 badtrapporna som sträcker sig längs ett 6 km långt område efter Ganges västra strand. Badtrapporna kantas av tempel och helgedomar. Vid soluppgången får vi bevittna hur hinduiska pilgrimer kommer till floden för att bada och tvätta bort sina synder eller hälla ut askan av sina förfäder i floden. Det är mycket rörande att se dessa religiösa och rituella handlingar. Vi ser också hur man tvättar massor av lakan för hand i floden och hänger upp dem på badtrapporna, många innevånare utövar yoga, offrar blommor och rökelse till floden. Därefter en kort promenad i Varanasis trånga gränder, där vi får väja för kossor, smuts och hundar m m. Vi ser massor av små privata hindutempel invid husen och många vedupplag för likbränning

Åker tillbaka till hotellet för frukost. Hämtas igen för en stadsrundtur i Varanasi. Börjar med att titta på Kashi-Vishwanatemplet som är ägnad den buddistiska guden Shiva och är täckt med över 700 kilo guld på sina kupoler. Besöker sedan parken Sarnath, 13 km utanför Varanasi, dit Budda kom år 528 före Kristus för att ge sin första predikan. Sarnath är lika heligt för buddisterna som Varanasi för hinduerna. Vi ser massor av orangeklädda buddistmunkar som vallfärdat hit. Det finns flera mindre kloster och tempel i området. Den största sevärdheten är kanske Dhamekstupan från 400-talet där Budda lär ha predikat. Vi ser lämningar av hur muslimer förstört massor av byggnader på området. Efter återkomsten till hotellet tar vi en kort åktur med en ”tuk-tuk” runt kvarteret, gullig ung förare som vill köra oss även i morgon. Sedan solar Eva vid poolen en timme.

Kl 18.00 blir det åter en kvällsfärd ner till Ganges. Vi får åka cykelrickshaw i ca 5 km eftersom det inte är möjligt att köra bil i den intensiva trafiken. Nu får vi beskåda ritualerna med hinduernas likbränning. Vi åker återigen roddbåt i skymningen och tittar på hur man sänker liken, som ligger insvepta på en bår, i Ganges heliga vatten. Massor av ljus och lotusblommor flyter omkring på vattnet. Efter det att liken brännts upp på bål samlas askan ihop av ”vaktmästarna”, vi ser hur de står i askvatten upp till magen och vaskar aska i nätsilar i förhoppning om att hitta guldrester från örringar, tänder, e t c !! Det är en mycket märklig, mäktig känsla av att bevittna dessa ritualer och efterspel!! Sedan får vi ta plats längst upp på en trappavsats, längs Ganges, för att se nå´t slags begravningsritual där man spelar och har vackra ljusspel. Konstigt nog känner vi ingen dålig eller kvalmig lukt här.

Åter med cykelrickshaw i mörkret och vansinnig trafik till vår chaufför som tar oss i bil sista biten till hotellet. Där väntar en överraskning, det ska bli bröllop på hotellet, som därför klätts med massor av ljusgirlanger, och blomsterportaler. Vi ser ett otroligt stiligt hästekipage vari det sitter en ung vacker brudgum i en silvervagn klädd med massor av blommor. Det är fest och alla gäster är klädda i vackra indiska kläder, de dansar och sjunger runt ekipaget – en härlig syn! Dessutom sprakar det av fyrverkerier runt hotellet till långt in på natten.

MÅNDAG 1/2

Vi åker ännu en tuk-tuk tur med ”gårdagens yngling” som väntar punktligt på oss kl 10.00 utanför hotellet. Besöker ett väveri och sedan ett museiliknande textilförsäljningsställe beläget i ett gammalt palats. Därefter tar vi chansen och solar en timme innan det är dags att checka ut från hotellet och ta farväl av Indien och Varanasi. Det blir transfer till flygplatsen för att flyga till Nepals huvudstad Katmandu, via Delhi kl 13.00. Får vänta i ca 4 tim tills flyget går till Katmandu i Nepal dit vi kommer fram kl 11 på kvällen, får dessutom vänta jättelänge på vårt bagage. Blir mötta av, som vanligt, trevlig chaufför och Orient Travels representant vid flygplatsen. I säng vid kl 24.00 – rätt så trötta efter en jättetrist och ”onödig” dag.

Nepal råkade ut för en Jordbävning (7,8 på richterskalan) den 24 april 2015 då ca 2.500 människor dog och ca 14.000 blev skadade. Jordbävningens centrum var drygt 10 mil från Katmandu och kändes lång väg. Tyvärr har denna händelse påverkat turismen i hög grad, i detta mycket fattiga land.

TISDAG 2/2

Vaknar på hotell Himalaya, som säkert varit ett mycket tjusigt hotell en gång, riktigt fint nu också. Det växer bl a gula citroner/meloner? utanför vårt fönster. Äter en jättefin frukost med bacon, äggröra m m. Vi blir mötta i receptionen vid 10-tiden av en duktig, trivsam guide, Gyanendra Rajbhandari. Åker mot Nagarkort på en mycket slingrande trasig väg upp mot toppen som ligger ca 2175 m ö h och 32 km öst om Katmandu. På vägen upp har vi en hänförande utsikt över Katmandudalen. Man odlar i terrasser längs bergsformationerna, det är mycket vackert och ser välordnat ut. Tyvärr är det dimmigt när vi kommer upp så vi skönjer bara Himalaya i horisonten. Vi fikar på en vacker hotellterass med nästan 360*utsikt. Husen längs sluttningarna ser ut att kunna störta ner närsomhelst om det kommer minsta lilla jordskalv. Man håller på att laga vägen och vi ser hur vägen repareras ”för hand” med hacka och skottkärror – primitivt och tungt!

Vi fortsätter till Bhaktapur som är ett av UNESCOs världsarv, även kallad City of Culture. Det är landets mest berömda historiska kungliga stad med otaliga fantastiska palats, tempel och monument. Bhaktapur city är som ett stort öppet levande museum. Här bor och lever folk och verkar ha det rätt så bra. Här finns många små affärer och ”hål i väggen”. Vi besöker fyra kända torg; Durbar,-Duttatraya,-Taumandi,- och slutligen Pottery Square. På torgen står jättelika pagoder och på Taunmandi torg finns Nyatapola hindu-templet, från 1700-talet, som är landets största pagod i fem våningar med jättestora stenfigurer i trappan upp. Vid Durbar Square ser vi bl a rester av Golden Gate som förstördes i fjolårets jordbävning, Big Bell, Siddhi Laxmi templet, Shiva Templet och det gamla kungliga residenset. Vi äter lunch några våningar upp i en restaurang och därifrån ser vi hur många gamla hus delvis eller helt har raserats av jordbävningen.

När vi kommer närmare Katmandu ser vi 1000-tals bussar uppställda efter vägarna p g a att Indien stoppat oljeexporten till Nepal. Åter vid hotellet vid 17.00.

Blir hämtade en timme senare för en färd till middag med nepalesisk uppvisningsdans. Vi blir målade i pannan med röd färg, får varsin välkomstdrink i pyttesmå lertallrikar. Tyvärr är det väldigt lite folk här, men jättegod nepalesisk mat (bl a små kroppkakor) och dryck samt trevlig personal. Turismen har avstannat i Nepal p g a fjolårets jordbävning.

ONSDAG 3/2

Väckning kl 05.00 Checkout med fin frukostlåda från hotellet, sen åker vi till flygplatsen för att borda Mountain Flight för en tur runt Himalaya. Vår guide och chaufför väntar i bilen med vårt bagage. Tråkig liten avgångshall. Tyvärr är första flygturen kl 07 inställd p g a dimma. Likaså den andra kl 08. Men tredje gången gillt, kl 09 – fick vi gå ombord på Buddha Airs lilla flygplan tillsammans med ca 20 medpassagerare. Vi får var sin fönsterplats, spänner fast oss – men då kom det några flygplatspersonal och sa att R o E måste kliva av eftersom vi troligtvis inte skulle hinna med anslutningsflyget mot Istanbul för vidarebefordran till Sthlm. Jättetråkigt när vi var så nära att få uppleva denna häftiga tur. Blev sen skjutsade den lilla biten till avgångshallen där vi tar farväl av guide och chaufför.

Bordar så småningom Turkish Airlines-planet till Istanbul. Hyfsad mat ombord. Flygplatsen i Istanbul är nu bekant för oss, vi får vänta i dryga 3 timmar tills vi får flyga den sista delsträckan hem till Sthlm-Arlanda där vi landar 23.55.

Vi har upplevt en fantastiskt intressant och trevlig resa i högt tempo och utan missöden (förutom Himalaya och tigern) och mött många fina snälla människor. Jättebra arrangemang i alla delar, förutom de långa väntetiderna på flygplatserna (vilket vi visste om före resan). Orient Travel och deras samarbetspartner kan verkligen rekommenderas.

/ Eva o Roland

Sammantaget är vi otroligt nöjda!

Hej Helga,

Till dina frågor:
1. Vi kan absolut tänka oss att resa med er igen.
2. Vi har redan rekommenderat Orientresor till flera i vår omgivning. En mycket bra och välkomponerad resa!
3. Det som går att förbättra ligger inte hos er. Vi har fått mycket bra information, bemötande och, som sagt resan uppfyllde våra förväntningar med råge!

Det som jag, som kvinna märkte av var bemötandet av mig som kvinna.
Det var speciellt en guide, som var lite äldre där det blev påtagligt. Hans nedlåtande attityd var inte okey.
Det här är/har varit ett stort problem i Indien, just behandlingen av flickor och kvinnor. Vi vet att regeringen försöker komma till rätta med problemen.
I Nepal var detta inget vi märkte av.

Jag/vi har förhoppningen att även ni som researrangör i landet kan vara med och påverka synen på flickor/kvinnor.
Vi som svenskar förväntar oss såklart ett jämlikt bemötande.
Det är en stor fråga och inget som sker i en handvändning men många bäckar små..

Sammantaget är vi otroligt nöjda! En resa som gav mersmak, speciellt veckan i Nepal. Ett fantastiskt land!
Även Varanasi var helt fantastiskt och guiderna på dessa ställen var både pålästa, trevliga och gav oss oförglömliga reseminnen.

Må så gott!

Med vänlig hälsning
Ann-Sofie

Reseberättelse från Indien & Sri Lanka 2015-12-25 – 2016-01-10

Resan till Delhi via Amsterdam med KLM funkade hur bra som helst med film, mat och lite sömn. Väl framme i Delhi mitt i natten blev uppmötta av guide och chaufför för vidare transport till hotellet för några timmars sömn.

Delhi:

”Trafiken är lugn idag” sa vår chaffis när vi blev upphämtade på morgonen. Haha, visst! Alla tutade hela tiden och ingen körlärare är nog helt 100…

”Här i vår fina stad är det ordning” sa guiden när vi körde runt, i detta kvarter bor alla flygkaptener och här bor alla advokaterna och just då såg vi en ko gå över gatan och där var det grisar och apor… och lite överallt sov hemlösa mitt i gatan, ordningen kändes ganska relativ…

Vi var också en av attraktionerna förstod vi snart. Med blont hår sticker man ut, ingen tvekan om det! Vi såg inte många västerlänningar, men mycket skolbarn som ville ta i hand, heja och ta bilder tillsammans. ”Only one more selfie mister?”

Storslagna platser och mycket historia blev det, tur att man läste på lite innan. India Gate, en av världens största moskeer och Mahatma Gandhis minnesmärke bland annat. Vi blev mycket väl omhändertagna av vår guide för dagen och vår chaufför Raj som vi skulle få behålla några dagar till.

Jaipur:

Vi anlände efter ett antal timmar på ”highway”, vår chaufför löste allt lugnt och fint. Trafiken är ju väldigt speciell, som ett tv-spel kör man om där det finns plats. De flesta kör i färdriktningen men inte alla… Vi höll andan i början, men man vänjer sig faktiskt snabbt! Djuren gör som de vill men det funkar ändå, rött ljus är som vilket ljus som helst.

Allt är väldigt vackert eller raka motsatsen. Värst är såklart den djupaste fattigdomen, familjer som bor med barnen på trottoaren med barnstolar och det de har. Djuren finns överallt. Ko, kamel, get, buffel och elefant. Intressant!

Vår kloka chaufför körde oss till ett lunchställe som våra magar skulle klara av utan problem och det hade han ju rätt i! Enkelt och gott!

Vi såg bland annat Vindarnas palats och Water Palace på väg mot Fort Amber och väl framme var vägen upp via elefant så det var bara att hoppa upp. Elefanterna gör ju numera bara 6 turer vardera/dag upplystes vi om av vår kunnige guide. Förr gjorde de drygt 15 och då blev de galna och det dog för många turister… Ja, det mycket av allt…

Eftermiddagen spenderades på bland annat City Palace och Astronomical Observatory. Intressant och spännande!

Agra:

Dagen startade med en bilfärd till Agra med vår numera välbekante chaufför. På vägen dit besökte vi den övergivna sandstensstaden Farhepur Sikri och där mötte även vår nya guide upp. Han visade sig vara väldigt kunnig och bra.

Indien visade upp det ena unesco- skyddade palatset/fortet större än det andra. Mongulerna från förr var muslimer och byggarna av alla dessa fort och palats var Djingis Kahns ättlingar. Alla religionerna finns här ändå sammanflätade och ibland var det slakt och maktkamp en tid mellan fäder, söner och bröder och sedan ny mongul. Akbar är favoriten, han var en klok man som varken kunde läsa eller skriva, måste ha haft stora öron…

När man trodde man vant sig vid storslagenheten och alla palats, trots storlek och utformning, så kom Taj Mahal och sopade mattan med alla andra!

Det var fantastiskt, perfekt och väldigt vackert, nästan som ett rymdskepp. Väldigt svårt att greppa och ta in även på plats, vi blev väldigt tagna där i solnedgångens magiska sken, ett underverk helt enkelt. Ett fantastiskt minne!

Dagen därpå blev vi väckta av böneutroparen i Agra klockan 05.45 som ville berätta vem som är störst och det är inte Zlatan… Det blev snabb frukost och tidig bilfärd till tågstationen och avsked av vår trevlige chaufför. Vi tog sedan tåget till Jhansi och blev uppmötta av guide och ny chaufför för vidare färd mot Orchha. Vi satt inne i tågvagnen (taket var fullt…!) och till och med laddare för mobil fanns. Konduktören prickade av oss på en av många listor med ett Angrybird-spel som underlag. Landskapet skiftade, mer vatten och grönt och det kändes som att i alla fall några har ett lättare liv här.

Orccha och Khajuraho

Vi möttes av en flöjtspelande dörrvakt på hotellet i Orccha, det borde vara standard överallt…! Nåväl, vila och avkoppling gällde resten av dagen.

Dagen därpå möttes vi upp av en chaufför för vidare färd mot Khajuraho. På vägen dit skulle vi få en guidad tur i Orccha, men här inträffade nog en miss för det kom ingen guide. Chauffören löste dock det hela väldigt smidigt och guidade oss så gott han kunde istället. Vi fick se det vi skulle så ingen skugga ska falla på honom. Det var rejäla, förfallna palats, riktiga Indiana Jones-grejer och i Lakshmi Narayan-templet fick vi en spontan guidning av en vaktmästare på plats.

Framme i Khajuraho inkvarterades vi på hotellet och möttes upp av en guide. På kvällen fick vi nyårsmiddag på hotellet och kvällen innehöll även ett efterföljande party med fri mat och dryck, trevligt!

Dagen därpå mötte guide och vår chaufför upp och vi fick en trevlig tur i Khajuraho av en kunnig guide. Det blev mycket historia om Shiva och Vishnu, bilder och utsmyckning, kamasutra och tantra. Hinduhistorierna känns avlägsna tills man börjar lyssna på riktigt, kloka och moderna historier och problemställningar, inget nytt under solen. På eftermiddagen flög vi till Varanasi.

Varanasi:

När vi bokade resan till Indien var det för att uppleva det annorlunda, det man hör talas om. Vi har läst och hört mycket men vi trodde väl aldrig detta.

Tror det var när jag (Peter) gick på mellanstadiet som bilden av Ganges först fastnade. Bilden som fanns i SO-boken i skolan där de gick ner och badade i den skitiga floden, jag kan varit 10 år. Den bilden har suttit där sedan dess och väntat på verkligheten.

Varanasi är staden där “kaoset hanterar sig självt” som vår guide sa och den är verkligen svår att beskriva. Vi möttes av ett nyårsfirande på kvällen med ceremonier vid Ganges och en trängsel utan dess like. Om man ska försöka, så kan man lägga ihop en festivalträngsel + ett antal ko-släpp + några motorcykeltävlingar och ett zoo på en väldigt liten yta så kanske vi börjar närma oss.

Vi visste inte vad som väntade oss. Vi släpptes av i centrum med guiden som tog oss ner till floden där ceremonierna skulle starta. Det var helt surrealistiskt, absurt, galet och på samma gång något naturligt… Svårt att beskriva men väldigt känslosamt. Vid ceremonin sedan satt vi och tittade från båtar, det var många tusen personer där, en mäktig hindu-upplevelse.

Efter ceremonierna åkte vår båt vidare på Ganges ner mot de pågående kremeringarna. Vi fick ta bilder endast på avstånd. Sedan körde vi nära, riktigt nära. Cirka 15 st begravningar pågick samtidigt i mörkret på sluttningen.

Familjens män bar ner den döde för trapporna på en enkel bår insvept i något guldigt material. De sjöng eller talade, det hördes tydligt i kvällen där annars bara eldarna lät. Runt om brann eldar och familjerna stod runt. Kor och hundar gick runt i allt detta. Där borta brinner också elden som brunnit konstant i 4000 år.

Vi såg hur de gick ut i vattnet och sänkte ner båren i Ganges, sedan lade de den på marken. Elden tänds sedan med cirka 250 kg ved/bål berättade vår fantastiske guide. En familjemedlem med rakat huvud tände sedan bålet. Båren låg vid sidan tills elden tagit sig, då lägger man kroppen på elden och den brinner sedan i 2-3 timmar. När kroppen brunnit upp krossas skallen med en bambukäpp och själen får frid. Askan återförs sedan till vattnet, naturligt och samtidigt väldigt konstigt.

Allt detta såg vi alltså på nära håll och fick förklarat och förtydligat för oss av vår guide en mörk ljummen kväll från en båt på floden Ganges, snacka om minne!

Dagen efter var vi uppe i gryningen och fick se badet, morgonproceduren, innan de går till templen och sedan jobbet. Det var en dimmig morgon, lugnt och fridfullt och det var bara lite människor uppe, badare och tvättare. Vi gick i gränderna tillbaka, eldar brann här och där. Vi besökte några tempel och blev prickade i pannan. En annan planet? Ja, verkligen.

Det är hit man måste en gång i livet som hindu och jag måste säga att jag undrar var annars i hela världen det kan vara så annorlunda som här i Varanasi? Dit vill vi i så fall åka.

Varanasi var verkligen en fantastisk upplevelse, kanske resans höjdpunkt?! Vi hade en helt fantastisk guide som verkligen kunde sin sak, otroligt trevlig och proffsig. Hans namn är Kunal Rakshit och han är verkligen” one of a kind”. Tyvärr höll inte hotellet vi bodde på den standard som utlovats. Vi valde 3-stjärniga hotell överlag under hela resan och detta var det enda vi hade synpunkter på. Det var ganska ofräscht och slitet, det kändes inte som ett hotellrum med 3 stjärnor.

Vi flög därefter tillbaka till Delhi för en övernattning innan resan mot Sri Lanka startade.

Sri Lanka

Vi flög via Mumbai till Colombo och vi räknade ut att vi passerade 6 olika kontroller efter incheckningen för att komma ut ur Indien. Sedan kom vi in i Sri Lanka utan att ens behöva visa upp vårt visum…!?

Vi möttes upp av en chaufför som körde oss till hotellet, så det fungerade fint. Vi hämtades även när det var dags att resa igen, i övrigt skötte vi oss själva.

Tanken med att besöka Sri Lanka var att vi skulle sola, bada och koppla av innan hemresa till Sverige. Men det blev lite olika stopp även på denna gröna ö som kändes lite karibisk ibland. Tropisk är den definitivt, 35 grader varmt mestadels. Vi hann med sköldpaddsuppfödning, växt- och örtträdgård, te-plantage, risodlingar, mineralstenar och ett enormt Buddahtempel. Vi flög även helikopter och fick på så sätt se lite mer.

Hotellet i Bentota var mycket bra med fantastiska buffeer och omgivningar.

Vi flög hemåt via Mumbai och med ett stopp i Delhi där vi tack och lov fick några timmar på vårt hotell igen.

Sammanfattning:

Vi är otroligt nöjda med vår resa! Vi är ganska resvana, reser numera aldrig på charterresor utan är vana att resa helt på egen hand. Här kände vi oss otroligt väl omhändertagna av alla guider och chaufförer. Vi har rekommenderat många vänner och bekanta att göra samma resa till Indien och Sri Lanka. Det är fantastiska upplevelser och minnen för livet vi fått och vi skulle absolut kunna tänka oss att boka fler resor med Orient Travel i framtiden.

Egentligen har vi inget att klaga på, det skulle i så fall vara hotellet i Varanasi (som vi dessvärre glömt namnet på) som inte riktigt höll måttet.

Ett annat önskemål skulle kanske vara att hemresan skulle skett lite smidigare. Vi kunde rest direkt från Colombo, Sri Lanka till Europa och vidare till Köpenhamn istället för att åka via Mumbai och Delhi.

Mvh

Peter och Ursula Lundgren i Vellinge

Resan var välorganiserad och alla transporter, utflyktsmålen och fungerade

Hej!

Resan var välorganiserad och alla transporter, utflyktsmålen och fungerade. Jag har varit i Indien 5 gånger tidigare men de senaste resorna har gått till Södra Indien så det var ett bra tag sedan jag senaste besökte norra Indien.
Kort kan man säga att utvecklingen här går åt rätt håll med bättre vägar bostäder etc. Sedan ligger ju utvecklingen på landsbygden efter och landet står även framöver inför utmaningar.
Hotellen var bra men jag har en och tydlig synpunkt. Hotellet vi bodde på utanför Delhi var bra. God service och helt ok rum. Även matsalen och maten får klart godkänt. MEN åker man till Indien och till Delhi är det hotell vi bodde på för långt bort från de centrala delarna. Ligger i ett nybyggt övermedelklassområde med mycket betong. Även om man tar taxi tar det minst lika lång tid att åka in som mellan Uppsala och Stockholm city. Om inte längre. Och ska man ta t-bana så är det först taxi till närmaste t-bana och sedan över en timme med tåget innan man är inne.

I övrig kan säga att chauffören var synnerligen bra. Guiderna kunniga även om vissa visade ett påtagligt intresse för ta oss till sina kompisar för att på så sätt kunna få sin bakschisch ( % på vad man köper). Men detta är ju Indien så jag blir ju inte särskilt förvånad men det är ju i ärlighetens namn lite tröttsamt även om jag bedömer att ni inte kan göra särskilt mycket åt saken. På samma sätt kan jag tycka att det vore bra att göra som på men gör på vissa kryssningar numera. Man tar ut ett lite högre pris men låter dricksen ingå.

Och ja, jag kan tänka mig att anlita er på nytt även om jag oftast ordnar det mesta själv vid resor till Indien. Och ja, jag kan rekommendera er för den som inte själv vill/kan orkar organiserar resan själv. För det gjorde ni bra.

Mvh

Jonas

På resan fick vi verkligen se och uppleva riktiga Indien

Hej Helga,

Här kommer svar på era frågor:

1) Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Ja, vi kan absolut tänka oss att resa med er igen

2) Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Vi har redan rekommenderat er till vänner och bekanta : -)

3) Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Vi kommer inte på ngt som skulle bli bättre.

Våran reseberättelse… Ja, den måste upplevas för att förstå vilken underbart och sagolik resa det är.
På resan fick vi verkligen se och uppleva riktiga Indien med allt vad det innebär.
Tigrar, storstaden, tempel, mat, bröllop…och indier med ️
Vi kände oss välkomna och ” omhändertagna” var vi än var.

Med vänliga hälsningar Gunnar

När det gäller Indien-resan så var vi verkligen jättenöjda!

Hej Ahmed,

Hoppas att du har återhämtat dig från din skada.
När det gäller Indien-resan så var vi verkligen jättenöjda!
Programmet var helt perfekt och allt fungerade jättebra med all transfer mellan olika flygplatser, hotell, tigersafari etc.
När det gäller strulet med flygbolaget så löste det sig bra och det var skönt att ha ert telefonnummer att ringa.
Vi kommer både rekommendera er och med all sannolikhet resa med er igen. Vi har bra positiva erfarenheter vid kontakt med dig och Orientresor.
Det enda vi tyckte ni hade missat att tala om var att Tadoba var en ”dry region” och att där inte fanns någon alkohol att köpa över huvud taget. Inget stort problem, men om vi vetat det så hade vi köpt med oss en flaska vin och några öl som vi hade kunnat dela på efter en lång dag med tigerupplevelser.

Våren 2019 tänkte vi åka på vår nästa resa. Har du något förslag på en spännande och rolig resa?
Kanske Egyptens pyramider, båttur på Nilen, Jerusalem, Jordanien ….?

Hälsningar
Peter mfl.

Mycket nöjd med hela upplägget!

Hej!

Jag är mycket nöjd med hela upplägget! Ert bemötande – inte minst det från Malin hos er har varit fantastiskt. Personalen har varit jättebra, kommit i tid och verkligen brytt sig om att allt ska fungera. Jag har kunnat lita på dem till 100 %. Hotellen har överlag varit bra. Maten jättegod.

Jag vill gärna åka med er igen. Jag har redan rekommenderat er till de jag känner.

Egentligen kan jag inte se något som skulle kunna förbättras. Jag ordnade själv på plats en djungeltur med tigersafari. Det hinnes med för den aktive. Det kan ni kanske erbjuda till framtida kunder.

Ett par dagar blev det mycket resande men det kan ju inte ni hjälpa. Det är ju långa avstånd i Indien…

Tack för en fantastisk resa och för ert fina tillmötesgående!

Bästa hälsningar
Sten

Mycket mycket bra service har ni gett oss här i Sverige och i Indien tog de väl hand om oss!

Hej!

Nu har vi varit hemma länge efter vår fantastiska resa i Indien! Vi var väldigt nöjda med allt vi sett, höjdpunkterna räknar vi nog till Taj Mahal, tigersafarin där vi såg tiger och båtturen på Backwater, den var fantastisk, god mat och vi njöt hela tiden. Vår resa var väl planerad för oss, lagom mkt. sevärdheter, mer hade blivit för mkt. och det skulle varit omöjligt att ta in mer upplevelser, så var det för oss. Tyvärr skrevs ingen reseberättelse under resan, vi var allt för trötta när vi väl var på hotellen igen efter utflykterna. Jag och Lars har tidigare varit i Goa och om jag åker tillbaka för solsemester hade jag valt Goa framför Kerala, kanske vi inte hade rätt placerat hotell, det fanns inget direkt utbud där förutom en helt fantastisk strand, så, det var lagom antal dagar där.

Vi kan absolut tänka oss att resa mer er igen, mycket mycket bra service har ni gett oss här i Sverige och i Indien tog de väl hand om oss!

Med det rekommenderar vi er som researrangör!

Göra bättre, inget vad jag kan komma på, ni har levt upp till alla våra förväntningar och mer därtill!

Och igen, tack för en väl arrangerad resa, vi bär med oss våra minnen!

Vänligen

Marie med resesällskap

Kan rekommendera Orient Travel till andra!

Jag tyckte resan var bra och reser gärna med er igen. Kan rekommendera orient Travel till andra. Kan inte komma på något som behöver förbättras.

Mvh Stefan

Jag vill börja med att tacka för resan och innan jag svarar på de tre frågorna som ni ställt vill jag berömma er för den servicevänlighet ni visat oss och hjälpt oss inför resan!

Hej!

Jag vill börja med att tacka för resan och innan jag svarar på de tre frågorna som ni ställt vill jag berömma er för den servicevänlighet ni visat oss och hjälpt oss inför resan. Dessutom vill jag att ni vidarebefordrar till er samarbetspartner i Indien Sita att den guide vi hade under rundresan var mycket trevlig och servicevänlig och med sådan guider blir resan extra rolig. Chauffören var också trevlig och vi beundrade honom för hans sätt att köra i det, ibland, kaotiska trafiken. Vi kände oss trygga hela tiden. De som tog hand om oss nere i Kerala var mycket bra de också men vi träffade dem så lite. Mycket servicevänliga de också. Så där har guldstjärnor både här och i Indien. Den enda besvikelsen var att vi inte fick se någon tiger. Det blev nära vid ett tillfälle, men vi fick se leopard istället och det var inte fy skam. Förutom de avkopplande dagarna i Kerela så vill jag lyfta fram två höjdpunkter på resan, Taj Mahal och Ranthambhore. Bar de gjorde att resan mer än väl var värd sitt pris. Hotellen var mycket bra och hade bra standard, sängarna var lagom hårda.

Så till era frågor:
1. Ja det skulle vi kunna tänka oss, även om det inte är aktuellt för de närmaste åren, då vi blir äldre och som pensionär får vi planera en sån dyrare resa flera år i förväg.

2. Ja, vi skulle mycket väl kunna rekommendera er till andra som skulle tänka sig att göra en liknande resa till Indien. Ni verkar förtroendefulla och ansvarskännande om oss resenärer.

3. Det finns inget stort att rekommendera ni ska förbättra. Det enda, vilket kan uppfattas som en bagatell, var att vi inte förstod förrän efter några dagar att vi skulle ge vår guide och chaufför dricks i dollar, och hur mycket. Nu hade vi inte så mycket av den valutan så vi fick dela upp det så de fick en del var. Kanske det skulle framgå tydligare i ert brev till oss innan, men vi löste det.
En annan sak jag vill påpeka var elefantridningen. Jag som är djurvän och motarbetar normalt den form av utnyttjande av djur, blev lite ställd om vi skulle rida eller inte. Det kändes som om vår guide hade blivit besviken om vi inte ville rida på elefanterna. Nu verkade det som om just de elefanterna togs om hand bättre än på andra platser. De fick bara gå fyra turer för att sedan vila. Jag stod som en åsna mellan två hötappar och för att inte förolämpa vår guide så red vi ändå. Så kändes det.

Hälsningar Rune Kronkvist

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om den här resan men jag nöjer mig med detta!

Hej Helga,

Ja, resan har varit helt fantastisk och här kommer mina svar på frågorna:

1. Absolut! Resan var mycket välordnad och bra arrangerad. Guiden Varun var kunnig, påläst, tillmötesgående och hjälpsam. Dessutom hade han humor. Bussen var bra, hotellen var bra (men kalla) och upplägget utmärkt. Kontrasten att få uppleva det ”riktiga” Indien första veckan med dess historia till det mer välordnade Goa andra veckan var väldigt spännande. Om Delhi var helvetet på jorden (gick knappt att andas) var Goa paradiset. Tigersafarin (dock utan tigrar tyvärr L) var väldigt fin, det var skönt att komma ut i naturen/vildmarken en stund och få andas frisk luft efter att ha varit tvungen att bära munskydd första dagarna. Och den obligatoriska nyårsfesten var ett helt otroligt party (se bif bild). Vi kunde inte ha varit nöjdare – det var en toppenresa!!!

2. Absolut! Så trevligt bemött som jag har blivit under detta år med alla mina frågor, krångliga ändringar med flygtider och hotellombokningar. Helga har haft en ängels tålamod, alltid trevlig, hjälpsam och mycket serviceminded.

3. Programmet första veckan var lite FÖR intensivt. Det blev sightseeingdagar på 12 timmar, vi blev ganska utmattade. Antingen ett fort/palats mindre eller lägga till en extra dag. Annars inget att förändra.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om den här resan men jag nöjer mig med detta.

Tack för allt, vi återkommer gärna!

Sassa W. med familj 🙂

Jag rekommenderar gärna!

Hej,

Här kommer svar:

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Ja -absolut. Det var välarrangerat. Kändes t o m överflödigt att få hjälp med incheckning på flygplatserna!

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Jag rekommenderar gärna!

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
???

MVH
Anna

Jag kommer att rekommendera Orient Travel till mina vänner

Hej Ahmed
Nu är vi tillbaka efter en fantastisk resa i Indien.
Jag vill tacka dig för ditt tålamod i samband med den.
Jag kommer att rekommendera Orient Travel till mina vänner.
God Jul!

Inför resan upplevde jag att Ni var lätta att kommunicera med via mail, snabba svar m.m..

Hej, ursäkta att jag inte svarat tidigare.

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?

Absolut kan vi de.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?

De har vi säkert redan gjort.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?

Sätena i den första bussen ( Dehli, Agra, Jaipur) var inte anpassad till västerlänningar, jag hade nackstödet i skulderpartiet( är ändå inte längre än 181 cm), inte så skönt under så många timmar i bussen som de var.

I de stora hela är vi mycket nöjda, fantastiskt land och upplevelser vi aldrig kommer att glömma och allt har klaffat perfekt hela vägen.

Inför resan upplevde jag att Ni var lätta att kommunicera med via mail, snabba svar m.m..

Är det nåt mer specifikt ni vill fråga oss om (feedback kring upplägg, innehåll m.m.) så hör gärna av er.

Hälsningar

Lars S och övriga i sällskapet.

Helt enkelt en resa att minnas och bära med sig genom livet!

Hej!
Som svar på dina frågor så, absolut kan vi tänka oss att resa med er igen. Och naturligtvis så rekommenderar vi familj och vänner att resa med er. Det enda som inte fungerade var att ingen hörde av sig om vilken tid vi skulle bli hämtade för avresan hem. Så vi ringde först Mr Sunit, men han svarade inte så vi ringde istället till Mr Rakesh som svarade.Efter att jag förklarat vilka vi var så lovade han undersöka vad som hänt och skulle återkomma.Han ringde senare och talade om när vi skulle bli hämtade, så det löste sig enkelt. Allting annat fungerade perfekt med otroligt kunniga och engagerade guider och en chaufför som körde oss säkert genom Indien.Helt enkelt en resa att minnas och bära med sig genom livet.
Vänliga hälsningar
Staffan och Inger

Har inget direkt utan att fortsätt med den nivå ni håller idag, mycket bra

Hej,
Se svar nedan.
1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Ja
2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Ja
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?

Har inget direkt utan att fortsätt med den nivå ni håller idag, mycket bra.

Hälsn. Uffe

Först av allt vill vi tacka för en helt fantastisk Indien resa

Hej,
Först av allt vill vi tacka för en helt fantastisk Indien resa.
Allt klaffade till 100% å vi blev väl bemötta över allt.
Vi vill gärna åka tillbaka till Kovalam och även besöka nationalparken Periyar i Jan 2018 . Tanken är 2 övernattningar i parken och 12 i Kovalam. The Travancore Heritage.
Går detta att organisera?
Isåfall vill jag gärna ha en offert ,eller är jag är tidigt ute?
Vänliga hälsningar
Lottie Lind

Etter det fungert allt fint med hyggelige guider og sjåfører, òg fornøyd med hotellene

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Ja
2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Ja
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?

Den eneste negative opplevelsen var starten da jeg kom ut av flyplassen i Delhi. Det er sikkert òg min feil. Jeg oversåg guiden som skulle ta imot meg. Jeg trodde at han skulle ha skilt merket med Orientresor. Jeg havnet derfor utenfor en vepnet vakt og fikk ikke lov å gå inn igjen. Jeg måtte krangle meg inn igjen og fant guiden til slutt. Så det endte bra til slutt. Tror han hadde Cita på skiltet sitt. Etter det fungert allt fint med hyggelige guider og sjåfører, òg fornøyd med hotellene.

Øyvind Knappskog

Ett underbart semesterminne som vi tar med oss för lång tid framåt!!

Hej!

Vi hade en fantastisk resa med er i Indien och skulle absolut kunna tänka oss att resa med er igen, och även rekommendera er till våra vänner. Allt fungerade klockrent, från hotellbokningar till guider och chaufför, och de mötte oss på ett mycket bra sätt. Så otroligt skönt att veta att man alltid kunde få hjälp om det skulle behövas och att vi inte behövde veta hur man tog sig till olika platser. Agra med Taj Mahal var en riktig upplevelse och kanske det starkaste minnet, sen var det väldigt skönt att ha några dagar att bara slappna av i Goa innan det var dags att fara hemåt. Qatar var också ett bra val av flygbolag, man kände sig varmt välkommen och de bjöd på bra mat.

Om vi ska säga något lite mer negativt, så var det i så fall att hotellet i Delhi låg lite för mycket på sidan om, fanns inte så mycket att se eller shoppa i närheten.

Ett underbart semesterminne som vi tar med oss för lång tid framåt!!

Tusen Tack

Mats och Maria

Ett tryggt resesätt och bra upplägg och därmed även tidreducerande vilket bidrog till mycket upplevelser på en kort tidsperiod

Hej,

1.Vi ber Er vänligen att skriva Er reseberättelse med alla spännande upplevelser och kommentarer samt Er feedback på följande punkter:

Bra guider och fantastisk chaufför, bra upplägg på resan. Mycket att ta in och smälta men mycket trevlig . En salig blanding av kremeringar , bröllop, människor , öronbedövande trafik, fantastiska smakupplevelser och fantastiska byggnader och Indisk historia. Vi åker gärna tillbaka

2. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Ja , ett tryggt resesätt och bra upplägg och därmed även tidreducerande vilket bidrog till mycket upplevelser på en kort tidsperiod.

3. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Ja.

4. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Tidsbrist pga sen ankomst till Agra gjorde tiden i Thai Majhal och Agra Fort något stressig. Här borde det finnas fixa tider för att resa från hotellen så man kommer fram i tid. Lunchen hann vi inte ens med denna dag.
Resorten Rantabahmore hade vi gärna stanna några timmar till så sista dagen endast vara en transport dag till Jaipur.
Ta bort vid bokningen att kunna välja klassning på hotellen och ha en i stället en bra kategori¨rakt igenom stället då det är svårt att veta vilken hotellstandard som är tillräcklig.

MVH Maria

Ett stort tack till er alla

Hej,

Vi är nu hemma efter 25 fantastiska dagar i Indien. Allt har fungerat perfekt och er samarbetspartner i Indien har varit fantastiska. Det enda som kunnat varit annorlunda är vår resa till Kardemummabergen. Det var en 22 mil ganska jobbig resa på serpentinvägar. Vår planering var att stanna ett dygn och det var alldeles för lite på denna fantastiska plats. Jag hade önskat att ni med er erfarenhet hade väglett oss och föreslagit minst 2-3 dygn i bergen.

Ett stort tack till er alla och som ni förstår anlitar vi gärna er igen om vi vill ut på långresa igen.

Hälsningar

Jan och Ulla

Ett mycket professionellt bemötande av Orient Travel

Vi kom tillbaka från en resa till Indien för en vecka sedan. Vi har rest mycket men denna resa, organiserad av Orient Travel, toppar upplevelserna. Ett mycket professionellt bemötande av Orient Travel, allt fungerade som planerat, professionella guider och drivers, bra hotell. Allt fungerade, i stort som smått. Vi har redan börjat planera nästa resa med Orient Travel. Stort tack för en oförglömlig upplevelse.

här kommer våra svar:
1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Vi är mycket nöjda både med kontakten med er före resan och resan i sig. Vi funderar redan på nästa resmål.
2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Ja det kan vi definitivt. Ni får gärna använda mig som referent om någon funderar på att åka ur med er. En mycket prisvärd resa.
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Med den resa vi gjorde ser vi inte något som är i behov av att förbättras. Vi tackar för en trevlig, välplanerad och innehållsrik resa.

Mvh
Mats

En resa till Indien är ett minne för livet!

Intryck av resa Klassiska Indien februari 2016.

I 28 år har vi pratat om detta, att resa till Indien. Då, 28 år sedan var min man i Indien i affärer och nu är vi snart fyllda 70 och insåg att ska vi resa så måste det ske nu.

Så vi frågade runt efter resor och valde sedan att låta Orient Travel ordna vår resa. Valet av resebyrå var lätt för här erbjöds det vi ville ha, resor, guider, att få se kultur och bra hotell.

Vi besökte Dehli, Jaipur, Agra, Orchha, Khajuraho, Varanasi, Mumbai och avslutade i Goa med sol och bad.

Från det vi landade i Dehli tills vi satt på flyget hem igen har vi mötts av en imponerande välfungerande organisation med representanter för den indiska researrangören, bra chafförer och excellenta guider. Detta med något enda undantag och över en period av tre veckor. Vi har åkt bil, tåg, inrikesflyg. Vi har på varje ny ort mötts av engagerade personer med djupa kunskaper om sina områden som dessutom med glädje diskuterat kultur och socialt liv med oss. Ofta gjort något extra för oss, ordnat en dansuppvisning, visat en ceremoni i templet, ordnat en middag på lokal restaurang…..

Hemma igen är det många intryck att smälta. Så mycket vackert! Sådana fantastiska människor! Så god mat! Åk och upplev själva! Åker ni med Orient Travel, vilket vi varmt rekommenderar, kan ni tryggt möta denna annorlunda kultur.

Vi besökte norra Indien. Åker vi ännu en gång till Indien blir det till södra delen och Orienterresor kommer att få arrangera resan.

En resa till Indien är ett minne för livet!

Astrid Igerud

En helt fantastisk resa där allt fungerade perfekt!

En helt fantastisk resa där allt fungerade perfekt Repr.på plats överallt en mycket trevlig driver AMAR.CHANDRA som tog sig fram överallt och gav oss mängder av info på transportsträckorna Vi är mycket nöjda och rek Er med glädje.

Hälsar Marita

En fantastisk resa där de lokala guiderna överträffade alla våra förväntningar

En fantastisk resa där de lokala guiderna överträffade alla våra förväntningar.

Vi hade samma chaufför och minibuss (tio säten, vi var fyra i resesällskapet, så det var gott om plats) under hela rundresan.

En lokalguide i Delhi, en annan i Agra och en tredje i Jaipur – alla tre med mycket goda kunskaper om sevärdheterna, statsskick, seder & bruk mm. Den lokala agenten följde regelbundet upp hur vi hade haft det, ev. önskemål etc. Fortsätt använda dem!

Vi hade valt förläggning i trestjärniga hotell – helt OK förutom i Jaipur (hotell Paradise). Där låg hotellet off-side, inga restauranger eller dylikt i närheten. Poolen på taket hade annekterats av Jaipurs alla duvor. Dock helt OK rum och restaurang på hotellet.

Hotellet i Goa (Keys Ronil) väldigt bra; läget (mitt i smeten, nära till stranden), excellent restaurang, mycket bra frukost. Bra pooler som vi endast testade en gång, vi tillbringade soltimmarna på stranden. Personalen väldigt tillmötesgående. Bra och stora rum, undvik dock rummen närmast gatan, de kan vara trafikstörda. Vi hann med två måsten: marknaderna i Mapusa och Anjuna.

Passar på att ge ett tips om vad som kan vara kul att få med sig hem: whiskyn Amrut Fusion – du blir inte besviken!

Vänligen
Håkan

Efter en sådan fantastisk resa som den vi fått uppleva är det väldigt roligt att få ge lite feedback

Hej!
Efter en sådan fantastisk resa som den vi fått uppleva är det väldigt roligt att få ge lite feedback. Konceptet med “egen bil” och “egen chaufför” samt kunniga lokala guider var något helt enastående. Allt fungerade klockrent och man kände sig mer än omhändertagen.

Man brukar säga att man får det betalar för. Vi hade valt trestjärniga hotell och samtliga uppfyllde våra förväntningar. Viktigast var att hotellet i Goa höll måttet eftersom vi skulle bo där i åtta dagar. Men vi blev mer än nöjda. Ett mycket trevligt hotell med en frukost man inte hade kunnat föreställa sig. Ska man överhuvudtaget framföra något negativt, får det bli hotellet i Jaipur som klart var det sämsta. Dessutom låg det väldigt off, vilket var olyckligt eftersom vi där hade lite “egentid”. För att knyta an till inledningen av detta stycke fick vi dock betydligt mer än vad vi betalat för.

I övrigt vill vi ge ett fång rosor till er samarbetspartner med ett kundfokus utöver vad man tidigare varit med om.

Här följer svaren på era frågor:
1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Självklart. Men eftersom vi nu varit två gånger i Indien kommer vi nog att se oss om efter ett nytt resmål.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Absolut, det har jag redan gjort. Och konceptet med egen bil; det imponerar.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Svårt att komma på något, men man kan alltid putsa på de små detaljerna.

Slutligen nämner jag hemresan som blev lite spännande beroende på omständigheter som inte ni på något sätt kunnat rå över. Planet från Goa var överbokat varför bara två av oss fick plats på planet till Mombay. Det löste sig dock med att vi fick ta en annan flight som gick ungefär samtidigt och vi kunde återförenas i Mombay. Vidare hade flighten från Mombay till Paris fått nya tider, vilket betydde att vi inte skulle hinna med planet till Stockholm. Men flygresan till Paris gick fortare än beräknat så med “eld i baken” hann vi mot alla odds med Stockholmsflyget.

Med Vänlig Hälsning
Jan & Viola

Detta var en utmärkt resa med många intryck från Indien

Hej på Er.
Förlåt att svaret har dröjt.
Detta var en utmärkt resa med många intryck från Indien.
Alla arrangemang fungerade utmärkt.
Kanske något mycket palats och byggnader under den första delen Delhi – Jaipur
Tre palats på samma dag i 31 grader är mycket.
Nere i södern var det lugnare. Och bättre luft.
Nästa resa får nog ett större fokus på naturen tror jag .
Men summan är att jag har inga förbättringsförslag. Allt fungerade bra.
Jag rekommenderar Er!
Tommy

Detta var en resa som vi kommer att bära med oss i livet

Resa till Indien 2016-11-01 – 14
Här kommer en lite redogörelse för en resa som vi genomförde i början av november 2016 till Indien. Resan planerades först att bara göra ett besök i Mumbai då min sambo, Camilla är född där men aldrig varit på besök. Efter att kollat runt på olika researrangörer så tog vi kontakt med Orient Travel i Växjö. Där ställde vi frågan om man kan välja resmål och sträckning och fick svaret att de skräddarsyr resan efter vårt önskemål.
Vårt huvudmål var ändå Mumbai och ett försök att hitta barnhemmet som min Camilla bott på men när man ändå åker så långt så var det intressant att försöka få in några fler platser att besöka.
Vi förslog att börja resan i Delhi och besöka några kända platser där för att sedan fortsätta till Agra för att se på Taj Mahal. Efter dessa besök så var planen att fortsätta till Mumbai och barnhemmet och sedan avsluta resan i södra delen av Indien, i Kerala-området.

Vi fick ett bra förslag av Orient Travel som vi bestämde oss för. Orient Travel hjälpte även till med att ta kontakt med barnhemmet, vilket vi uppskattade väldigt mycket.
Biljetter och övrig administration fungerade fint och övrig information fick vi via e-post.

Vi blev mottagna av representanter, som var agenten i Indien på varje flygplats och fick ett fint mottagande. Vi blev transporterade till hotellen av chaufför tillsammans med agenten. Vid de utflykter som var planerade så kom samma chaufför och hämtade oss, ibland tillsammans med guiden och någon gång hämtades guiden på vägen. Samtliga guider var mycket duktiga på att visa och berätta så de är vi speciellt nöjda med. En särskild eloge ska vår guide i Mumbai ha därför att hon hjälpte oss mycket med information om barnhemmet och även under vistelsen där. Vi fick reda på att hon hade en utbildning som hanterade dessa situationer med föräldralösa barn i området. Detta var mycket värdefullt och ett bra val av guide. Våra chaufförer ska även de ha en eloge då de tog oss fram i den indiska trafiken. Bra gjort!

Sammantaget var denna resa en livsupplevelse som vi kan rekommendera andra att göra. Orient Travel, tycker vi, har varit fantastiska och planerat denna resa enligt våra önskemål. När vi åker till Indien nästa gång så kommer vi att vända oss till Orient Travel igen och hoppas då att ni kommer nvända som agent i Indien.
Detta var en resa som vi kommer att bära med oss i livet.

Med vänliga hälsningar
Camilla och Bruno

Det var en toppenresa!

Hej
Här kommer lite återkoppling:

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Ja, absolut
2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Ja, absolut
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra
Det enda som var lite otydligt var vilken tid vi skulle bli upphämtade när vi skulle åka hemåt. Det vore bra med lite tider i dokumentationen, ffa denna. Annars var det en toppenresa! Vi blev väl och omhändertagna från första stund. Och dessutom tur med vädret :-).
Vänligen
Susanne och Karl Johansson

Det var en fantastisk resa med många höjdpunkter

Hej,

Det var en fantastisk resa med många höjdpunkter. Vi lyckades även att träffa på en tiger i Ranthambhore.

De lokala guiderna och era representanter som mötte oss var mycket professionella. Allra bäst var vår chaufför som körde lugnt och säkert genom den kaotiska trafiken. Han var trevlig på alla vis och vi hoppas att han får många uppdrag av er.

Vi kan tänka oss att resa igen med er eftersom det var ett bra upplägg. Vi har redan rekommenderat er till vänner och till familjen.

Hälsningar

Magnus A.

Det har varit en fantastisk resa!

Hej Helga,

Ja, så är vi åter efter resan till Indien som vi gjort tillsammans med Eva och Svend.

Det har varit en fantastisk resa!

Allt fungerade perfekt; vi är imponerade. Representanter för ert företag fanns på plats vid våra olika destinationer, information var tydlig och god.

Guiderna var kunniga.

Vi vill påtala att vår chaufför var beundransvärd. I kaos till trafik ta oss fram med lugn och säkerhet var fantastiskt.

Så ja, vi reser gärna med er igen, rekommenderar er gärna till nära och kära och vi kan inte hitta något för er att förbättra!

Tack!

Vänliga hälsningar

Åsa och Nils

Det är vi som ska tacka för en helt fantastisk resa!

Hej,

Det är vi som ska tacka för en helt fantastisk resa! Vi tycker att det va mycket bra anordnat och att samtliga guider och chaufförer var väldigt bra.

Svar på era frågor nedan.

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Absolut, vi har redan gått i dem tankarna samt kikat på andra resor som kan vara intressanta för oss i framtiden.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Det har vi redan gjort! Både till vänner, familj, kollegor.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Det ända som va lite jobbigt under resan var att samtliga flyg blev förenade och att Air Indias flygplan va rätt sunkiga. Vi känner inte för att flyga med dem igen. Vi hoppas att vi kan få kompensation för förseningarna. Ni kanske vet hur det brukar gå till?

Mvh
Madeleine & Johan

Denna resa kommer vi att alltid ha med oss

Hej,
Sänder en hälsning från ett varmt o soligt Indien. Allt har fungerat bra hittills och vi vill redan tacka för en fantastisk bra planerad resa med trevliga och kunniga guider. Tack vare den fantasiska guiden så fann Camilla det hon sökte. Nu har vi några dagar kvar i Kovalam och vi njuter i solen. Denna resa kommer vi att alltid ha med oss.
Hälsningar
C&B

Chaufförerna var säkert de bästa i hela Indien

Hej,

Vi träffade 20 personer (agenter, guider, chaufförer) vid många tillfällen på skilda platser och ingen gång missades något (100%) trots flygolycka och omläggning av program. OTROLIGT!!!!!

De femstjärniga hotellen var genomgående mycket bra med endast ett undantag.

Vårt enda förslag till förbättring ar att använda flyg/tåg där det går i stället för de vådliga bilfärderna. Chaufförerna var säkert de bästa i hela Indien och det behövdes för att vi skulle känna oss någorlunda trygga i den otroligt intensiva och oförutsägbara trafiken.

Mvh Lasse

Än en gång ett stort tack för en fin resa och starkt agerande av er!

Hej Helga och Malin,

Väl hemma efter en fantastisk resa.

Vi har inga som helst problem med att rekommendera er till vänner och bekanta utan gör det gärna.

Ni och Sita har skött denna resa på bästa tänkbara sätt.

Respons och feedback har varit omedelbar.

Programmet har varit bra. Förvisso tidiga mornar men de har betalat sig i upplevelser.

Hotellen har också varit bra även om de i Orchha och Kajuraho (tre stjärnor) hade något lägre standard. Hotellen på de två sista platserna var desto bättre.

Den buss som fick haveri var väl inte i bästa skick vid avfärden. Något äldre och en motor som inte var rätt. Mats som var med, har tillbringat hela sin yrkeskarriär i branschen och hjälpte också till att fastställa problemet vid haveriet. Det var dock inte motorn som havererade och den hade troligtvis inte heller gjort det, utan det var styrningen som slogs sönder av vägen. Foto bifogas på när Mats inte kunde hålla fingrarna borta.

Vi fick vänta 1 ½ timme i djungelkanten på nästa bil men vi led inte av det, utan fick en ny upplevelse.

Lunchen den dagen fick vi på en mycket lokal restaurang som låg långt under den standard vi förväntade oss. Maten dock ok, även om vi var tveksamma till att äta där över huvud taget. Detta blev också en extra upplevelse.

Även här bifogas foto som jag vill att ni skickar vidare till Sita. Jag lovade kontaktpersonen i Delhi detta och att de skulle få feedback.

De problem vi hade med de två första luncherna löstes och vi hade därefter inga vidare problem.

Den voucher vi fått, ifrågasattes vid två tillfällen men efter att vi stod på oss accepterades den.

Man förväntade sig separata vouchers på dessa ställen.

Sitas personal har varit fantastisk. När det varit problem och dessa lösts har man ringt mig efteråt för att följa upp. Guiderna har också varit bra.

Drickssystemet i Indien är cementerat och då tycker vi att ni kunde lagt in denna i priset för resan och att de lokala guiderna/representanterna skött om detta.

Än en gång ett stort tack för en fin resa och starkt agerande av er.

Hälsningar

Bosse Lindvall med sällskap

Allt har verkligen funkat 100% med ALLT!

Hej Helga!

Vi har haft det fantastikt trots att vi inte fick se några tigrar då.

Vi reser gärna med er igen.

Allt har verkligen funkat 100% med ALLT!

Det enda som var lite tufft var första dagen, flyget var försenat så vi kom till hotellet vid 09 på morgonen och fick kasta oss in i bilen till guiden och ut i Dehli en hel dag.

Men så är kanske bokningen , kanske att man borde kommit ner dagen innan.

Vår chaufför var jättebra han visade oss massa saker på vägen, var inne i olika tempel och så.

Indien var maxat schema men väldigt intressant!

Alla transfers funkade till 100%!

Sri Lanka var så underbart, där skulle vi haft några dagar till med facit i handen.

Vi bodde på Bentota Club ( tror jag), helt fantastiskt läge!

Jag har redan på jobbet berättat om er och gett er adress till er hemsida!

Jag skulle gärna åka tillbaka till Sri Lanka igen och kanske Indien men en annan del.

Återigen allt funkade till 100%!

En liten sak som kunde gått illa men hände ingen var på hotellet när vi var på Safari, eftersom vi inte fick se några tigrar på hela dagen så sade vår chaufför att vi kunde åka på ett morgonsafari dagen efter innan vi åkte till Jaipur.

Det var tur vi gjorde för 30 sekunder efter vi stängt dörren till vårt rum så bröt sig en stor apa och en fågel in i rummet.

Sent på kvällen så hade personalen av vår nyckel till rummet så en halvan av nyckel inne i låset och andra halvan i handen på han som skulle fixa låset.

De fick hämta en stege och upp till vårt rum på utsidan ta bort fönstret och ta sig in den vägen.

De satte upp en tidning med tejp, så sov vi.

När vi tidigt skulle upp på morgonen så hörde vi ett himla liv av apor.

Så en seglade in där genom tidningspapperfönstret och en fågel.

De hade liten jakt där.

När vi kom tillbaka från safarit så var det 6 städare där och fick sanera rummet, hela min säng hade apan förstört såg det ut som.

Tur jag inte låg där:-)

Sammanfattningsvis så en helt perfekt arrangerad resa!

Bra guider, chaufförer och hotell!

Tusen tack för att ni gjorde vår resa så intressant och skön semester på Sri Lanka!

Johanna

Allt har fungerat bra

Hej
Visst kan vi tänka oss resa med er igen.

Allt har fungerat bra. En stor eloge till Indien-personalen. Mycket bra jobbat av dom. Vår driver var alltid i tid, körde bra, hade en bra attityd mot oss, dvs lagom avstånd och lagom med kommentarer och guidning, och han tog oss till lagom bra matställen på vägen – han var riktigt bra! Guiderna var också bra, särskilt han vi hade i Kochin.

Cardamom i Periyar var ett trevligt ställe med mycket trevlig personal, men också kallt – dunjacka på!

Travancore i Chowara, som byn heter, utanför Kovalam var bästa stället. Rutinerad och proffsig personal. Snabb och korrekt service, bra utbud av mat – mycket bra anläggning! Och vilken utsikt över havet och båtarna som går ut för att fiska på kvällen. Super!

Några synpunkter på hotellen – bra för er att veta kanske. Generellt fungerade allt bra, men det var lite skillnader mellan hotellen.
Radisson Blu i Kochin har väldigt många unga nyanställda vilket leder till långsam och osäker service. Dom var vänliga och var måna om att det skulle bli bra men deras orutin slog igenom. Det låter gnälligt och allt fungerade ju ändå OK, men det blir lite märkligt när man är nästan ensam i restaurangen och det tar en kvart att ställa fram ett glas vin. Men när det väl kommer så görs det med helt korrekta handrörelser, som man lärt sig i utbildningen, men lite långsamt. Eller när man glömmer att städa rummet. Nå, ni förstår vad jag menar.

Fösta dagen i varje månad är det förbjudet att sälja alkohol – visste ni det?

Bert

Allt fungerade superbra!

Hej!
Här kommer feedbacken!

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen?
Ja.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj?
Absolut! Har redan rekommenderat er till andra!

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Allt fungerade superbra. Ingen väntan på chaufförer eller guider. Men… det som var jobbigt var att guiderna ville visa det ”bästa” stället att handla kläder på, köpa kryddor på eller äta på. Att gå på mattvisning och smyckevisning finns andra reseaktörer som erbjuder, men då vet man om det i förväg och priset är därför också kraftigt nedsatt. Kändes olustigt när det förväntas av en att man ska handla. Dock var ingen påträngande men det kändes som att vi hellre velat gjort ngt annat.

Bara en av guiderna var nonchalant och gick iväg utan att bry sej om vi hängde med eller inte i folkmassan.
Chaufförerna var supertrevliga och vi kände oss trygga med dem.

Hela Indienresan var en gammal dröm för mej. Jag blev inte besviken mer än att jag tagit för givet att vi skulle åka till floden Ganges för att se bålen som väl ständigt brinner där och alla hinduer som badar i den heliga floden. Det grämer mig, och det var mitt eget fel. Kommer ju inte att återvända till Indien igen.

Frukostarna på första och sista hotellet var under all kritik!

Annars en fantastisk resa med svårslagna minnen! Och vi klarade oss från magsjuka!

Med vänlig hälsning, Britt-Marie

Allt fungerade perfekt

Hej!

Jo, resan var jättebra. Allt fungerade perfekt. Chauffören och guiderna var mycket bra liksom hotellen. Vi fick se mycket på kort tid, t o m en tiger faktiskt.

Man är ju ganska trött första dagen men det är ju svårt att göra något åt. Vi kan gott tänka oss att resa med Orientresor igen och även rekommendera andra att göra det.

Hälsningar

Erik och Anneli

Resan som helhet gav en mycket bra insyn i naturvariationen i området

Den lokala guiden i Georgien var verkligen kompetent och den danska guiden Sören Theisen är ett fynd med enorm kunskap.

Höjdpunkter:

-Dag 2 Lunch privat.

-Dag 5 Vandringen.

-31/5 Vandring i naturpark

-1/6 Tur på högfjället.

-2/6 Botaniska trädgården i Batumi.

-Privat övernatning i Telavi.

Resan som helhet gav en mycket bra insyn i naturvariationen i området och inte minst i kultur och levnadsvillkor för befolkningen.

Jeol K

Åter från G vill jag tacka för en fin resa med perfekt hotell och superguide och chaufför och bra reseupplägg!

Hej Helga och Malin!

Åter från G vill jag tacka för en fin resa med perfekt hotell och superguide och chaufför och bra reseupplägg.
T o m vädret var strålande för årstiden.

Med hälsningar
Roland

Vi har varit på en fantastiskt resa under höstlovet med Orient Travel

Vi var ute efter att få fin och kul upplevelser, se något annorlunda men samtidigt få värme, sol och bad.

Vi fick en vecka som var precis vad vi var ute efter. 2,5 dag vi strandhotell, 4 dagar på ökenhotell och avslutade en dag på badland!

4 barn mellan 4 år -11 år och 6 vuxna – alla var mycket nöjda!

Orientenresor har hjälpt oss med att boka allt och alla transfer emellan! Allt fungerade perfekt och mycket bra service!

Vi fick mycket bättre priser via orientenresor än vi fick när vi försökte boka själva via internet!

Tack Orient Travel!

Vi började bo i Abu Dhabi på St. Regis Saadiyat Island Resort. Ett fantastiskt hotell med allt du kan önska dig!

Fanns bara två hotell vid denna stranden, ännu ganska oexploaterat.

Härlig lång vit strand med underbart blått vatten, fina poolområden, bra restauranger och fina stilrena rum med de skönaste sängarna vi har upplevt på ett hotell.

Det fanns special pool för småbarn, ”tyst” poolområde där bara vuxna fick vistas och ett stort poolområde för alla.

Maten var fantastiskt, gymmet hade allt och många härliga barer. Naturligvis fanns ett härligt spa också.

Strålande sol varje dag, hetta dagar och varma härliga kvällar!

Därefter åkter vi 2,5 timme rakt ut i öknen till Qasr Al Sarab Desert Resort by Anantara!

Måste upplevas och kan nästan inte beskriva detta annorlunda och magiska hotell.

Ett hotell som ser ut som ett sandslott eller snarare borg med alla bekvämligheter du kan tänka dig.

Estetiskt, trevlig och magiskt!

Vi gjorde jeepturer i öknen, yoga i soluppgången, camelridning i caravan mitt i öknen,

öken vandring, cykel tur med fatbike, åt middag som beduiner och njöt till fullo av denna upplevelsen.

Once in your lifetime upplevelse!

På vägen tillbaka till flygplatsen avslutade vi med en dag på Yas Waterworld – naturligtvis ett paradis för barnen!

När vi åkte hem kände vi alla att vi fått allt vi önskade oss och lite till! Kändes som vi varit borta minst 2 veckor!

Ett minne för livet!

Madeleine

Är väldigt nöjd med all hjälp jag fick

Hej Ahmed,

…..och god fortsättning!

Se nedan svar!

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen?

-Absolut

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj?

-Absolut

3: Vad tycker Ni att vi kan förbättra?

-Är väldigt nöjd med all hjälp jag fick och de snabba svaren (även helger). Sedan var det tråkigt att det blev som det blev med första offerten från Atlantis The Palm, men det tycker jag att ni försökte lösta bra ändå.

Trevlig helg!
Hälsn Anna

Vi hade en alldeles utmärkt resa till Burma!

Hej
Vi tycker att vi hade en alldeles utmärkt resa! Det allra mesta fungerade mycket väl, både inför och under resan.
Vi skulle mycket väl kunna tänka oss att anlita er igen liksom att föreslå er till andra.
En reseberättelse har vi inte hunnit sätta ihop men väl några kommentarer.

– Inför resan fick vi snabbt svar på alla våra frågor.
– Programmet innehöll en god blandning av olika sevärdheter, dagligt liv, hantverk och olika transportmedel.
– Vi är mycket glada över att ha en ledig dag vid ankomsten till Yangon och ganska många lediga timmar sista dagen i Yangon.

Guiderna såg till att vi fick se det allra mesta av det som stod i programmet.
De gjorde ibland ändringar i vilken ordning eller vilken dag vi gjorde vad.
De kommenterade ofta när de gjorde förändringen och gav också förklaring till varför. Allt detta tyckte vi var bra.
I Monywa skulle vi ha haft en helt ledig dag. Guiden ändrade till två lediga eftermiddagar istället. Det blev mycket bättre.

Guiderna var öppna för att göra anpassningar för att tillgodose våra önskemål och intresseområden. Om de såg något som kunde vara av intresse, t.ex brudpar eller risskörd, så visade de oss alltid på det och gav oss gott om tid för fotografering.

Vi tycker att det var helt rätt beslut för oss att ha olika guider. De var olika, hade olika infallsvinklar och olika språkförmåga. Alla fyra var trevliga och hjälpsamma. Speciellt den andra var mycket engagerad och medryckande. De två första hade vi längst tid. De talade OK engelska. Den tredje guiden borde vi inte ha haft. Hon var för grön och hennes engelska höll inte tillräckligt god klass.
Den fjärde guidens engelska var bra. Passade våra öron absolut bäst. Dessutom kunnig. Mer generell information om landet och levnadsvillkor gavs på fråga. Men det var inte alltid tydligt om svaren avsåg en region eller hela landet. Detta gällde faktiskt även svar som avsåg traditioner. De olika guiderna gav olika svar och det visade sig att det skilde sig åt mellan områden i landet. Med endast en guide är det inte säkert att vi förstått detta.

Eftersom vi bara var två så kunde vi stanna så länge som vi önskade, vilket kunde vara både längre och kortare, än ursprungligen planerat.

Inför resan blev det strul med visumansökan.
Vi hade helt klart för oss att ni skulle söka visum åt oss, för detta behövde ni en kopia på passet 1 månad i förväg, och att vi skulle betala extra för det.
Så helt plötsligt skulle vi söka själva och det var mycket bråttom. Skulle helst skickas på dagen, rekommenderat. Med två nytagna foton, pengar i EUR i kuvertet och ifylld visumansökan. Så både fotoautomat, växlingskontor och posten skulle fixas mycket snabbt.

Dricks är något som vi alltid tycker är lite problematiskt. I informationen från er stod ingenting om dricks till chauffören vilket skapade lite bryderi för oss.

Boendet var genomgående bra. I efterskott kom vi på att vi inte sagt att vi gärna bor så att det inte är nödvändigt att äta middag på hotellet. I de flesta fall gick det enkelt att ta sig till andra matställen utan att behöva åka taxi. Så det fick inga direkta konsekvenser att vi glömt. Men det kan vara något att tänka på.

Vi var i svalare trakter med guide två , därför skulle vi ha kunnat hoppa över Kalew och försökt hinna med sevärdheterna där på en dag och hunnit till Inle för övernattning där. Inte för att utöka antalet nätter i Inle utan för att ha fått en natt till i Ngapali. Vi har inte räknat timmarna för att se om det skulle ha fungerat.

Mycket var mycket bra med hotellet i Ngapali Beach. Rummet var utmärkt, låg jättebra. Stranden härlig. Vattnet likaså. Frukosten bra. Låg nära restauranger på stranden. Men…
När vi anlände möttes vi av en representant från hotellet och vi gick ut. Fordonet var inte där utan vi placerades på en bänk att vänta. Så småningom kom fordonet och vi satte oss och väntade i det istället. Total väntetid 45 minuter. Enda kommentar ’No problem’.
Dagen före transporten från hotellet frågade vi efter tidpunkt för avfärd. Svar:09.30. På avfärdsdagen klockan 09 ringde telefonen och vi blev informerade om att vi skulle åka genast. På fråga varför var svaret ’för att flyget är en timma försenat’. Vilket det också var.
Dessutom fick vi byta rum första kvällen då luftkonditioneringen inte fungerade.

Det fungerade alltid utmärkt när vi blev mötta och avlämnade på flyg osv. Guiden stod alltid där, hjälpte alltid till med incheckningar och utcheckningar.
Vi hade inte lagt märke till att den lokala reseorganisationen hette Grand Lotus Tours så det var tur att de skrivit våra namn på skylten i ankomsthallen.

Sista gången när vi kom till Yangon så var något annorlunda. Det verkade som om man inte riktigt var förberedd på vad som skulle ske med oss denna dag. I programmet stod t.ex att vi skulle gå på två museer och det blev en längre diskussion mellan guiden och kontoret om entréavgiften ingick eller ej. Det var också nu som förvirringen uppstod kring när flyget till Bangkok skulle avgå. Guiden meddelade när vi skulle hämtas påföljande dag inför avresan. De hade en gammal avresetid. Eftersom vi, från en tidigare resa, har tråkiga erfarenheter av förvirring med avresetider så kändes detta inte bra. Det var mycket skönt att ni kunde konfirmera avresetiden. Och att ni tog er tid att kontrollera den två gånger.
Det blev bra. Vi fick en god del av dagen i Yangon, hämtningen fungerade utmärkt och flyget gick när vi trodde.

Hälsningar
från två nöjda resenärer
Cecilia och Ulla

Detta är en jättefin resa som ni måste göra mer reklam för

Hej Helga och Ahmed!

Vi kom hem natten till måndag men vill så snart som möjligt efter resan skicka er lite feedback.

Det har varit en fantastisk resa. Er samarbetspartner och deras guider har gjort allt för oss. De var i högsta grad professionella och talade god engelska. Några av dem arbetade också som engelsklärare när det inte var turistsäsong. De gjorde alla mer än vad som stod i itinery. De ville verkligen att vi skulle få ut så mycket som möjligt av resan. Både i Bagan och i Mrauk U skulle vi egentligen haft “dag till egen dispostion” men guiderna och chaufförerna visade oss runt även då. Detta är en jättefin resa som ni måste göra mer reklam för. Det var en tillfällighet att vi hittade att ni hade resan. Det kan vara lite svårt med inrikesflyget. En avgång som vi skulle åka med tror jag avgick minst 20 minuter före utsatt tid. Vi var rätt oroliga, var alltid i god tid och frågade så att vi kom med rätt flyg och hade därför inga problem, men kommande resenärer måste vara lite beredda på att det inte går av sig själv.

Med vänlig hälsning

Erik och Eleonore

Det här är andra gången vi anlitat er och vi är lika nöjda!

Hej,

Det här är andra gången vi anlitat er och vi är lika nöjda.
Resan motsvarade våra förväntningar på alla sätt. Bra hotell, arrangemang och trevliga duktiga guider. Vi kommer att anlita Er igen och kan rekommendera er till andra (före andra researrangörer). Kan faktisk inte komma på ngt som ni kan göra bättre.

Mvh
Gunnar och Sandra

Allt har varit mycket bra

Hej,
har ringt några gånger för att ge er feedback men här kommer de:
1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen?
Ja absolut.
Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj?
Ja absolut.
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Förbättra kan man alltid men i detta fall ser jag bara er telefon hantering som förbättrings källa. Vi är mycket nöjda med erat jobb o era sammarbetspartner i Burma, allt har varit mycket bra. Det vi skulle kunna tipsa om är hotellet i Bangkok var lite dålig. Men allt i Burma var mycket bra. Ni kan reffirera till oss med ev. nya kunder.
MVH
Berthold

Vi var mycket nöjda mer resan

Hej,

Här kommer våra svar:

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?

Vi var mycket nöjda mer resan och kan tänka oss att åka med er igen. Vi upplevde den som välorganiserad och guiderna som var på plats var mycket gästvänliga och hjälpsamma. Vi kände att vi fick värde för våra pengar och fick det som utlovats. Vi upplever er som väldigt tillförlitliga.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?

Redan rekommenderat!

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?

Kanske att efter man satt sin resplan hade man kunnat på lite förslag på utflykter som man kan göra när man är på plats och hur man kan göra dem på egen hand. Ni har en jättebra organisation med guider och är hjälpsamma, ibland behöver man liten egen tid och då skulle jag uppskatta lite tips på som utflykter som är enkla att göra på egen hand.

Ha en trevlig helg!
//Catrin

Vi är mycket nöjda med resan!

Hej

Ursäkta att vi inte hunnit svara på din första e-post, vi har haft lite för mycket på jobbet!

Men just denna resa till Sydafrika gjorde att vi fick förnyad energi att orka med några fler intensiva arbetsveckor innan påsk.

Vi är mycket nöjda med resan. Allt fungerade bra och vi blev upphämtade i tid på alla ställen. Guiderna var mycket bra och vi fick med oss många häftiga upplevelser. Vi fick t ex se 10 noshörningar i Krugerparken en dag varav två lufsade över vägen alldeles framför oss. Kapstaden var också en upplevelse med fantastiskt väder.

1. Ja, vi kan mycket väl tänka oss att resa med er igen. Vi sökte ju en resa där vi kunde få en snabb bild av Sydafrika, så att säga nosa på landet. Vi hade heller inte tid att själva leta efter guider, biljetter, hotell etc. Vi tycker att detta var en mycket bra planering och ett bra urval till oss

2. VI kan tänka oss att rekommendera er till de personer som har samma önskemål som vi har. Om det är personer som själva vill planera och söka på nätet, så skulle vi ändå tipsa om er för att t ex få bra guider.

3. Inget som måste förbättras men kanske skriva en A4-sida med kort historik om Sydafrika det senaste seklet, något kort om klimatet och temperaturer

Hälsningar

Ruth

Tack för en fantastisk resa, bra hotell, bra organiserat, god mat och kunniga guider som gett oss många trevliga upplevelser och minnen som vi kommer att bära med oss

Resan startade söndag den 10 juli ifrån Arlanda med destination Doha. Vi lämnade ett sommarfint Sverige för att åka mot vintern. I Doha mellanlandade vi och möttes där av en enorm värme trots att det var mitt i natten. Vi köade oss igenom säkerhetskontrollen och lyckades så småningom ta oss mot vårt plan till Johannesburg.

På förmiddagen den 11 juli landade vi i Johannesburg och mötte vår guide Cornelis. Vi åkte in mot Johannesburg och Cornelis berättade om Sydafrika och pekade på olika intressanta byggnader och platser. Så småningom kom vi till Constitution Hill och blev guidade genom byggnaden av Cornelis. Efter det fortsatte vi till Soweto och fick en rejäl guidning i Soweto, Mandela House och Hector Pieterson muséet. Vi åt lunch tillsammans med Cornelis på en restaurang, med afrikansk buffé, gott! Åkte till Sandton och vårt hotell. Utmärkt hotell och bra läge!

Tisdag den 12 juli började vi med tidig frukost och sedan bar det av mot Panorama Route och Krugerparken. Det blev en lång resa men vi fick ta del av det afrikanska landskapet och de små samhällena längs vägen. Så helt plötsligt uppenbarade sig Panorama Route. Vilken härlig väg! Vi gjorde ett stopp vid Blyde River Canyon, det var häftigt. Fortsatte så färden mot Bourke´s Luck Potholes och de var också väl värda ett besök! Slutligen stannade vi till vid God´s window. Fantastisk vy men jag tror att Blyde River Canyon var häftigare. Vid fyratiden fanns det möjlighet att äta lunch men vi insåg att det är ju lika bra att fortsätta till hotellet och den mysiga och goda buffén utomhus i mörkret som väntade oss.

Nästa dag började med sovmorgon. Turen fortsatte sedan mot Krugerparken. Bland de första djur vi såg (i 70km/h på väg mot lodgen) var noshörning. Noshörning är det djur vi inte lyckats se när vi varit i Tanzania. På plats fick vi de underbaraste hyddor man kan tänka sig. Den goda lunchen intogs på verandan med utsikt över vattenhålet. Eftermiddagens safaritur bjöd inte på så många djur men att beskåda noshörning och lejon på nära håll är inte allt för tokigt och sen få lyssna på vår kunniga ranger Garth var väldigt intressant. Kvällen bjöd på en utsökt 3-rätters middag.

Torsdag den 14 juli. Garth ringde och väckte oss 05.30, det är dags för morgontur. Först smakade det gott med lite kaffe/the och kakor. Sen kröp man ner under filten och värmeflaskan bredvid i den öppna safarijeepen. Vår tracker Stranger spanade och lyste med lampan. Morgonen grydde och nu såg vi betydligt fler djur. Vi närmade oss Big Five. Leoparden fattades. Vi hittade lejonen som fällt en buffel. Honorna hade omringat bytet och vaktade det. Frukost väntade när vi kom tillbaka. Därefter var det dags för en vandring på savannen. Det blev spännande. Jag och min son Gustav hamnade sist i ledet och på väg ner mot vattenhålet där de sett en flodhäst får vi syn på en annan flodhäst en bit upp på höjden. Garth trodde först inte på Gustav när han berättade det men sen får även han syn på den och förstår då att de är två som går åt varsitt håll. Nu måste större försiktighet tas. Gustav får lite senare syn på en noshörning som också är väldigt nära oss. Då får vi stå alldeles stilla. Lunch samtidigt som hela buffelhjorden badar och dricker vatten i vattenhålet. Efter lunch ville ungdomarna bada. Vi hade blivit tillsagda att det var väldigt kallt i vattnet och att man är modig om man badar. Vi insåg dock snabbt att är man van att bada i en svensk sjö så är det inga problem att bada i den ”kalla” poolen. Därefter började eftermiddagsturen med fokus på att leta efter leoparden. Men leoparden ville inte visa sig. Mysigt med dricka och snackspaus vid solnedgången mitt ute på savannen.

15 juli. Sista morgonsafarin. Nu med fokus på leoparden. Morgonen började dock med att studera lejonhanens frukost. Han åt bit för bit, slet och drog i buffeln. Sedan fortsätta färden. Stranger spanade i marken efter spår och Garth körde. Plötsligt fick jag syn på leoparden mitt på vägen en bit längre fram. Tog ett tag innan alla fattade att det är leoparden. Garth satte nu fart ut i terrängen, vi körde över stock och sten, inte ens träd stoppade oss. Vi fick syn på den igen men den var för skygg för kameran. Big Five på två timmar (ingen annan grupp fick syn på den)!! Tråkigt att lämna Lukimbi!!! Anländer Kapstaden på eftermiddagen. Här möttes vi av Carlos. Vi bodde på ett lyxigt hotell på den bästa platsen i Kapstaden. Mysigt att strosa runt i hamnen.

Lördag den 16 juli tog vi båten till Robben Island. Förmiddagen ägnades åt ett intressant besök där. Tur att vinden inte var värre utan att vi kunde ta oss till och från ön. På eftermiddagen blåste det upp ytterligare så trots klarblå himmel så var linbanan upp på Taffelberget stängd. Vi tog en tur till en annan utsiktsplats och en tur runt i staden istället.

Söndag den 17 juli fortsatte resan mot vinlandskapet utanför Kapstaden. Vi besökte de mysiga orterna Stellenbosch och Franschhoek. Fantastiskt landskap. I Franschhoek var det Bastillienfest så det var verkligen feststämning där med mycket folk ute på gatorna. Vi valde att ta en tur till staden även fast det var fest där. Vi passade på att prova Boerewors (sydafrikansk korv). Det smakade bra! Det var intressant att få besöka Aunura vingård. Rundvandring i fabriken och provsmakning. Vi hade även vinprovning på Boschendal, dock ingen rundvandring där. Carlos visade oss också fängelset som Mandela var på de sista två åren. Eftersom vi var så snabba så gjorde vi ett nytt försök på eftermiddagen med att åka upp på Taffelberget och den här gången lyckades det. Det var otroligt pampigt (klarblå himmel även denna dag).

Måndag förmiddag var det då dags att ge sig iväg till flygplatsen och flyga hem igen.

Tack för en fantastisk resa, bra hotell, bra organiserat, god mat och kunniga guider som gett oss många trevliga upplevelser och minnen som vi kommer att bära med oss. Vädret har dessutom varit toppen (svenskt sommarväder när det är som bäst)!

Maria, Lasse, Gustav och Karin

Allt har fungerat perfekt, till och med fantastiskt väder!

Hej,

Tack för en fantastisk resa! Den har verkligen gett oss minnen för livet! Allt har fungerat perfekt, till och med fantastiskt väder. Bra guider, lyxiga hotell med jättebra lägen. Trevligt upplägg!

När vi kom till Kapstaden och träffade Carlos började han att fråga oss varför vi ville åka på vinprovning framför att åka till Godahoppsudden. .Ja, vad svarar man på det!! Vi valde dock att göra resan som ni offererat för vi tänkte att eftersom resan upplevdes väldigt genomtänkt så finns det nog en anledning varför ni valt vinlandskapet framför Godahoppsudden. Om det nu skulle finnas möjlighet att välja olika alternativ vore det trevligt om de alternativen finns beskrivna i er resebeskrivning precis som ni skrivit angående Robben Island. Det är lite jobbigt när man får frågan på plats och måste fatta snabba beslut.

Det var verkligen trevligt/bra att vi kunde få möjlighet att åka upp på Taffelberget på söndagen när det inte gick på lördagen!!

Fråga 1: Ja, jag kan verkligen tänka mig att åka med er igen. Det här är andra resan jag gör med er.

Fråga 2: Ja, det kan jag. Jag har redan rekommenderat en föreningskompis.

Fråga 3: Om det finns möjlighet till alternativ som Godahoppsudden vore det trevligt om det framgår i er resebeskrivning. En av anledningarna till att jag väljer er är att jag inte hinner planera resan själv.

Med vänlig hälsning

Maria

En fantastiskt välordnad resa där allt fungerade

Hej!
En fantastiskt välordnad resa där allt fungerade!
Här kommer svar på frågorna:
1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför? – Vi kan tänka oss att resa med er igen.
2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför? – Jag har redan rekommenderat er till andra.
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra? – Kan inte komma på något.

Hälsn
Gunnel och Peo

Vi vill bara berätta att vi är mycket nöjda och att allt har fungerat perfekt till 100%

Hej Helga
Åter hemma i Sverige efter en härlig resa till Sydafrika.
Vi vill bara berätta att vi är mycket nöjda och att allt har fungerat perfekt till 100%. Samtliga Chaufförer/guider har varit mycket trevliga och kompetenta, alltid passat uppgjord tid. Vidarebefordra gärna vår hälsning till era samarbetspartners i Sydafrika.
Mvh Liz och Björn

Alla arrangemang fungerade prickfritt

Hej!
Vi är riktigt nöjda med resan. Alla arrangemang fungerade prickfritt. Vi kan absolut tänka oss att resa med er igen och har redan rekommenderat er till vänner.
Jag ser faktiskt inga förbättringsmöjligheter alls.

Lars-Erik

Det var en toppenresa och allt har fungerat enligt plan

Hej!
Det var en toppenresa och allt har fungerat enligt plan. Vi har inget att klaga på.
Hälsningar
Susanne

Resan var mycket väl planerad och organiserad på ett bra sätt med tydliga kuvert med biljetter för olika ändamål

Hej!
Tack för en härlig resa med er. Vi har haft en mycket intensiv och intressant resa med start i Johannesburg. Där möttes vi av en chaufför som körde oss till vårt hotell. Trötta efter en lång flygresa somnade vi gott för att dagen efter bli upphämtade av vår chaufför/guide Martin. Vi fick en jättefin rundtur i Johannesburg bl.a. till Constitution Hill, Soweto och Mandelas hus. Efter en lång dag med många upplevelser och intryck åt vi middag på hotellet för att dagen efter bege oss till Krugerparken. På vägen till Krugerparken fick vi se ett skiftande landskap från lantbruk till kolindustri till bergslandskap. Vi stannade på lite olika ställen längs vägen och tittade bl.a. på “potholes” och “three rondavels” med storslagen utsikt. Martin var mycket kunnig och berättade saker för oss hela vägen och svarade på alla frågor vi hade. Efter ca 9 timmar längs vägen kom vi fram till vårt hotell där vi åt middag och somnade gott. Dagen efter skulle vi ge oss iväg på den efterlängtade safarin.

Vi gav oss iväg runt 06 på morgonen och körde in i parken och mötte genast en elefantfamilj på morgonpromenad. Krugerparken är enorm och det blev två safaridagar med mycket bilåkning. Martin körde runt oss och han var skicklig på att spana och se sådant vi andra fick använda kikare för att se. Vårt sällskap bestod av mig själv, min 11-årige son och min kollega Sara och vi hade gott om plats i minibussen men ev kanske det hade varit bättre att åka i de öppna safaribilarna med förare som känner till parken bättre, för ibland kunde vi åka runt i timmar utan att se ett djur för att timman efter se några djur. Men det var ändå en fantastisk upplevelse att få se djuren ströva omkring. The big 5 lyckades bara Sara se. Leoparden syntes bara ett kort ögonblick innan den försvann i gräset och Lucas och jag missade tyvärr den, men vi var nöjda med fyra av fem och massor av andra djur.

Efter två dagars safari åkte vi tillbaka till Johannesburg för att flyga till Kapstaden.
Dagarna i Kapstaden var fantastiska. Temperaturen var dock mycket lägre än i Krugerparken och nu fick vi byta ut sommarkläder mot byxor och jackor. Vi gjorde utflykter till Godahoppsudden, sälsafari, stadsruntur, The old Biscuit Mill, vinprovning i vindistriktet, linbanan till Taffelberget och båttur till Robben Island mm. Här hade vi en ny chaufför, Carlos, även han mycket kunnig då han själv växt upp i ett av områdena för färgade i Kapstaden. Han tog även initiativet och bokade bord till oss på två helt fantastiska restauranger där maten var så vackert dekorerad och upplagd och smakade utsökt. Carlos tog även initiativet till att boka in oss på en chokladprovning och körde oss till ett outlet-område för shopping. Efter några dagar i Kapstaden var det så dags för oss att flyga hem till Göteborg igen.

Vi kan mycket väl resa med er igen och rekommenderar er gärna till andra. Resan var mycket väl planerad och organiserad på ett bra sätt med tydliga kuvert med biljetter för olika ändamål. Chaufförerna var trevliga och kunniga och mycket omtänksamma.

Allt som allt är vi nöjda med resan!

Med vänlig hälsning, Linda Åshamre

Om vi planerar en ny resa till Afrika så återkommer vi gärna till dig!

Hej Helga,
Vill bara berätta att vi är väl hemkomna efter vår fantastiska resa till Sydafrika. Allt har varit mycket bra! Vår guide på plats i Kapstaden, Abe, var mycket, mycket bra!! Han hade ett stort historie kunnande som vi hade mycket glädje av och var dessutom en mycket vänlig person med mycket humor. Passade oss perfekt.
Table Bay hotell var toppen med fantastik service och det bästa läget. Safarin med Jocks Lodge var en total upplevelse. Guiden var super och Lodgen var mycket smakfull med rätt känsla.
Allt har fungerat perfekt och upplägget med början i Kapstaden med omgivningar och Safari på slutet var strålande.
Vi vill tacka för att allt har varit välorganiserat och för att vi alltid fått snabba svar på våra frågor från dig.
Om vi planerar en ny resa till Afrika så återkommer vi gärna till dig!
Ha det bra så länge!
Vänliga hälsningar
Louise

Det var en toppenresa !!!!!!!!

Fråga 1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Svar: Jo, jag reser gärna med Er igen. Det var perfekt i allt, trevliga guider, alla tre var fantastiska och ett speciellt för Kyro i Krugerparken.

Fråga 2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Svar: Absolut skulle jag och har redan rekommenderat Er till andra. Som sagt allt var topp.

Fråga 3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Svar: Egentligen behövs inte något, kanske åka ut på Godahoppsudden inom programmet. Nu fixade vi det själva men i alla fall.

Lite rekommdationer på restauranter i Kapstaden skulle inte vara fel. Vi fixade det själva också.

Det var en toppenresa !!!!!!!!

Per och Eva

Ert koncept att ordna resor för mindre sällskap tycker vi är ett stort plus

Hej!

Nedan våra svar på era frågor:

1 . Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Ja, visst kan vi resa med er igen om det skulle vara aktuellt.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Vi rekommenderar er gärna. Ert koncept att ordna resor för mindre sällskap tycker vi är ett stort plus. Ni har varit mycket tillmötesgående och bra att ha och göra med. Ni är enkla att nå på telefon och mejl. Med andra ord: Ni har skött er utmärkt och vi är mycket nöjda.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Vi är mycket nöjda med att vi valde en öppen safarijeep och inte en vanlig bil med AC. På safarin får man en helt annan upplevelse om man sitter i en öppen bil och kan känna vinden och dofterna. Dessutom kommer man högre upp och får ett större synfält i en öppen bil. Vi tycker därför att man ska erbjuda detta alternativ i första hand, men upplysa om att det finns billigare alternativ. På det sättet minskar man risken för att kunder blir besvikna när det visar sig att alternativet med vanlig bil inte ger samma utbyte.
Vi vill också lägga till att det var mycket bra att bo på hotell Commodore, som ligger så nära Water Front, men ändå inte mitt i smeten.

Vi har skrivit ner en liten berättelse om vår resa,

Vår vistelse i Sydafrika började med att vi kom till Johannesburg, där vi blev mötta av representanter från den sydafrikanska arrangören. Vi fick en mapp med hela programmet, vouchers med mera. Sedan gick färden till hotellet, som var alldeles utmärkt.

Nästa dag kom vår guide Beki. Han guidade oss runt i stan och vi besökte flera platser som hade anknytning till Nelson Mandela. Bland annat var vi på Constitution Hill där Mandela satt fängslad i många år. Förhållandena där var minst sagt förfärliga och apartheidsystemet var mycket tydligt närvarande på denna plats. Här kunde man läsa om vilka matransoner, som var aktuella för vita, färgade och svarta fångar. Det skilde sig en hel del mellan dessa gruppers menyer. Cellerna var minst sagt undermåliga och mer att likna vid tortyrkammare än bostad för fångar.

Men mest intryck på oss gjorde nog besöket i Sowetos fattigaste delar. Här bodde människor i bostäder gjorda av korrugerad plåt och annat material, som man hittat. Trångboddheten och fattigdomen var påtaglig. Standarden är låg och någon tillgång till vatten i bostaden finns inte utan man får hämta vatten i den gemensamma vattenposten. Toaletter, så kallade bajamajor, fanns uppställda i området.

Efter detta besök åkte vi vidare till en annan del av Soweto där Nelson Mandela och Desmond Tutu hade bott på samma gata.

Efter vår vistelse i Johannesburg for vi vidare mot Panorama Route med Blyde River Canyon, en fantastisk skapelse med flodfåran, som skurit sig igenom bergen, med meanderbildningar och åtskilliga vattenfall. Vägen dit kantades av apelsinodlingar och vackra vyer.

Färden fortsatte sedan till Krugerparken där vi stannade för två dagars safari. Vår excellente guide i parken, Kairoo, var mycket kunnig i fråga om däggdjur, fåglar växter och annat, som hörde ihop med Krugerparken. Vi såg många djur, som till exempel olika sorters antiloper, hyena, elefant, noshörning, lejon, giraff med flera. Kairoo visade oss olika växter med specifika egenskaper som gjorde dem användbara för människor, som lever(levde) nära naturen. På kvällarna njöt vi av den storslagna, fina utsikten från vår lodge, som låg alldeles intill parken. På kvällarna kunde vi beskåda elefanterna som kom för att duscha av sig efter dagens värme. Lodgen vi bodde på var läckert inbyggd i buskage och bland träden, så man var på något sätt ute i vildmarken även om man befann sig på ett hotell. Vistelsen på Protea Lodge och Krugerparken var rik på upplevelser, vacker vild natur, underbara människor. Personalen var mycket trevlig och ofta bjöd de på goda skratt och upptåg. Stämningen var verkligen på topp.

Efter två dagar i Krugerparken vidtog returresan till Johannesburgs flygplats dit vi skulle för vidare befordran till Kapstaden. Vår eminente chaufför och guide Beki körde och underhöll oss hela resan. Han gjorde verkligen ett bra jobb. Vid flygplatsen tog vi farväl av Beki.

Efter ett par timmar landade vi i Kapstaden och så småningom kom vi till vårt fina hotell, Commodore, alldeles vid Water Front. Hotellet var av hög klass med trevliga sällskapsutrymmen, pool och bra restaurang. Första dagen i Kapstaden gjorde vi en guidad stadsrundtur och ett besök på Taffelberget. På egen hand for vi sedan till Kirstenbosch, den botaniska trädgården. Även om det kanske inte var den allra bästa tiden att se trädgården, så var det ändå värt att få se den. Man kan föreställa sig hur trädgården ser ut på våren och försommaren då alla blommor ståtar med sin prakt. Nåväl, vi for tillbaka till hotellet och på kvällen gick vi en runda vid Water Front. Här var det mycket liv och rörelse med en enorm kommers. Vi åt en härlig middag på den fashionabla restaurangen Baia. Här serveras maträtter från havet och utsökta viner till resonabla priser.

Nästa dag for vi till vindistrikten och gjorde ett alltför kort besök i Stellenbosch med sina vackra byggnader från den holländska tiden. Vi var i Boschendal och satt under lövverket och smakade på husets härliga viner. Det var sannerligen en behaglig upplevelse både för kropp och själ. Lite senare på dagen besökte vi också vingården Anura. Även där smakade vi på lite olika viner. Det kändes dock lite mer kommersiellt och gav inte lika mycket av andlig spis. Så småningom beger vi oss tillbaka till Kapstaden och konstaterar att vindistriktet var mycket naturskönt med ett kuperat landskap och stora vinodlingar överallt.

På söndagen hyrde vi en taxi med en oengagerad chaufför och gav oss iväg för att se Cape of Good Hope. På slingriga fina vägar åkte vi utmed strandlinjen och naturupplevelsen var storartad med det djupblåa havet och klippor som störtar brant ner. Så småningom kom vi ner till udden och fick en för kroppen välgörande promenad upp till fyren. Här var vi inte ensamma precis. Förutom babianerna så var det gott om turister av förklarliga skäl.

Under hemfärden stannade vi naturligtvis i Boulder’s bay och hälsade på i pingvinkolonin där. Så småningom åkte vi vidare till hotellet efter ännu en intressant dag.

Sista dagen i Kapstaden gjorde vi ett besök på akvariet, som ligger vid Water Front och avslutade med lite shopping i området. Framåt eftermiddagen bar det iväg till flygplatsen för vår hemfärd, via Johannesburg och Amsterdam. Det har varit några riktigt intensiva dagar späckade med upplevelser och intryck att ta med sig hem. Vi känner oss mycket nöjda med vår resa.

Vänliga hälsningar
Elisabeth och Göran

En fantastisk resa med alt vi ville göra, till ett bra pris!

Hej,

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Ja, absolut en fantastisk resa med alt vi ville göra, till ett bra pris.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Vi har redan gjort det till våran granne.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Svar vet ej, alt var som vi ville ha det, e.v.t. en extra dag mellan Lukimbi Safari Lodge och Johannesburg den sista dagen var lång såg några mysiga ställen på vägen.

MVH Ingrid och Peter

Vi kan varmt rekommendera att boka med Afrikanoresor!

Hej Helga!

Stort tack för ditt mejl. Klart att vi lämnar lite feedback. Vi hade verkligen en helt underbar resa.

Vi valde resan till Sydafrika med safari i Krugerparken och Kapstaden. All information och kontakt innan gick jättebra…

Vi flög till Johannesburg och fick en heldags guidad tur med Cornelius genom Soweto och Johannesburg och lärde oss väldigt mycket om Sydafrikas historia och Apartheid. Nästa dag åkte vi med Johan genom Panorama Route till Krugerparken och såg underbar natur på vägen. Highlighten av vår resa var definitivt Krugerparken! Med ett hotell med blick in i parken och underbara safari turer i två dagar fick vi exakt vad vi hade önskat. En fantastisk semester med de allra häftigaste djuren på jorden! Därefter flög vi till Kapstaden och igen funkade all transfer utan problem. I Kapstaden gjorde vi utflykter och winetasting. Vi stannade två dagar längre för att få tid med Cape of Good Hope och en dag på stranden. All in all var det en underbar resa och vi kan varmt rekommendera att boka med Afrikanoresor! Vi kan definitivt tänka oss att resa med er igen!

3. Det fanns ett litet misförstånd angående vad som var redan betalt när det gäller Panorama Route. Vi betalade för inträden men fick pengarna tillbaka från Royal Discoveries innan vi lämnade Johannesburg.

Med vänlig hälsning,

Lea och Kim

Tack för en underbar upplevelse!

Hej!

Ber om ursäkt för sent svar. Se svar efter frågorna nedan.
Vi återkommer till er om/när vi åker till Afrika nästa gång.
Tack för en underbar upplevelse.

1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför? Absolut. Perfekt organiserad resa.

2. Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför? Ja, gör det redan.

3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra? Tyvärr har jag inga förbättringsförslag. Keep up the perfect work. Kom på att vi misstänker att den guide vi hade i Kruger är rädd för lejon. Vi fick se alla djur utom lejon. Dem såg vi när vi åkte själva dagen efter. Vi kan rekommendera alla som åker att hyra guide första dagen, då vet man hur man ska köra och hur vägarna ser ut.
MVH
Sandra

Vi är otroligt nöjda med allting!

Hej Helga,

1. Vi är otroligt nöjda med allting. Trevliga hjälpsamma guider och fina aktiviteter. Så absolut kan vi tänka oss att resa med er igen. Vi är inte färdiga med Afrika.

2. Med anledning att vi är väldigt nöjda så kan vi absolut tänka oss att rekommendera er till familj och vänner.

3. Konceptet passade oss. Vi reste med en intellektuellt funktionsnedsatt son och det gick väldigt bra med honom. Tålmodiga guider. Det var mycket intryck för honom ( även för oss) som gjorde honom lite trött men han kunde ju sova under transporterna. Skulle man åka med barnbarnen kanske man skulle önska lite mer tid för strand/pool. Vi hann inte med något poolbesök men det var inte heller vårt mål med resan.
Vår andre son ( också mycket nöjd) kanske hade önskat lite bättre uppkoppling till internet då han var tvungen att jobba lite på resan.

Med andra ord är vi mycket nöjda.

Vänliga hälsningar
Helena

Allting fungerade som det skulle!

Hej.

1. Ja vi kan absolut tänka oss att resa med er igen. Allting fungerade som det skulle. Inga problem.

2. Ja vi kan tänka oss att rekommendera Afrikanoresor till vänner och bekanta.

3. Egentligen inget speciellt som behöver förbättras. Möjligen skulle lite fler intressanta tips/förslag på vad man kan se eller inte bör missa under resan. Tex tog vårt hotell i Knysna eget initiativ och gav oss förslag på vad vi kunde titta på. Det gjorde att vi besökte ett Township några timmar. I Kapstaden gjorde åkte vi ned längs västra sidan av Kaphalvön och därefter över på östra sidan och tittade på pingvinerna i Boulders beach. Vi besökte också vingården Groot Constantia (som är den äldsta vingården i Sydafrika) och provade deras fantastiska viner. Över huvud taget var maten och vinerna väldigt bra. Både gott och prisvärt. Vi var också uppe på Table Mountain. Vi hade köpt biljetter hemifrån, fick ändå köa i ca 1,5 timmar men det var det värt. Som sagt inget speciellt som behöver förbättras. Man kan ju alltid själv ta reda på vad man vill se. Men det är aldrig fel med tips.

Mvh

Gunnar Jensen

Allt har fungerat perfekt!

Hej
Nu är Wenstrom party hemma igen.
Allt har fungerat perfekt. Vi fick två jättebra guider som verkligen gjorde sitt bästa för att vi skulle få en så bra upplevelse som möjligt.
De var väldigt kunniga o berättade mycket för oss. Nico som körde oss till Krugerparken fick prata med chris som körde den öppna bilen att vi ville ha ut så mycket som möjligt av dagarna i kruger så dag 2 engagerade han sig betydligt mer. Vi såg de big five o mer.
Wayne som körde oss i Kapstaden justerade i programmet allt eftersom för att det skulle passa oss bäst. På tredje dagens försök kom vi upp på Taffelberget.
Vi är alla väldigt nöjda. Vi har sett o upplevt väldigt mycket.
Det har varit väldigt intensiva dagar. Tiderna var nog lite väl tight tilltagna. Med mat o toastopp hann vi knappt med att komma fram i tid. Gjorde inte oss nåt men guiderna fick nog arbeta längre än tänkt.
Tack för en fantastisk resa.
Lena Wenström + 8 till.

Ni löste våra önskemål på ett mycket bra sätt!

Hej
1. Vi kan Tänka oss att resa med er igen. Ni löste våra önskemål på ett mycket bra sätt. När flygbolaget gick i konkurs löste ni det också:-)
Vi bodde mycket bra, centralt och fint. Guiderna var duktiga och pålästa. Bra och trygga bilar.
2. Absolut! De vet att vi var nöjda med er. De följe oss på Instagram.
3. Resan tillbaka från Krugerparken till Johannesburg. Flyg direkt från Kruger till Kapstaden. Kändes onödigt dyrt att ha en guide boende hos oss på lodgen. Vi kunde bli upphämtade till Krugerparken av de vi åkte med där, som de gjorde med andra gästerna på lodgen.

Tack Malin och din kollega för alla positiva samtal vi hade innan vår resa:-)

Med vänlig hälsning,
Sanna och Sven-Åke

Vi är väldigt nöjda med vår resa till Sydafrika!

Hej!

Vi är väldigt nöjda med vår resa till Sydafrika! Allt flöt på precis som det var planerat, våra guider/chaufförer kom alltid i tid o var väldigt kunniga. Alla sex personer i familjen från 24-50 år är så nöjda med vår resa, den innehöll allt man ville. Dagarna var fullspäckade men så trivs vi med att ha det, man vill ju få ut mesta möjliga. Jag har redan rekommenderat er till flera av våra vänner o arbetskamrater och åker gärna med er igen!
Tack för en fantastiskt sammansatt resa! Ett minne för livet!
Mvh Lisa

Tack för ett bra arrangemang!

Hej,
Nu är vi snart hemma efter en fantastisk resa i Sydafrika????
Allt har gått så bra, varit fint och spännande, men också omtumlande på många vis. Sydafrika är verkligen tvära kast. Tack för ett bra arrangemang, med fina samarbeten med African tours, guider, hotell, utflykter och lodger. Vi kommer absolut rekommendera er.

Varma hälsningar från
Marlene och Karl

Alt klappede perfekt!

 Kære Helga og Malin
Nu er vi vel hjemme igen efter en meget vellykket tur til Egypten. Alt klappede perfekt. Vi fik en fin service i lufthavnen og af diverse guides. Altid blev vi hentet og bragt til tiden, og alle var meget søde og venlige.
Hotellerne i Aswan og Luxor og Cairo var alle 1.klasses, og det var selvfølgelig er særlig oplevelse at bo på Old Cataract og Old Winter Palace. Jeg ved ikke hvad det kostede ekstra, men det var pengene værd.
SS Sudan var også en meget positiv oplevelse. Båden var jo meget stemningsfuld og personalet og servicen var i top. Det hele kørte som et smurt urværk, og måltiderne var lette og elegante. Og især var vi glade for, at man undgik de berømte tilfælde af dårlig mave på Nilen. Vi endte med at tilsidesætte alle forsigtighedsregler og spiste friske grøntsager og drikke isterninger. Bådens direktør havde fra starten forsikret os om, at alt var sikkert, og det havde han helt ret i. Vi hørte ikke om nogen dårlige maver.
Vi havde også en særdeles kvalificeret og engageret guide på de forskellige tempelbesøg, og igen var der landtransport klar i begge ender. Vores forestillinger om mellemøstlig slendrian blev gjort fuldstændig til skamme.
Tak til jer for altid at imødekomme vores forskellige ønsker. Vi fik en superdejlig tur, og vi vil ikke tøve med at anbefale Sudan og Orientresor til vores venner.
Mange hilsner
Grete

Mange tusind tak for den fantastiske rejse til Jordan

Hej Helga
Mange tusind tak for den fantastiske rejse til Jordan.
Her er mine svar til dine spørgsmål.
1) Hvordan er Dit indtryk af rejsen som helhed på en skala fra 1-5, hvor 1=dårligt, 2=godkendt, 3=godt, 4=meget godt og 5=udmærket.
Jeg ville helt klart sige en 5 her det var en rejse som jeg nok aldrig ville glemme.
2. Hvad var den bedste oplevelse på rejsen?
Det bedste ved rejsen var helt sikkert de fantastiske mennesker som var med, det gjorde det ekstra specielt , selvfølgelige de guide ture vi fik rundt i Jordan og vores gode bus buschauffør som
holdt os i live under hele turen.
3.Hvad var den dårligste oplevelse på rejsen?
Nogle af hotellerne var ikke så gode igen, det var ikke alle som fik en god udsigt ved det døde hav men ellers var de fine nok. Det hotel vi fik i Amman var helt sikkert et 5 stjertene hotel efter europæisk standart.
4. Hvordan oplevede Du vores guider og rejseledere?
Jeg følte lidt, jo mere tid jeg brugt sammen med dem destro mere bliver de venner, istedet for bare min rejseguide/rejseledere. De havde en god humor, kunne sagtens lave grin med tingene og
samtidigt med det holde det “professionelt”. Jeg fik mere et personligt forhold til dem. og kunne
super godt lide ideen med de 50 euro til dem.
5. Kan Du tænke at rejse med os igen? Hvis ikke – hvorfor?
Helt sikkert. Ja det er dyrt at rejse med jer, men det er helt sikkert hver en krone og øre værd.
6. Kan Du tænke Dig at anbefale os til venner og bekendte? Hvis ikke – hvorfor?
Ja.
7. Hvad synes Du at vi kan forbedre?
Nej, og hvis da var ville være det ville det kunne være bagateller, ting som kommer til at ske lige meget hvad.
Håber at det besvare dine spørgsmål
Venlig hilsen
Emil

Rigtigt kompetente og imødekommende guider

Hej Helga
Se venligst vores svar nedenfor.
1. Hvordan er Dit indtryk af rejsen som helhed på en skala fra 1-5, hvor 1=dårligt, 2=godkendt, 3=godt, 4=meget godt og 5=udmærket.
4. De sidste to hoteller levede ikke op til standarden fra de to første. Det sidste var selvfølgelig en nødløsning, men på det næstsidste var vores værelse ikke specielt godt. Vi ved dog, at der var andre, der fik bedre værelser.
2. Hvad var den bedste oplevelse på rejsen?
Petra, men også kombinationen af de forskellige guiders kompetencer. Særligt sådan noget som Richards foredrag er noget, man normalt ikke oplever på en turisttur.
3. Hvad var den dårligste oplevelse på rejsen?
Det sidste hotel levede ikke op til standarden. Hygiejnen var ikke i top, og morgenmadsbuffeten havde et kedeligt udvalg.
4. Hvordan oplevede Du vores guider og rejseledere?
Til et 5-tal. Rigtigt kompetente og imødekommende. Det virkede også som om, at de havde det godt indbyrdes.
5. Kan Du tænke at rejse med os igen? Hvis ikke – hvorfor?
Ja.
6. Kan Du tænke Dig at anbefale os til venner og bekendte? Hvis ikke – hvorfor?
Ja.
7. Hvad synes Du at vi kan forbedre?
Egentlig ikke så meget, bortset at sikre bedre, at vi kan bo på de forventede hoteller. Fint at vi fik en middag som kompensation for det ringere hotel.
8. Har Du ønsker omkring kommende rejsemål med Bonnier/Orientenrejser?
Jerusalem, Grækenland (selv om det ikke er i Orienten)
Med venlig hilsen, Susanne og Allan

Jeg kunne godt tænke mig at rejse igen, og jeg kunne også anbefale venner og kendte

Hej
Jeg vil gerne give feedback.
1. Hvordan er Dit indtryk af rejsen som helhed på en skala fra 1-5, hvor 1=dårligt, 2=godkendt, 3=godt, 4=meget godt og 5=udmærket.
Jeg vil bedømme rejsen som helhed til 5.
2. Hvad var den bedste oplevelse på rejsen?
Den bedste oplevelse var naturligvis Petra, og for mig var at bade i Det Døde Hav den dårligste
oplevelse.
3. Hvordan oplevede Du vores guider og rejseledere?
Lederne og guider var også til et 5 tal, og især Richard fortjener ros. Han gjorde oplevelserne levende
og meget interessante
5. Kan Du tænke at rejse med os igen? Hvis ikke – hvorfor?
Jeg kunne godt tænke mig at rejse igen, og jeg kunne også anbefale venner og kendte, men prisen er
høj.
Med venlig hilsen
Mads

Turen har været en fantastisk oplevelse og med en super service

Hej Helga!
Vi har haft en helt fantastisk tur med en overvældende service hvor vi udelukkende har mødt søde og venlige guider og chauffører og andre fra jeres samarbejdspartner Fun Trips stab.
Vi har allerede rost jeres rejsearrangement til skyerne overfor vores omgangskreds og kollegaer på arbejde.
Som svar på dine spørgsmål:
1) Ja meget gerne men vi skal lige sparre lidt op igen så måske i oktober 2021.
2) Så afgjort – er allerede sket.
3) Godt spørgsmål når vi nu er meget tilfreds med turen. Men lidt konstruktiv kritik kan dog nævnes som inspiration til jeres kommende rejsearrangementer:
A) På forsiden af jeres tilbud er vist nogle billeder blandt andet et af en stol på en lille balkon med et åbent rækværk på et skib. Vi fik en opfattelse af, at det var forholdene ombord. Inden vi accepterede jeres tilbud talte vi sammen, og vi var derfor
helt beviste om, at der ikke var balkon på vores skib. Hvis jeg ikke havde spurt herom var vi blevet skuffet da vi ankom til skibet.
Så når der er tale om et konkret forslag vil vi forslå I alene anvender billeder der svare til det vi oplever på turen.
B) Det er nok svært at ændre på men det var ærgerligt ikke at kunne se ud af vinduet i vores kahyt de dage vi lå til kaj i Aswan og Luxor, fordi søsterskibet lå klods op af vores skib. Det havde været langt bedre om de 2 skibe byttede plads således at vi det ene sted havde fri udsigt. Vi valgte netop at betale ekstra for at være højt oppe på skibet i forventningen om at vi dermed havde god udsigt under hele sejladsen og når vi lå i havn, da vi ikke ville risikere at få en kahyt under kajkanten når vi var i havn.
C) Det var okay vores skib og servicen var helt i top, men skibet var lidt nusset og bar præg af at være en gammel skude med slidte gulvtæpper og falmede loftplader. I forhold til flere af de andre skibe vi lå ved siden af hvor der var balkon til kahytterne, højere standard på soldækket og en mere luksuøs fornemmelse i hallen, svarede skibet ikke til forventningerne og prisen.
Vi burde nok have valgt det lidt dyrere alternativ, men forstod på jer at de 2 alternative skibe var i nogenlunde samme standard.
D) Det var fornemt at vi blev opgraderet til en suite på hotellet i Cairo. Men det var lige ud mod den stærkt befærdede hovedvej, så larmen gjorde det umuligt at nyde vores fridag på den store terrasse, hvor der ikke var møblement.
Det havde været at foretrække med et af de værelser der lå mere inde på hotellets område med udsigt til både pool og pyramider og hvor hovedbygningen afskærmede for trafikstøjen og hvor der var stole på terrassen.
Afslutningsvis vil vi igen gerne understrege, at turen har været en fantastisk oplevelse og med en super service.
Før vi rejst talte vi om jeres rejser til Sydafrika. Vi har ikke brug for et konkret tilbud men lidt information om hvad I kan tilbyde og en priside.
Venlig hilsen
Jørgen

Det var en perfekt rejse!

Hej Helga,
Det var en perfekt rejse.
Vi fik set de 3 ting, der var vigtige for os : Det døde Hav, Petra og Wadi Rum.
Det var en rigtig god ide at kombinere Petra og Wadi Rum til en samlet tur med overnatning. Der er lange køretider.
Det lokale firm, der stod for transport/guides var også rigtig godt. De havde tid til alt og kunne give gode råd.
Rart med god tid til flyskifte (i Istanbul i vores tilfælde).
Vi kan faktisk ikke komme med forslag til forbedringer.
Venlig hilsen
Torben

Vi har været godt tilfredse med vores rejse

Til Helga Bolt
Vi har været godt tilfredse med vores rejse, vi kan måske godt finde på at rejse med Jer igen. vi vil gerne anbefale Jer til andre.
Hvad kan I forbedre? Det ved vi ikke rigtig, det havde været spændende at have en overnatning i Wadi Rum, men det er svært at passe ind i programmet.
Vi havde en super god chauffør, det er fint at have den samme til hele turen.
mvh Inger Christensen

Vi var meget glade for vores tur og overordnet tilfredse med jeres planlægning

Kære Helga,
Vi var meget glade for vores tur og overordnet tilfredse med jeres planlægning. Der var et par stedet hvor vi lavede ændringer med vores lokale guide, men alt i alt tilfredse.
Dog er det vores opfattelse af de takster I angiver for drikkepenge er for lave i forhold til, hvad der forventes og det synes jeg I skal få ændret.  Vi gav i gennemsnit 50 procent mere.
Men ellers ingen bemærkninger og tak for hjælpen.
Stine

Jeg havde en fantastisk rejse i Egypten, med nogle utroligt vidende og omsorgsfulde guider!

Hej Helga
Jeg havde en fantastisk rejse i Egypten, med nogle utroligt vidende og omsorgsfulde guider.
Jeg fik virkelig oplevet en masse. Det var en meget speciel oplevelse, at have sin egen guide som gjorde alt hvad han/hun kunne for at give mig en uforglemmelig tur.
Jeg kan helt klart tænke mig at rejse med jer en anden gang og har allerede anbefalet jer til andre.
Der er dog et par ting der ikke var så godt. På det første hotelværelse jeg havde i Kairo fungerede halvdelen af lyset ikke. De lovede det ville blive lavet, men det skete ikke. Sidste aften gik kortlæseren i døren i stykker, så Security måtte lukke mig ind på værelset. Her lovede de også, at der ville komme en og reparere, men det skete ikke, så jeg kunne ikke forlade værelset igen før jeg rejste næste morgen.
Værelset jeg fik da jeg returneredes til Kairo var til gengæld fuldstændig som forventet af et 5- stjernet hotel.
Med venlig hilsen
Anette Legarth

Turen med SS Sudan var helt uovertruffen både på båden og turene ud derfra

Kære Helga
Det har alt i alt været en helt fantastisk rejse, som til fulde levede op til vores forventninger. Derfor vil vi også anbefale jer og rejsen. Turen med SS Sudan var helt uovertruffen både på båden og turene ud derfra. Hotellerne i Luxor og specielt i Cairo var virkelig gode.
Der var nogle få ting, som ikke levede op til den generelle meget høje standart. Det drejer sig om:
1. Hotellet i Aswan, som var meget nedslidt.
2. De valgte restauranter til frokost i Cairo var kedelige charter restauranter, som vi aldrig selv ville have valgt, og hvor vi ikke havde meget lyst til at spise maden. Vi havde hellere undværet frokosten.
Tusind tak for en uforglemmelig tur.
De bedste hilsener
Charlotte

Alle jeres fok var søde og rare, og det var en stor oplevelse!

Jamen gerne!
 1. Kan I tænke jer at rejse med os igen? Hvis ikke – hvorfor?
Gerne – det var, stort set, et fornemt arrangement.
2. Kan I tænke jer at anbefale os til venner og bekendte? Hvis ikke – hvorfor?
Gerne – og absolut.
3.Hvad synes I vi kan forbedre?
Alt andet end udrejsen til Cairo var perfekt. Alle jeres folk var der til tiden – alle jeres fok var søde og rare – og det var en stor oplevelse.
Mvh/Søren og Niels

Det var et fornemt koncept vi oplevede!

Kære Helga
Tak for turen til Ægypten
Det var et fornemt koncept vi oplevede!
Alt klappede!
Alle aftaler blev holdt. Vi blev holdt i hånden, i det omfang vi havde brug for det.
Guiderne var vidende og begejstrede og talte et tydeligt og let forståeligt engelsk.
På biblioteket i Alexandria opleve vi en autoriseret guide, der talte flydende engelsk, men uden at have tanken med: For hurtigt og uforståeligt, men ellers var kommunikationen ubesværet og ”gemytlig”.
De to guider kan varmt anbefales:
Ahmed al Mounier i Luxor, en glad gut på 40 med stor fortælleglæde .
Rehem Mahmoud: En sød akademikerkvinde med nysgerrigheden i behold (hun talt også tysk)
Maden var fin og varieret og temperaturen behagelig: Vi vil anbefale JER til venner og bekendte… som stadig tror at der er oprør og soldater i gaderne!!!!
Lille ide: Under den massive ”historie undervisning” vi fik (meget pædagogisk) slog det mig, at der ligger et oplevelseskoncept gemt i historiefortællingerne fra det gamle Ægypten. Jeg tor at der – på nordisk basis- er marked for en rejse der hedder: ” Turen går til vor civilisations vugge”. I Ægypten fik vi søjlen med ægyptiske regenter. Men det kunne være interessant at vide, hvad der sket i de omgivende lande på samme tid: Hvem var Hetitterne? Hvem var Søfolket? Hvor kom de forskellige fjender fra og hvordan var deres kultur? Man kunne forestille sig et tværgående studium, begyndende i faraonernes ældste dynastier og så omtale af de samtidige kulturer. Konceptet kunne omfatte besøg i Bagdad, Jerusalem, Istanbul, Athen og Rom. Besøg der skabet et samlet billede af oldtidens hovedcivilisationer.
Måske er det for nørdet, men vi ville i givet fald have været i målgruppen.
Nu laver vi denne rundtur på egen hånd.
Venlige hilsner
Anne og Torben

Vi har hatt en fantastisk lære- og opplevelsesrik reise til Egypt

Hei!

Vi har hatt en fantastisk lære- og opplevelsesrik reise til Egypt. Logistikken fungerte perfekt og alle som hjalp oss med transport og reiseledelse var svært sympatiske og kunnskapsrike.

Det var knapt med tid i Luxor og dermed vanskelig å få med seg alt. En litt klarere gjennomgang i starten av hva man eventuelt kunne velge bort kunne vært en fordel. Nefertaris gravkammer var etter min mening verd hvert eneste av de tusen pund det kostet ekstra å komme inn. Men det var mer frykten for å gå glipp av noe enn reiseleder Husseins anbefalinger som gjorde at jeg valgte å se gravkammeret –  så enda sterkere reklame for Nefertaris gravkammer kan anbefales. Ser man det kan en hoppe over de andre.

Enda litt mer utfyllende informasjon om hvordan gi tips vil jeg også anbefale. I Kairo vi var litt i villrede om hva som skulle gis når det var to personer med i bilen i tillegg til føreren.

Men dette er småting – det var en særdeles godt organisert reise.

Maten om bord og på restaurantene var vi også svært fornøyde med.

Tusen takk!

Vi kommer nok tilbake til dere når det nye museet i Kairo er ferdig og innflyttet.

Ha en riktig god påske og lykke til med deres arbeid!

Hilsen

Hallstein

PS.

Jeg kan gjerne være referanse hvis framtidige kunder skulle ønske det.

Vi havde en rigtig god rejse

Hej Helga,
1. Kan I tænke jer at rejse med os igen? Hvis ikke – hvorfor?
2. Kan I tænke jer at anbefale os til venner og bekendte? Hvis ikke – hvorfor?
3. Hvad synes I vi kan forbedre?
Vi havde en rigtig god rejse og kan svare ja på spørgsmål 1 og 2.
Til spørgsmål 3 er der kun småting. Vi gik glippe af en frokost sidste dag på Nilkrydstogtet da deres koncept lød på 4xmorgenmad og 4xfrokost. Da vi fik frokost første dag var “klippekortet” brugt op. Omvendt fik vi på sidste dag en kahyt efter turen til Abu Simpel til en god middagssøvn, så det var jo fint. Du kan måske glæde mange ved at skrive, at man flere steder kan købe fototilladelse, bl.a. Kongernes Dal og Abu Simbel. Det skulle være blevet tilladt for et årstid siden. Der er store skilte med fotografering forbudt og intet om muligheden for at købe fototilladelse. Kun via guiden blev vi klar over det. Det vogtes nidkært, at man har fototilladelsen, og min blev på et tidspunkt lånt af kustoden til fremvisning for stakler, der ikke havde hørt om det. Guiden på sydturen var meget punktlig og vi nåede typisk frem før det store ryk ind. Han passede godt på os. Han var ikke meget vidende. Den kvindlige guide i Cairo var meget vidende og kunne give troværdige og gode svar på bl.a. Det egyptiske Museum. Det var en stor fornøjelse. Hun var knap så punktlig, men dog kun småforsinket.
Hilsen John

Vi har overordnet set haft en rigtig fin tur med mange fine oplevelser, og logistikken fungerede godt

Hej
Feedback fra vores rejse ‘Nilcruise’:
Vi har overordnet set haft en rigtig fin tur med mange fine oplevelser, og logistikken fungerede godt. Derfor ville vi godt kunne benytte jeres bureau en anden gang, og vi ville også anbefale jeres bureau til vores venner.
Bureauet var meget hurtig i vores startfase til at svare på vores henvendelser- fint. Til gengæld oplevede vi nogle mindre kiks og måske forglemmelser lidt senere i forløbet. Det var noget med en voucher og en opgradering og måske en ting til, som vi måtte rykke bureauet for.
Alt omkring flyene og skift i Cairo fungerede upåklageligt.
Service og mad på båden var god og betjeningen også. Kahytterne fine.
Vores guider var gode. Især Hussein, som vi havde hele ugen, gjorde et godt stykke arbejde. Han var også ferm til at arrange et par ekstra ture, vi ønskede.
Vi var kede af, at vi kun fik ½ dag i Luxor. En meget hektisk ½ dag, hvor vi jo kun havde sovet få timer den foregående nat. Guiden gjorde til gengæld et stort stykke arbejde på at få vist os det, man nu skal se, på de få timer vi havde i Luxor.
Med venlig hilsen
Steen

Vi fik rigtig god service

Hej Helga
Det vil jeg gerne
1. Kan I tænke jer at rejse med os igen? Hvis ikke – hvorfor?
 Ja helt sikkert, vi fik rigtig god service.
2. Kan I tænke jer at anbefale os til venner og bekendte? Hvis ikke – hvorfor?
Ja på baggrund af jeres super gode support.
3. Hvad synes I vi kan forbedre?
Vi kunne godt have tænkt os i havde givet bedre information om priserne på at krydse grænsen, de var ret høje og ikke noget vi var informeret om. Vi brugte i alt 1.000 DKK hvilket var en del mere end hvad i havde informeret om. Der var mere overraskelsen i der blev irriterende for der var mange penge.
Rigtig god dag
Louise

Vi havde en fantastisk rejse, der oversteg vore vildeste forventninger

Hej Helga Bolt.
Vi havde en fantastisk rejse, der oversteg vore vildeste forventninger. I valgte at gennemføre turen med kun os 2 som gruppe, hvilket betød, at vi havde guide + bil/chauffør for os selv. Det betød så¨, at vi fik personlig betjening i alt, hvad vi foretog os. Ingen stor gruppe – intet mas og skub.
Vi kan absolut godt tænke os at rejse med Orient Travel igen og anbefaler jer til alle venner, familie og kolleger – på facebook mv.
Vi kan ikke forestille nogle forbedringer – programmet var perfekt sammensat – krydstogtskib og hotel i top. Kommunikation og information på et højt niveau.
Tak.  Vh. Susanne og Jens Jørgen Søgaard

Vi var begge vildt imponeret over jeres service og vi følte os så godt behandlet på hele turen

Kære venner

I kan lige regne med at vi har haft en helt vidunderlig rejse. Jeg svarer på jeres spørgsmål her:

1. Kan I tænke jer at rejse med os igen? Hvis ikke – hvorfor?

Det kan I helt sikkert regne med. Vi var begge vildt imponeret over jeres service og vi følte os så godt behandlet på hele turen. Alle vi var i kontakt med var professionelle og gjorde deres absolut yderste for at få vores ferie til at være lige nøjagtig så dejlig som vi kunne ønske os. Tusinde tak fordi I var der for os på hele rejsen. De få gang vi selv valgte at være alene, kunne vi tydeligt mærke forskelle på at være fulgt af en guide og ikke være det. Det betød også, at vi kunne værdsætte jeres arbejde endnu højere.

2. Kan I tænke jer at anbefale os til venner og bekendte? Hvis ikke – hvorfor?

Har allerede anbefalet jer højt og bredt. Alle der spørger hvem vi har rejs med, får jeres kontaktoplysninger. At rejse til lande der er meget fremmedartet rent kulturelt, vil jeg nu kun anbefale med en så professionel rejsearrangør som I.

3. Hvad synes I vi kan forbedre?

Det eneste jeg blev lidt ked af, var at I ikke havde fortalt mig, at vores bagage blev fløjet videre til Luxor umiddelbart efter at vi landede i Kairo. Da vi skulle være en nat i Giza og derfor have brug for skiftetøj, nattøj og tandbørster klarede vores guide problemet med det samme. Vi måtte dog vente et par timer i lufthavnen, men så fik vi vores kufferter. Det ville have været lettere hvis vi havde pakket de få ting vi skulle brug i Giza i vores håndbagage, så kufferterne kunne komme videre til Luxor som planlagt.

Men problemet blev løst og vi var glade. Alt i alt en super god oplevelse. Og hold da fast hvor er Egypten en vidunderlig land! 

Dejlig hilsen fra

Ulla  Michael

Glæden i dit liv afhænger af kvaliteten af dine tanker 🙂  

Tak, vi havde en rigtig god tur

Hej Helga
Tak, vi havde en rigtig god tur – alt forløb planmæssigt og servicen undervejs var upåklagelig.
Vi var meget glade for vores driver, som fortalte meget om Jordan.
Vi var ikke så heldige med vejret, 4 dage med regn og vi sneede inde i Petra (måske lidt af en overdrivelse men driveren kunne først nå frem til kl 12 pga. meget sne i bjergene).
Til gengæld var der næsten ingen turister, så det var dejligt – så vi vil bestemt ikke fraråde andre at rejse i februar – måske dog marts ville være lidt bedre.
Vi var også meget begejstrede for befolkningen – vi har i vores unge dage rejst meget i nordafrika feks egyptere og marokanere kan være meget anmasende, dette var slet ikke tilfældet her.
spg . 1 ja 2 ja 3 nej ikke rigtig jo i småtingsafdelingen alle frokoster var udmærkede undtagen restaurant Dana i byen Madaba (tæt ved mount nebo) den var under standard.
så alt i alt en rigtig god tur
har vedhæftet lidt billeder
Lars

Mange takk for en fin, spennende og interessant tur til Jordan og Israel

Mange takk for en fin, spennende og interessant tur til Jordan og Israel. Turen gikk greit uten uhell av noe slag. Gode sjåfører og biler.
Jo, vi kan godt tenke oss å reise med dere igjen om anledningen byr seg. Vi har heller ikke problem med å anbefale dere til venner og familie.
Når det gjelder forbedringer så bør en i enda større grad forklare de reisende prosedyrene for grensepasseringen mellom Jordan og Israel. Muligens bør dere lage et lite skriv om det. Hotellet i Petra var greit, men ikke mer.
Takk for turen og et riktig godt nytt år til dere.
Hilsen
Martha og Aasmund

Der kan kun siges en ting om vores rejse til Egypten, den har været helt FANTASTISK!!! :-)

Kære Helga

Der kan kun siges en ting om vores rejse til Egypten, den har været helt FANTASTISK!!! 🙂 . Vi har simpelthen nydt hvert sekund.

Vi har haft fantastiske guider, specielt Mustafa som fulgte med fra Luxor til Aswan og retur igen.

Vi vil rigtig gerne rejse med jer igen og anbefaler jer meget gerne til andre.

Det hele kan siges med meget få ord – nemlig vi har haft en oplevelse vi aldrig vil glemme. Alt har været perfekt 😀 .

Tusind tak for det.

Venlig hilsen

Peter og Marianne

Personalet på båden gjorde et stort arbejde for at vi følte os godt tilpas

Hej Ahmed.

Generelt set var vi rigtig glade for rejsen, og vi kan bestemt anbefale den. Ud over selve oplevelsen med Egypten vil vi fremhæve følgende positive:

–          Vores guide var fantastisk. Han fortjener al den ros han kan få! Hans viden om emnerne var i top, han var super serviceminded og samtidig et meget behageligt menneske.

–          Jeres orientering om rejsen og håndtering af en ekstra rejsende i sidste øjeblik var rigtig god.

–          Vi følte os ret sikre, da der hele tiden var en guide eller en anden person som f.eks. hentede os i lufthavnene.

–          Personalet på båden gjorde et stort arbejde for at vi følte os godt tilpas.

En enkelt ting I kan forbedre er jeres informationsmateriale, hvor I skriver om drikkepengene. Det beløb I nævner er alt for lille.

Med venlig hilsen

T. Ellegaard

Vi har været godt tilfredse med arrangementet

Kære Helga.

Det har taget lidt tid at finde sig selv efter vores dejlige tur til Jordan. Som du /I kan læse af min udførlige beretning, der er vedhæftet denne mail, så har det været en fin tur, og vi har været godt tilfredse med arrangementet. Alt klappede fint… vi blev mødt af rejserepræsentanten i lufthavnen, der også var der, da vi skulle afrejse, og vores chauffør/guide, Amjad, levede på alle måder op til forvetningerne. Han var sød og behagelig og kørte pænt og forsvarligt, og han var os på alle måder behjælpelig, hvad enten det gjaldt ekstra ærinder med indkøb eller forslag til spisesteder. Han havde sågar købt fødselsdagsgaver til mig på min fødselsdag, og selv om Mie havde haft en finger med i spillet, så havde han arrangeret det så fint for mig på dagen med middag med levende musik på et hyggeligt sted i Petra. Alt er gået så godt, og det uheld, jeg havde, er jo kun min egen skyld, eller et uheldigt tilfælde. Vi vil da helt sikkert både anbefale Jer til andre (og Jeres navn er jo med i min rejseberetning, der allerede er sendt ud til hele min vennekreds nu), og det er bestemt ikke utænkeligt, at vi kunne finde på at benytte Jer igen. Sudanrejsen, som vi først havde kig på, ville vi stadig være interesserede i, hvis ikke den var blevet så dyr på grund af alle de tillæg, – den skal meget længere ned i pris, hvis det skal være aktuelt! Jeg/(vi) har to anker: Vi havde meget bøvl omkring indtjekning på både ud- og hjemturen, da vi ikke havde boardingkort til hele strækningen, som man normalt får det. I Geneve løb vi rundt for at finde stedet, vi skulle tjekke ind, og det var ikke helt nemt at finde det. På hjemvejen var den gal igen i Amsterdam, hvor skranken ikke åbnede på det tidspunkt, der stod opført, så vi spildte igen tid med at rende frem og tilbage med uforrettet sag. Vi vil begge foretrække at få vore bordingkort for hele strækningen på én gang, så hvis det ellers er noget, I har indflydelse på, kan det gøres bedre. Og så har jeg iøvrigt opdaget, efter vi er kommet hjem, at det ser ud til, at mine bonuspoint i British Airwais Executive Club, som Royal Jordanian er partner i, alligevel ikke er registreret, som det var blevet lovet, at I ville tage Jer af inden vores afrejse? Jeg har efterfølgende forsøgt at gøre det, men det kan kun lade sig gøre, hvis man faxer oplysningerne til dem, hvilket jeg ikke har mulighed for! Men ellers tak for et godt arrangement og de venligste hilsner fra Susse Lillesøe

JORDAN – RUNDREJSE NOVEMBER 2015

Så har jeg atter været på eventyr, – denne gang en 9 dags rundrejse fra nord til syd i Jordan med min veninde, Mie. Jeg var i Jordan for 13 år siden i forbindelse med rundrejsen i Irak et halvt år før krigen, der afsatte Saddam Hussein, men det var blot nogle få dage, idet vi kun besøgte Amman, Mount Nebo og selvfølgelig Petra, men landet har jo meget mere at byde på, og Mie havde aldrig været der. Vi havde først kigget efter helt andre rejsemål, men de rejser, vi havde udset os, var enten udsolgte eller aflyste. Et besøg på årets rejsemesse i Øksnehallen for inspiration bragte os i forbindelse med det svenske rejsebureau Orientenrejser, der havde en spændende rundtur i Sudan. Men efter at have arbejdet lidt på at komme dertil, måtte vi erkende, at den blev for dyr med de mange uforudsete tillæg og afgifter, der pludselig dukkede op, så vi endte med at lade det samme rejsebureau arrangere vores Jordanrejse istedet,-  og til en mere overkommelig pris.

 

Vi fløj over Zurich og Geneve med SAS og Royal Jordanian og landede i Amman om aftenen d. 20., hvor vi blev modtaget af en agent samt vores chauffør/guide resten af ugen, en ung mand ved navn Amjad. Efter middag på en restaurant blev vi kørt direkte til hotellet i Amman for en god nats søvn. Næste dag havde vi allerede en lang sightseeingdag foran os, idet vi, med Amjad ved rattet, skulle se de vigtigste seværdigheder i Amman samt den store romerske ruinby nord for Amman, Jerash, samt byen Ajlun. Vi startede med at køre op til Citadellet, der ligger højt og flot på en af Ammans 7 høje (der er vistnok i alt 13), og der var en storslået udsigt ned over byen og det romerske amfiteater samt et interessant arkæologisk museum. Vi mødte en skoleklasse med deres lærere fra Nazarine skolen, som var en kristen skole med både muslimske og kristne elever, og jeg tror, den ene lærerinde var af jødisk afstamning. Deres lærere fortalte os, at de alle lever i fred med hinanden, hvilket også var det índtryk, vi i det hele taget fik i Jordan. Der var en fredelig og afslappet stemning, og man følte sig aldrig utryg. Vi fik også at vide undervejs på vores rejse, at Jordan faktisk er det sikreste mellemøstlige land at rejse i for tiden. ISIS er heldigvis endnu ikke kommet dertil. Befolkningen er venlig, imødekommende og hjælpsom, – dog undrede vi os alligevel over, hvor tildækkede kvinderne var. Udover, at stort set alle (undtagen de få kristne), havde tørklæder på, så var der usædvanligt mange, der havde hijab og helt tildækkede ansigter, men det har nok været saudier, da landet jo grænser op til bl.a. Saudi Arabien.

Efter citadellet kørte vi ned til det romerske amfiteater, der var en stejl omgang at komme op og ned fra, men i tilslutning hertil var også et interessant folklore museum, som vi nåede at besøge, inden turen gik nordpå til Ajlun, hvor vi skulle se en stor fæstning og spise frokost, inden vi endte ved de store, romerske ruiner i Jerash. Da var det ved at blive halvmørkt, så med en lokal guide som assistance, hastede vi igennem området, mens han snakkede som et vandfald. Der var rigtig meget at se: Hadrians triumfbue, en lang gade, en kolonnade af søjler, som stod i en ovalcirkel og flere templer og kirker, da byen Jerash har haft sin storhedstid i adskillige århundreder både før og efter Kr. f.. Vi gik og gik vist mange kilometer den dag.

 

Den følgende dag kørte vi sydpå fra Amman efter først at have besøgt en interessant moske, vi havde set et billede af i vores guidebog og insisterede på at se. Abu Darweesh Mosque lå på en af de mange bakketoppe og så mystisk og anderledes ud med sit sort- og hvidstribede murværk og mønstre på kuppel og minaret. Det var en dervishmoske, så lidt mystisk har den jo nok også været, men vi kunne desværre ikke komme indenfor. Amjad forsikrede os dog om, at den ikke var lige så speciel indvendigt, som udvendigt, for han havde været derinde. Vi fortsatte til Madaba, som er kendt for sine byzantinske mosaikker, der har været på gulvene under huse og kirker og først sent er blevet genopdaget ved udgravninger. Derfra kørte vi til Mount Nebo, som ligger højt og flot med en imponerende udsigt. Her menes Moses at have været, og legenden siger også, at han døde her. Også her var der romerske mosaikker, der var delvist overdækkede, men kirken var under renovation, så den kunne vi ikke komme ind i. Vi besøgte et nærliggende mosaikværksted, hvor vi så arbejdet med de fine mosaikker, der bl.a. blev til runde haveborde. De var fantastisk smukke, men desværre umulige at betale da de var sindssygt kostbare, – det havde ellers ikke været tosset at have haft sådan et med hjem til Sølager! Sidst på eftermiddagen nåede vi frem til vores hotel ved Det døde Hav og nåede lige akkurat ned til stranden og få et bad i det salte vand, inden stranden lukkede kl. 17, da det blev mørkt ved den tid. Vi spiste et kedeligt måltid i hotellets bar og morede os derefter med at hærge hotellets turistshop, der havde mange sjove ting. Mie og jeg købte hver et sjal i smukke farver, og Mie forærede mig en fødselsdagsgave, som jeg selv valgte: Et originalt og sjovt salt/pebersæt bestående af en kamel med en beduinmand og en tilsløret kvinde (salt- og peberbøsserne) på en saddel.

 

Næste morgen blev jeg vækket af Mie med fødselsdagssang og fyrfadslys, og vi tog os god tid med en morgendram på værelset, inden vi indtog morgenmaden på hotellets terrasse med udsigt over havet mod Israel og med alverdens katte omkring os. Der var i det hele taget mange katte i Jordan, og de blev godt behandlet. Allerede i Amman havde vi en sjov oplevelse, idet der inden for indgangsdøren på det store Cham Palace Hotel, sad en lille bitte, helt uanfægtet killing, på trods af den megen trafik ind og ud ad dørene. Det var hotellets maskot, og moderen så vi også. De blev fodret godt med madrester fra hotellet, led ingen nød og var nemme at komme til og helt tamme.

Efter morgenmaden ved Det døde Hav, skrev jeg kort mens Mie havde fået en massagetid, og knapt havde hun forladt bordet, før en af kattene sad deroppe og labbede resten af fløden fra flødekanden i sig. Det sjovt ud! Ved Det døde Hav mødte vi i øvrigt den første af de meget få danskere, vi overhovedet så i Jordan: En enlig mand, der åbenbart tilbagevendende rejste hertil for at få behandlinger for en hudsygdom. Det er da også en helt speciel oplevelse at bade i Det døde Hav, hvor man flyder ovenpå som en korkprop på grund af det voldsomme saltindhold. Jeg huskede det fra dengang for mange år siden, hvor jeg prøvede i det i Israel. Denne gang skulle vi også prøve at smøre mudder på kroppen. Der stod en stor tønde, til fælles afbenyttelse, på stranden. Man tog blot en stor håndfuld og smurte det på huden, og så størknede det hurtigt, når man sad i solen, og man lignede en elefant med runken hud. Efter en tur i vandet var det lige til at gnide af, og bagefter kunne man skylle sig under brusere, da saltet jo sved, hvis man beholdt det på bagefter. Jeg synes, man havde en skøn fornemmelse i huden bagefter og følte sig dejligt afslappet. Vi havde hele formiddagen til kl.12 til at hygge os med badning, men den blev alligevel 13, før vi kom af sted, da Amjad kom og hentede os. Men det er fordelen ved at have privatchauffør: Det er os, der bestemmer, og der sidder ikke en hel gruppe og venter på os, hvis vi er sent på den eller hellere vil bruge lidt længere tid et sted.

 

Vi skulle nu have besøgt korsridderborgen Kerak, men der viste sig, ifølge Amjad, at være problemer derude, idet der var opstået et lokalt oprør af stammer, der bekrigede hinanden, så han havde fundet en alternativ borg til os: Den afsides beliggende fæstning, Shobak. Vi kørte og kørte ad øde strækninger, men borgen, hvortil vi måtte tage det sidste stykke til fods, var absolut et besøg værd, dels på grund af den flotte udsigt, dels på grund af den lille souvenirshop uden for porten, hvor vi blev overdænget med gaver, da ejeren fandt ud af, at jeg havde fødselsdag. Jeg fik en halskæde og en turkis sten, efter jeg havde købt et par antikke øreclips. Borgen var fra 1100tallet, og havde været besat af bl.a. Saladin.

 

Vi ankom sent til Petra, hvor vi havde hele næste dag til at udforske stedet, som er den største seværdighed i Jordan, men om aftenen skulle vi jo ud at spise min fødselsdagsmiddag, efter vi havde tjekket ind på hotellet. Jeg fik allerede der min første overraskelse, idet Amjad fremdrog en kæmpestor æske til mig, – en fødselsdagsgave! Den viste sig at indeholde en fin, beigefarvet poncho og et tørklæde, og jeg tænkte allerede dér: Hvordan i alverden skal jeg få plads i kufferten? Men tanken var sød og overraskende, og det viste sig jo, at Mie havde været i ledtog med ham, så udover gaverne, havde han fundet et herligt sted til middagen. Et lille, lokalt backpackerhotel ved navn Valentine Inn med en hyggelig atmosfære, og i tilslutning til den lille lobby var der et siderum, hvor et bord var dækket til middag. Her skulle vi sidde sammen med de andre hotelgæster og spise buffetmad, som bestod af lækre, lokale retter og ikke den kedelige hotelmad, vi havde spist aftenen før. Der var også sørget for, at vi kunne få vin til maden, hvilket man ikke kunne andre steder, hvis der var tale om lokale spisesteder. For at det ikke skulle være løgn, kom der også lokale musikere, så jeg måtte op og danse, hvilket vist overraskede lidt. Amjad sagde i hvert fald næste dag:” Det var jo meget arabisk danset”, og jeg måtte forklare, at jeg dyrkede mavedans hjemme. Vi havde en hyggelig aften og fik snakket med de andre gæster ved spisebordet, hvoraf der var flere forskellige nationaliteter, der rejste alene rundt, bl.a. en hollænder, der næste dag hyrede Amjad for en dag, fordi vi skulle alene ud i Petra med en lokalguide, og en japaner, som vi udvekslede mailadresser med i tilfælde af, at vi kommer til Japan en dag.

 

Den følgende dag havde vi hele dagen på egen hånd i Petra med lokalguide. Vi blev hentet ved indgangen af Samir, – en humoristisk ung fyr, der talte et glimrende engelsk, og så begyndte turen ind i gennem slugten, eller Siq’en, som den lange, snævre kløft hedder. Efter en lang tur øjner man for enden pludselig ”Skatkammeret” – den berømte rosafarvede facade, som er hugget ind i klipperne og brugt i flere eventyrfilm. Petra har været nomadefolket nabatæernes hovedstad og havde sin storhedstid fra et par århundreder før til et par århundreder efter Kr.f., men det har eksisteret endnu længere tilbage, og siden har det også været under romerne, og der er, udover klippegravene, også fundet kirker samt utallige udhuggede klippehuler. Det har været et knudepunkt for handelsruter og har været beboet af mange tusind mennesker, men pludselig blev stedet forladt og sandede til, indtil det ved et tilfælde blev fundet af en opdagelsesrejsende i 1800tallet. Siden har det været beboet af lokale beduiner, der har besat hulerne. Nu er de stort set alle flyttet derfra, men det er ikke mange år siden, de stadig boede der. I en af turistboderne undervejs kunne man købe en bog, skrevet af en New Zeelandsk kvinde, der på sin rygsækrejse i halvfjerdserne var faldet for en beduin og havde giftet sig med ham og levet der og fået børn, indtil hans død for nogle år siden. Bogen måtte vi selvfølgelig have, begge to (- jeg er så småt begyndt på den i flyet hjem, – den starter lovende). Da vi havde set det meste og manglede den lange gåtur op til det fjerneste punkt, ”Klosteret”, forlod Samir os, og vi fortsatte alene opstigningen. Det var en hård tur, vil jeg ikke lægge skjul på, for mit bentøj er jo ikke, hvad det har været, men jeg klarede opstigningen, og vi sad lidt og nød en kop kaffe og udsigten til klosteret, som også er en indhugget facade i en klippe, og jeg skrev et par postkort, mens Mie gik et stykke videre opad til et udsigtspunkt, som jeg havde set for 13 år siden. Derefter gik vi nedad igen. Da vi var næsten fremme ved udgangen, var jeg så træt, at jeg dårligt kunne løfte benene, og så skete det, der ikke måtte ske: Jeg faldt over en sten og faldt så uheldigt forover, at jeg slog hul på mit ene bukseben, knæet og en albue og lagde mig ned over mit kamera, som jeg knækkede, og samtidig trykkede jeg mine ribben godt og grundigt! Av,av, – det gjorde ondt og blodet flød i stride strømme, så vi måtte ind på et toilet og vaske sårene så godt, det lod sig gøre. Hjemme på hotellet fik jeg kasseret bukserne og renset sårene og bikset noget plaster på. Næste dag fik vi købt noget bedre, vandskyende plaster, der fungerede perfekt resten af turen. Værst var dog ribbenene, som gjorde afsindigt ondt, så jeg spekulerede på, om de var brækkede? Jeg havde heldigvis noget smertestillende med, men det plagede mig resten af turen, når jeg skulle op og ned af en stol, seng eller ind og ud af bilen. Værst var det dog med kameraet, hvor linsen sad ubehjælpeligt fast, og hele kameraet var trykket skævt. Mærkeligt nok kunne jeg skrue den lange zoomlinse på og få taget det sidste billede på filmen og spole den tilbage og få den ud af kameraet, så noget siger mig, at det måske kun er linsen og ikke resten af kameraet, der har taget skade? Jeg kunne nemlig godt få kameraet til af focusere med zoomlinsen. Vi får se, hvad der kan gøres…?

Heldigvis har jeg altid mit ”nødkamera” med, når jeg rejser, da jeg har erfaring for, at der ofte sker et eller andet (i Mellemamerika sidste år gik kameraet i udu på grund af fugten men kom sig, da det tørrede). Vi havde jo overstået de vigtigste seværdigheder nu, og jeg klarede mig fint med det lille kamera på den sidste del af turen.

 

Mie har skridt- og kilometertæller på sin telefon, så hun kunne se, at vi havde gået 18-19 km i Petra, hvilket jeg var ret imponeret over, at JEG havde klaret, trods alt. Jeg er jo ikke i træning med at kunne gå langt, så det var vist ”godt gået”! Dagen efter kørte vi fra Petra, og jeg undrede mig endnu en gang over den by, der er blevet bygget op omkring ruinområdet. Da jeg var der sidst for 13 år siden, var der stort set intet andet end et par bygninger og et hotel. Det var lidt køligt og meget blæsende til en forandring, men vi skulle i dag til Wadi Rum, den store ørken, hvor der ventede os en jeeptur (på ladet i susende fart) og senere omstigning til kamel, så vi havde lidt mere tøj på end de andre dage. På hver sin kamel, ført af en kameldriver, red vi en halv times tid gennem et flot ørkenlandskab, som har været brugt i filmen ”Lawrence of Arabia”, og blev atter samlet op af vores jeep og kørt til en camp, hvor vi fik en dejlig frokost. Sidst på dagen ankom vi til vores sidste bestemmelsessted, Aqaba, i den sydlige del af Jordan. Det er en badeby, og man kan se til både Israel, Egypten og Saudi Arabien over Det røde Hav. Vi nåede lige en dukkert i det indbydende hav inden det blev mørkt og tog så shuttlebussen ind til byen for at spise (vi boede jo ved stranden uden for byen). Spiste dejlig fisk på en anbefalet restaurant, inden vi kørte retur til en lang, velfortjent nattesøvn. Hotellet, vi boede på var i øvrigt noget af en russerghetto. Det var næsten udelukkende befolket med russere, der festede og larmede hver aften ved hotellets pool, som vores altan vendte lige ud til. Vi mødte dog ved morgenmaden et hyggeligt, norsk ægtepar, som vi snakkede med flere gange, mens vi var der. Vi havde jo to hele dage i Aqaba, og allerede dagen efter vi ankom, havde vi fået booket en båd med glasbund, som skulle sejle os ud til et område, hvor vi kunne snorkle. Vi så fisk og vragdele under glasbunden men blev sejlet videre til et sted, der hed ”Japanese Garden”, hvor der var koralrev og dermed mulighed for at se mange fisk. Der var et godt stykke at svømme fra båden, og det var første gang i mange år jeg atter havde en snorkel på, men under Mies vejledning fik jeg atter langsomt styr på det igen, og dagen efter kunne jeg være længe under vandet ad gangen, så det er et spørgsmål om at vænne sig til det igen. Vi så mange flotte, farvestrålende fisk, – de var dog ikke så store. Jeg havde medbragt et éngangs-undervandskamera og er spændt på resultatet, når billederne bliver fremkaldt. Næste dag snorklede vi blot fra vores strand, men også der var der koralrev, og vi så bl.a. de smukke og særprægede løvefisk med de lange strittende finner. Lige før jeg skulle op af vandet for sidste gang, så jeg en rokke, der lå og gemte sig på bunden!

 

Alt får en ende, og desværre også denne tur. Lørdag d. 28. blev vi hentet 5,30 om morgenen af Amjad og kørt den lange vej til Amman, hvorfra vi fløj hjem, med skift i Amsterdam. Forinden var gået en nervepirrende nat med at få badetøjet tørt og få plads til alle indkøb og pakkenellikker og lukket kufferter. Vi havde for meget håndbagage, hvilket blev påtalt i Amsterdam, men vi slap med skrækken og fik lov at have det med os i kabinen! Hvad man dog ikke slæber med sig…sten og kviste med saltklumper fra Det døde Hav, og Mie havde købt en sjov lille skammel, jeg havde købt en arabisk kaffekande, og derudover var der alle smykkerne, vi hver i sær havde fundet, og ikke mindst mine fødselsdagsgaver, hvor især sjalet fyldte alt for meget. Nå, det endte jo godt, og vi havde en hyggelig tur. Det var dejligt at gense Jordan, og jeg blev klar over, at jeg i virkeligheden ikke havde fået set ret meget, da jeg var der første gang for 13 år siden.

Tak for turen

Hej Helga Bolt og medarbejdere,
Tilbage efter en uforglemmelig rejse til/i Jordan vil jeg/ The Poulsen group takke jer for jeres indsats.
Og vi vil give en stor anerkendelse til jeres samarbejdspartnere. Alt fungerede upåklageligt.
TAK.
Venligste hilsner fra Hanne og familie

Tusind tak for en fantastisk ferie i Jordan!!

Kære Orient Travel,
Tusind tak for en fantastisk ferie i Jordan!! Det var en stor oplevelse og virkelig vel planlagt og arrangeret fra jeres side.
Rejsen til Jordan via Istanbul gik rigtig fint og vi fik endda nogle gode timer i Istanbul. Vi tog en taxa fra lufthavnen i Istanbul og nåede til både den blå og den røde moske, i Bazaaren og en god fødselsdagsmiddag for datteren med udsigt til begge moskeer i solnedgangen.
Vores chauffør Bassam stod klar i Aqaba lufthavn og kørte os til hotellet som tog godt imod os. Bassam var altid klar til aftalt tid, venlig og kørte os sikkert frem og tilbage.
Med hensyn til hotelværelset, svarede det ikke helt til vores forventninger, og vi betalte derfor ekstra 500 JOD for en opgradering. Vi ønskede lidt mere plads på badeværelset og en luftig terrasse med udsigt.
Turen til Petra var helt fantastisk og vores guide Muhammed var rigtig god og behagelig og fortalte en masse. Super oplevelse Også rigtig godt at have ham med på turen fra Aqaba til Petra, så vi kunne nå at lære lidt mere om Jordan generelt.
Turen i Wadi Rum var også en stor oplevelse. Her ville vi dog gerne have vidst, at der var mulighed for ture af forskellig varighed. Vi fik en tur på 2 timer, men vi ville gerne have haft en længere tur, så vi kunne se mere. I vores beskrivelse var der både nævnt 2 og 4 timer, så vi vidste ikke helt hvad vi kunne forvente.
Vi tog også en overnatning i Captains Camp – en rigtig god oplevelse. Det var en ide vi selv fik, og som i fik passet godt ind i programmet. Det ville have været rigtig fint at få dette forslag fra jer, som måske også ved, hvilken camp der er bedst afhængig af, hvad man vil.
Også fint, at vi havde hotelværelset helt frem til afrejse om natten.
Alt i alt virkelig godt og vi kan sagtens forestille os at rejse med Orient Travel igen. Tak!
Venlig hilsen
Pernille

Vi har haft en meget spændende tur med en fantastisk rejseguide i Oman

Kære Orient Travel,

Vi har haft en meget spændende tur med en fantastisk rejseguide i Oman, som hedder Muhammed.

Vores guide i De forenede Emirater var en sød indisk guide. Har var selvfølgelig præget af at han var immigrant, talte indisk engelsk, måtte søge opholdstilladelse hvert andet år. Men bestemt ordentlig og sød, men det giver selvfølgelig noget andet, når man er som Muhammed, en indfødt Omani.

Mvh

Birthe

Det var en fantastisk rejse til Sudan

Hej Helga og Ahmed!

Det var en fantastisk rejse. Alt fungerede perfekt og vores rejseleder Silvio Fresco var enestående. Det var en stor oplevelse, blandt andet fordi alle var interesserede og Silvio orienterede os om alt, hvad vi skulle se og opleve!

Hvad angår jeres spørgsmål 1og 2: Kan jeg kun svare JA!!!

Det eneste der var lidt bøvlet var forlængelsen af turen til Sai øen. Huset var ok og kokken var enestående. Problemet var Nimiterne ( små stikkende insekter) der næsten var ved at drive os til vanvid om dagen, først efter kl. syv om aftenen var der fred. Det var nok en god ide at oplyse folk om generne, da det kan ødelægge oplevelserne. Vi klarede os, men det var ikke nemt! Jeg tror ikke, at jeg havde valgt den sidste del af turen, hvis jeg havde været vidende om insekterne. — Måske en anden årstid?

Alt i alt en herlig tur. TAK!

Med venlig hilsen

Siems

Rejsen til Oman gik fint og byd på mange store oplevelser

Kære Ahmed,
Rejsen til Oman gik fint og byd på mange store oplevelser. Alle ture og transfers foregik som planlagt, og guiderne var gode – især ham, der varetog 5-dages bilturen. Hotellerne var også gode – dog vil jeg nævne, at jeg på Crowne Plaza Salalah fik et værelse, der vendte ud til en parkeringsplads, hvilket kan undgås, hvis man bestiller værelse med sea view (koster kun 10 RO ekstra). Men bortset fra det forløb alt som sagt fint i overensstemmelse med programmet, og jeg kan derfor godt anbefale jer til andre og selv overveje andre rejser til Mellemøsten fremover.
Vh. Bo

Vi havde en rigtig fin tur til Oman

Hej

Jo tak vi havde en rigtig fin tur til Oman. Den var meget vel tilrettelagt og alt klappede. Det var super. Så vi vil gerne rejse med jer igen, og anbefale jer.

Vi havde regnet med at vi skulle rejse sammen med en gruppe, men det blev åbenbart til, at det var min mand og mig der var gruppen, og dermed havde vi privat guide på hele rundrejsen. Det var en overraskelse.

Vi var lidt betænkelige ved at skulle “være på” hele tiden, når der ikke var andre med på turen end os, men guiden var meget fin til at give os tid alene og tid til at gå rundt selv. Han var i øvrigt et meget behageligt menneske, der gjorde sig umage med at give os en god oplevelse, og det lykkedes helt. Talal hed han. Vi afsluttede rejsen på 5-stjernet hotel, hvilket var virkelig dejligt, selv om det var det billigste af de tre hoteller i resortet.

Vi synes vi har fået et godt indtryk af mange dele af Oman, og er meget tilfredse med det valg af rejserute som I havde lagt. det var perfekt. En stor oplevelse var landskaberne, den dejlige mad, og så “skildpaddeturen,” som langt overgik vores forventninger.

Det eneste vi kan ønske os lidt bedre var hotellet i Nizva, det var ikke helt ok, det lå kedeligt og indeklemt, med en meget lille atrium, og personalet der, virkede ligeglade med gæsterne. Det havde ikke samme standart som de øvrige hoteller vi boede på.  Restauranten var dog fin nok.

V.h. Kirsten

Den danske guide Søren Theisen var usedvanlig kompetent og hjælpsom

Den danske guide Søren Theisen var usedvanlig kompetent og hjælpsom.

Bodil & Mogens N.

Den danske guide var en god formidler

Den danske guide Søren Theisen havde en utrolig viden og var en god formidler.

Bjarne N / Inger

Rejsen indfriede til fulde vores forventninger!

Rejsen indfriede til fulde vores forventninger!

Anders & Karen H

Turen so helhed gav en flot indføring i naturvariation i området

Den lokale guide i Georgien var virkelig kompetent og den danske guide Søren Theisen er et fund af viden!

Højdepunkter:

-Dag 2 Frokost privat.

-Dag 5 Vandringen.

-31/5 Vandring i naturpark.

-1/6 Tur på højfjeld.

-2/6 Botanisk have i Batumi.

-Privat overnatning i Telavi.

Turen so helhed gav en flot indføring i naturvariation i området og ikke mindst kultur og livsbetingelser for befolkningen.

 

J. Klerk

Rejsen var over al forventning

Den danske guide Søren Theisen var i særklasse og rejsen var over al forventning. Højdepunkter: -Se kolinier af storke i landsby syd for Jerevan. -Noravank kloster i Armenien, beliggende i Kaukasus bjerge, et blandt mange. -Tbilisi by. -Tur med 4-hjulstrækker op over skovgrænse til Tabatskhurisøen og alle kæmpe flokke af geder, får og køer m. hyrder til hest. -Botanisk have i Batumi ved Sorte havet. -Nationalpark i Lagadokhi, regnskovsagtig skovklædte bjergsider. -Overnatning i privat hus (guesthouse) i Telavi fungerede godt, super beværtning med hjemmelavede retter. Alt i alt en tur med så mange oplevelser, oplysninger og indtryk, at det vil tage lang tid at fordøje. En tur over al forventning. Tak for det! M. N. Pedersen

En fantastisk oplevelse, alle dage i top!

Søren Theisens glæde-engagement og kærligheden til disse lande, den store viden om den historiske udvikling og nutidens situation er et stort plus. Og de lokale guiders botaniske viden var i top. Alt fungerede flot og alle små ”måske” problemer løst professionelt.

Jette & Klaus M

En meget fin tur til Kaukasus

En meget fin tur vel tilrettelagt, kom steder som man normalt ikke ville komme. PS. Havde nok aldrig taget turen alene. Meget tilfreds.

Q.V.

Allt har fungerat perfekt från början till slut

Hej!
Vi kom hem igår och vi har haft en fantastisk resa!!!!  Allt har fungerat perfekt från början till slut. Vi är fyllda av allt vi sett och av de människor vi mött. Petra var långt över förväntan och magiskt!
Jag tycker att samarbetet med er har varit mycket bra. Det har varit lätt att få kontakt med er vid frågor etc., snabbt svar på mailen samt att ni alltid ringt upp.
Bra reseinformation (även fortlöpande) samt reseplan. Trevligt utskriven reseplan.
Super service på flygplatsen, bra och mycket trevlig guide samt chaufförer.
Mycket bra hotell.
Jag kan absolut tänka mig att anlita er igen samt att rekommendera er till vänner och bekanta. Jag har känt mig helt lugn under hela resan.
Med vänliga hälsningar Viveka

Först och främst vill jag tacka för en fantastisk resa som Ni ordnade för oss!

Hej Ahmed,
Först och främst vill jag tacka för en fantastisk resa som Ni ordnade för oss! Allt var så välorganiserat, allt fungerade punktligt och snabbt. Hotellen var perfekt utvalda: först det intressanta hotellet i Amman, där journalister och diplomater bor eller tittar in på en drink och sedan hotellet i Petra i helt orientalisk stil och nära till promenaden ner till själva klippstaden. Hotellet vid Röda Havet var en magnifik anläggning med olika pooler, barer, restaurang och nattklubb.
Under resan hade vi ju tillgång till egen bil med en kunnig guide/chaufför och på så sätt fick vi en personlig kontakt med underbara Jordanien. Vi kunde i vårt eget tempo åka runt och stanna där vi ville och samtidigt få information om allt mellan himmel och jord. Dessutom stannade vi vid de bästa restaurangerna och fick lära känna olika jordanska maträtter.
Vi hade flera intressanta och nyanserade diskussioner med vår sympatiske guide och vi fick en mycket positiv bild av Jordanien. Men jag har en fråga kvar som jag inte fick något riktigt svar på: hur kommer det sig att det inte finns några tiggare i Jordanien? Van som jag är från Afrika och Indien tog jag med mig små saker att ge till barnen, men endast vid två, tre tillfällen blev jag av med några saker. Alla försäljare lämnade oss i fred och det var ju vilsamt att inte bli jagad av efterhängsna försäljare som t.ex. i Marocko, men det där att man inte såg några tiggare förvånade mig.
Vid sidan av alla kulturella upplevelser berördes vi av den jordanska hjärtligheten och värmen! Lite av allt det tog jag med hem till Sverige och sänder Dig därför en varm jordansk hälsning.
Catharina

Aldrig blev vi så nöjda som med den här resan

Hej Ahmed,
Tack för brevet. Egentligen kan ord  inte återge våra fantastiska upplevelser som vi hade på vår drömresa !  Vi har rest ganska mycket omkring i världen, men aldrig blev vi så nöjda som med den här resan! Det hela betyder att vi absolut måste återvända till Jordanien – förr eller senare!
Glad Påsk och Glad Vår önskar
A. Jakobsson

DRÖMRESA TILL JORDANIEN

Det är här de bor eller bara slinker in på en drink eller en kopp te, journalisterna från hela världen, affärsmännen och diplomaterna. Och nu vi från Sverige. Vi befinner oss på det spännande hotellet Intercontinental i Jordaniens huvudstad Amman. Det är det här hotellet som vi skall ha som utgångspunkt några nätter för vår rundresa i norra Jordanien. Vi har lämnat ett iskallt och snöigt Sverige i mars månad nådens år 2013 och ser nu ivrigt fram emot några intressanta rundresedagar på historisk mark i sol och värme.
Vårt hotell lockar med gourmetrestauranger, men vi äter denna vår första kväll i Jordanien på restaurang Reem Al Bawadi ute på stan. Där stiftar vi för första gången bekantskap med den goda jordanska maten som påminner lite om libanesisk mat. En massa skålar och fat fulla med läckerheter dukas fram så man blir alldeles vimmelkantig. Vad skall man välja? Efter ett förtjust frossande återvänder vi mätta och nöjda till vårt hotell.
Efter en överdådig frukost på vårt hotell ger vi oss nästa morgon i väg. Först en tur i Amman genom äldre och nyare stadsdelar. Det är backigt som i San Francisco och det är bullrigt, men sedan uppe på höjden vid citadellet och amfiteatern upplever vi en fridfull och storslagen utsikt över stan! När vi har sett oss mätta på Ammans myllrande gatuliv där långt nere under oss lämnar vi stan och åker till byn Ajlun där vi klättrar omkring i den medeltida fästningen Qalat Al-Rabad som man har byggt för att bekämpa korsfararna. Från borgen har man en milsvid utsikt över Jordanslätten.
Efter allt klättrande är det sedan skönt att kunna pusta ut lite innan vi åker vidare till dagens absoluta höjdpunkt: Jerash, som ligger i utkanten av den antika staden Gerasa. Genom den vackra triumfbågen, som byggdes till kejsar Hadrianus´ besök i stan år 129 e.Kr. dyker vi in i antikens underbara värld. Vår kunnige guide Hassan ledsagar oss genom historien, berättar om grekernas inflytande och sedan om romarna som satte sin prägel på denna stad och fick den att blomstra. Andaktsfullt går vi längs huvudgatan Cardo Maximus och beundrar det ovala torget med både grekiska och romerska kolonner. Vi besöker Zeus´ tempel, teatrar och badhus. Det är riktigt svårt att ta avsked från denna vår vandring långt tillbaka i tiden men middag och tillbakafärd till Amman väntar.
Nästa dag tar vi den 5000 år gamla kungliga vägen, Kings Way, söderut för att besöka mosaikbyn Madaba. Överallt i byn, i privathem och trädgårdar, finns det bysantiska mosaiker, men i St George´s katedral finns den mest kända mosaiken. Den visar en karta över Jerusalem och dess omgivningar från 560-talet. Denna karta, sammansatt av tusentals pyttesmå mosaikbitar har hjälpt arkeologer att lokalisera många platser i Jordanien.
Inte långt från Madaba ligger Mount Nebo varifrån man vid klart väder har en magnifik utsikt över Västbanken och Jeriko och kanske t.o.m. Jerusalem. Det är härligt att ströva omkring bland kloster och lämningar från 400-600 år e.Kr.. Mount Nebo är ett omtyckt pilgrimsmål eftersom man tror att Moses var här och också dog här. Därför har inte bara vanliga turister hittat hit utan även den förrförra påven, Paulus ll, också känd som Karel Woytola, var här.
Efter en, som vanligt, god måltid åker vi till byn Kerak där vi besöker den mäktiga jättestora korsriddarborgen. Återigen klättrar vi omkring i en borg med mörka gångar och hålor. Utsikten från borgen är storslagen med gröna fält och blommande mandelträd. Här ser man hur mångsidigt vackert Jordanien är! Landet har inte bara öknar som kanske många tror.
Och så beger vi oss då långsamt till huvudmålet för vår resa: till den mytomspunna klippstaden Petra. Staden grundades av nabatéerna, ett nomadiskt handelsfolk ungefär 500 år f. Kr.. Petra var en karavanstad på Sidenvägen, beboddes av greker och romare, men föll så småningom i glömska i flera århundraden för att först på 1800-talet återupptäckas av en schweizare. Nu tillhör Petra ett av de sju världsundren.
På vägen till Petra stannar vi och handlar hos en beduin som med släktingar och vänner sitter i ett litet hus vid vägen. Vi bjuds på te och stämningen är glad och riktigt lustig trots språkförbistringen.
Sent på eftermiddagen efter en svindlande färd längs hisnande raviner och milsvid stenöken anländer vi till hotellet Mövenpick i Petra. Hotellet välkomnar oss i helt orientalisk stil. Så vackert! Medan det hittils har varit relativt tomt på turister på vår rundtur så möts vi här av en salig blandning av turister från världens alla hörn. Vi skyndar i säng för vi har gjort upp med en guide att gå ner i stan tidigt nästa morgon innan turisterna invaderar Petra.
Alltnog, mycket tidigt nästa morgon vandrar vi längs the Siq, den 1200 meter långa klippsprickan, som är enda vägen in till Petras hjärta, the Treasury. Ibland blir det mycket trångt och mörkt så inte ens solen kan leta sig in till oss där vi går, men lika plötsligt öppnar sig vägen igen och klippväggarnas guldfärgade, rosaskimrande och lena färger omsluter oss. Väl framme vid Petras mest fotograferade ställe,the Treasury, imponeras vi av den gigantiska portalen med sex kolonner föreställande olika gudar, gudinnor och monster som är placerade över portalen och runt omkring den. Vi berörs starkt av mystiken, av historiens vingslag!
Efter ett par timmar börjar åsnor, hästar, kameler och turister dyka upp och lite av förtrollningen ger vika. Petra med alla grottor, uråldriga gravmonument, med ett kloster och en amfiteater, allt byggt i sandsten, vill man helst ha för sig själv. När vi efter en hel dag i Petra trötta återvänder till hotellet slår vi fast att en dag absolut inte räcker för att kunna ta del av allt. Till Petra måste vi återvända!
På vår sista utflyktsdag är målet Wadi Rum, öknen som är känd genom den engelske, omstridde arkeologen och militären Lawrence av Arabien som påstås ha ridit omkring här. Han hjälpte araberna i deras uppror mot Turkiet under första världskriget. Många av oss har sett filmen om honom där han kämpar sig fram i rykande sandstorm i Wadi Rum. Även vi råkar ut för en mindre storm så det blir ingen planerad kamelritt i Lawrences anda utan vi får hålla oss till en jeep. Det hela är riktigt spännande och så även besöket mitt i sandstormen hos en beduin i ett tält. Beduinen bjuder på te och med hjälp av en tolk berättar han lite om sitt liv. Beduinerna vill i allmänhet inte lämna ökenlivet trots fattigdomen. Det är verkligen anmärkningsvärt!
Efter vårt ökenäventyr rullar vi i maklig takt söderut mot staden Aqaba vid Röda Havet, där vi sedan vilar ut en vecka och lever ett behagligt badortsliv på lyxiga Mövenpick Hotel i Tala Bay. Vi upplever sköna dagar vid poolen ( det finns 8 pooler att välja mellan ) och/eller badar i Röda Havet. Vi tar en tur med en glasbåt och kan beundra fantastiska koraller i de mest olika formationer. Men för det mesta tar vi det lugnt och sitter på kvälllarna på vår balkong och njuter av några goda drinkar, t.ex. citronlemonad med mynta, och av utsikten mot Egypten mitt emot med solen som sakta sjunker ner bakom de mäktiga bergen. Långt borta tänds sedan ljusen i Eilat, den stora israeliska staden. Ett par gånger går vi till hotellets nattklubb och lyssnar på temperamentsfull sång och tittar på den klassiska magdansen som ju hör till arabernas traditioner.
När vi sedan återvänder till Sverige har vi, förutom alla kulturupplevelser, dessutom fått härliga minnen av den jordanska hjärtligheten och värmen. Överallt möttes vi av strålande leenden. Jordanien, som är omgivet av stridslystna grannländer, bemödar sig om att behålla sin harmoni och inställningen till andra religioner och folkslag är mycket tolerant.
Därför tror jag att Jordanien har en framtid! I fredens tecken!
Tack Orient Travel för en underbar resa med en omsorgsfullt utarbetad organisation och en perfekt timing!
Catharina

Det var verkligen mycket bra

Hej Ahmed,
Hade tänkt hör av mig och tacka, det var verkligen mycket bra. På de båda första frågorna svarar jag ja, på den tredje vet jag inte: det jag råkade ut för, ett dygns försening i Frankfurt berodde på snön i Tyskland och ingenting annat.
Nej, jag var mycket imponerad av boendena, både tälten och Karimas karavanseraj. Deras föreståndare Flamina var också mycket bra och klok.
Vår guide, lokal, Ayad hette han, var också mycket bra. Han talade mest italienska, men jag har inga problem med det.  Fyra av sex deltagare var italienare.
Allt gott
hälsar
Disa

Alldeles fantastisk resa

Det var en alldeles fantastisk resa och allt fungerade smidigt rent praktiskt. Det var tur att vi kom iväg men det var väldigt turisttomt. Flera talade om att 70-80 procent av turisterna försvunnit. På båten var vi 11 personer men det blev en väldigt trevlig grupp, just kanske för att vi var så få.
tack & hej,
Pär Ola

Underbar resa till Oman

Hej Ahmed
Just hemkomna från Oman vill vi passa på och tala om att vi hade en underbar resa.
Människorna är snälla och det är rent och tryggt på gatorna. Naturen var fantastiskt och vädret var bra, det senare var ingen överraskning.
Arrangemangen var perfekta, hotellet jättebra med utmärkt läge och er agent skötte sig bra med kunniga och trevliga guider.
I efterhand ett par saker vi hade kunnat göra bättre. Vi skulle nog gjort turen till öknen och turen till Wadi Shab som en kombinerad tur med övernattning i Sur eller i öknen. Det blev litet mycket bil.
I Wadi Shab skulle vi haft skor som man kan gå i vattnet med. Det var litet jobbigt att vada en lång sträcka i vattnet innan man kunde simma.
Tack för de fina arrangemangen och egentligen borde mer svenskar åka till Oman på en semester av vår typ.
Hälsningar
Karin o Örjan

Min reseberättelse från Libyen

Med min avresa från Köpenhamn var det lagom lång restid. Under min resa (1-7 okt) var det fortfarande ganska hög dagstemperatur, men vid kusten (mitt resmål) hyfsat svalkande vindar. Guiderna hade väl utformade program i lagom promenadtakt och jag hann väl med såväl fotografering (digitalt & analogt) som videoinspelning. Jag vill framhålla deras professionella kunskaper och sympatiska sätt att förmedla den. Gratulerar till dessa kontakter, eftersom det är mycket deras förtjänst att den här typen av resmål blir en så stor upplevelse. Min huvudguide, Mr. Salah Shawani, är mycket kompetent och sympatisk och en klippa för mig på min gruppresa för 1 person! Jag kände mig mycket priviligierad. Genom honom kom jag också närmare personerna vi mötte. Samtliga vänliga och naturliga och välkomnande. Vad jag upplevt av Libyen var mycket positivt och med Mr. Salah som chaufför var jag inte speciellt orolig för trafiktempot. Lite spänning får det vara också på en kulturresa! Det enda negativa under resan var att mina vykort (som Mr. Salah lämnade in på flygplatsen i Benghazi) inte kommit fram till mina vänner. Ännu. Problem med postgången? Censur? Ledsamt… (kanske Mr. Salah har någon förklaring?) Lycka till med era resor i framtiden! (Ledsen att jag inte kom iväg till resemässan i Köpenhamn…)
Hjärtliga hälsningar Nils-Ove.

Reseberättelser från Burma

Hej Ahmed,
Tack för mailet.
Vi har faktiskt inte kommit hem än utan vilar ut i Thailand efter den innehållsrika resan i Burma.
För din fråga om reseberättelse kan vi hänvisa till vår resedagbok.
Hälsningar
Jonas och Niclas
8/11.Visumet fixat
Äntligen har passen med våra visum till Myanmar (Burma) kommit. Lite i senaste laget men nu är de här. En kaka för att muta (reta) arbetskamraterna står i ugnen. I morgon är det också dags att plocka fram det som ska packas i resväskan. Äntligen bär det iväg på en ny långresa i Asien!
21/11. Tempeltur i Rangoon
I morse tog vi Thai Airways morgonplan till Rangoon. Av någon anledning stod inte planet vid någon gate, utan alla 300 passagerarna i den så gott som fulla A330:n fick åka buss till planet. I Rangoon blev vi mötta av den lokala guide som kommer att ta hand om oss under hela vistelsen i Myanmar. Vi är en liten och behändig grupp på sex personer på rundturen. På flygplatsen passade vi på att växla till oss lite lokal valuta. På guidens rekommendation växlade vi in 400 USD var vilket blev ca 337000 kyat. Förutom några 5000-lappar fick vi 302 tusenlappar!
22/11. Bussresa till Hpa-an
Vi for iväg tidigt med våra guider Uffe som är svensktalande Dansk och Mojo som är våran engelsktalande Burmes. Vårat mål för dagen var Hpa-an som ligger i en region i sydöstra Burma i Kayinstaten som till för några år sen var stängd för besök. Där var ett kloster byggt på en klippa som reste sig 722 meter över risfälten. Nedanför klippan fanns tusentals budda statyer utställda i raka rader. På resan dit som tog åtta timmar hann vi med ytterliggare ett par tempel varav ett var i en stor grotta. Det mest intressanta med bussresan var att se hur folk lever på landsbyggden och all trafik med olika konstiga fordon som har importerts från grannländerna och bussar och pickuper som var överlastade med folk.
24/11. Runt Mawlamyine
De senaste två dagarna har vi varit i området runt staden Mawlamyine i östra delen av Myanmar, endast en halv dags resa från Thailändska gränsen. Innan vi lämnade Hpa-an besökte vi dels ett tempel med stadens symboler, en orm och en groda, samt en marknad där både Niclas och jag köpte varsin longyi, den traditionella manliga kjolen. Nästan alla män använder longyi istället för byxor. Vår lokale guide, busschaufför och hjälpchaufför är klädda i longyi och vit skjorta. I Mawlamyine började i med att besöka en amerikansk babtistkyrka från mitten av 1800-talet. Den var under renovering inför något kommande jubileum, men vi hann med att få en bön på burmesiska för oss innan vi åkte därifrån. Vi hann med ytterligare några buddistiska tempel innan vi åkte ned till stadens strandpromenad. Den fina utsikten från Mawlamyine inspirerade för övrigt Rudyard Kipling när han på slutet 1800-talet skrev sin poesibok Mandalay.
26/11. Flygresa till Mandalay
Idag åkte vi ut till flygplatsen kl 05.15 för att ta inrikesflyget till Mandalay, vi fick flyga i en ATR 72. Mandalay som är Burmas näst största stad och som är ett handelsnav i norra Burma. Därefter fortsatte vi med buss längs huvudvägen mot Thailand till staden Pyin Oo Lwin. Det går lättare att uttala efter ha druckit av den lokala romen. En flaska med två burkar Cola kostade 1600 kyat det vill säga ungefär 13 svenska kronor. På eftermiddagen har vi besökt en botanisk trädgård där vi bland annat tittade och luktade på kaffebuskar och kanelträd. Vi hann även med ett besök på ett kafé som serverade ett kaffe från norra Burma som var riktig gott. Givetvis blev det en sacher tårtbit till kaffet.
27/11. En skakig tågresa över Gokteik-ravinen
I förmiddags tog vi tåget från Pyin Oo Lwin mot Hsipaw. Järnvägen är smalspårig med gamla lok och vagnar. Medan vi stod kvar på perrongen klev en man ner under vår vagn och började bända med bromsarna… Vi hittade med lite hjälp våra platser i förstaklassvagnen (upper class). Det lilla dieselloket började leta sig ut från stationen i maklig promenadtakt innan det gasade på. Som mest kom tåget upp i lite drygt 40 km/timme. De gånger tåget letade sig upp i lite högre farter var spåret ofta så ojämnt att vagnen endera gungade kraftigt i sidled så att huvudet for från sida till sida, eller så hoppade vagnen upp och ner så att man nästan studsade i sätet. Med en snittfart på ungefär 25 km/timme snirklade sig tågen fram genom smala passager av blommor och träd genom landskapet. Efter tre och en halv timme kom vi fram till den stora stålbron över Gokteik-ravinen som byggdes 1901 av en amerikansk firma. Tåget kröp fram på den över 600 meter långa bron ca 300 meter över dalgången. Vid stationen efter bron väntade bussen på oss och körde oss till Hsipaw.
28/11. Vandring i bergen till en Palaung-by
I dag har vi vandrat upp i bergen till en by med minoritetsfolket Palaung. Halv åtta började vi vår vandring från hotellet med vår guide Aung San. Namnet “Aung” betyder förresten att man är född på en söndag. På vägen uppför berget fick vi namn och beskrivningar av många växter och grödor och deras användningsområden. Vi passerade ett antal byar där det bodde människor som tillhör Shan-folket. Shan är den etniska grupp som är i majoritet i Shan-staten. Det var nästan inga ute och jobbade på fälten, vilket berodde på att det är fullmåne i dag. Då är det helgdag för alla buddister och man går till templen för att och på kvällen är det fest. (Fest med fyrverkerier visar det sig nu när vi sitter och skriver.)
30/11.Mandalay
I morse åkte vi med båt över Irrawaddyfloden från Mandalay till Mingun. Där började en burmesisk kung bygga en jättelik pagoda i slutet av 1700-talet. Femton år senare avbröt han bygget, eftersom en astrolog berättade att han skulle dö i förtid om han byggde färdigt. 1839 inträffade en stor jordbävning i området som gjorde att byggnaden sprack och förstördes. Vi tittade även på världens näst största klocka, den största utan sprickor, som väger hela 90 ton. Med hjälp av en träkläpp passade vi på att provslå på den. När vi åkt tillbaka över floden till Mandalay var vi förbi olika hantverkare som bland annat snidade i trä och sten och som gjöt bronsfigurer. Vi var även förbi den förgyllda Mahamyatmuni Byddha statyn. Den är förgylld med hela 1448 kg bladguld och i taket ovanför statyns huvud sitter en 24 karats diamant.
3/12. Monywa
I Monywa har vi inte kommit åt Internet. Förmodligen berodde det på konflikten mellan polisen på ena sidan och bybor och munkar på den andra om en koppargruva utanför staden som regeringen sålt till kineser. Hur som helst åkte vi från Mandalay till Monywa i lördags. Längs vägen stannade vi bland annat vid världens längsta träbro byggd i teak, U Bein, som är 1,2 km lång. Vi åkte även båt ut till ön Ava där Burma hade sin huvudstad på 1300-talet.
I Monywa tillbringade vi söndagsförmiddagen med att åka till ett berg där hundratals smågrottor var uthuggna ur berget. De flesta hade en staty av Buddha och målningar på väggarna. På väg till grottorna passerade vi koppargruvan där det var oroligt i torsdags. När vi åkte till Monywa fick vi förhållningsorder av den lokale guiden att inte prata med munkar eller fotografera polis eller militär samt att undvika folksamlingar. De enda spår vi såg av att något hade hänt var ambulanstrafik som verkade onormalt omfattande. På eftermiddagen intog vi adventsfika på ett nyöppnat kafé. På kvällen titta vi på solnedgången vid en 130 meter hög nybyggd buddhastaty. I dag har vi åkt till Bagan via Pakkuku. Från Pakkuku till Bagan åkte vi båt på Irrawaddyfloden.
4/12. Bagan
I Bagan finns enormt många tempel och stupor som är runt 1000 år gamla. Det finns över 4400 utspridda över ett ganska stort område. I dag har vi varit runt och tittat på några av dem som är speciellt intressanta, bland annat några med gamla väggmålningar. En väggmålning beskrev hur mongolerna med Kublai Khan i spetsen belägrade och plundrade Bagan i slutet av 1200-talet. På eftermiddagen hade vi lite fritid på hotellet innan vi skulle ut med bussen och titta på fler sevärdheter. Då passade vi på att vandra runt bland stuporna som ligger bakom hotellet. När vi vandrat färdigt svalkade vi oss i poolen från den 30-gradiga värmen.
5/12. Utflykt till Mt Popa och by i Bagan
Vi äntrade bussen på morgonen för att ta oss till den slocknade vulkanen Mt Popa. På vägen dit stannade vi för att titta på hur man gjorde palmsocker. Vid Mt Popa finns ett kloster som ligger på en topp precis bredvid vid den slocknade vulkanen. Det var en milsvid utsikt över slätt landskapet runtomkring. Senare under dagen besökte vi en by i Bagan där vår lokala guide visade oss runt. Vi fick dock lite onda aningar när vi kom fram till ett vattenhål där byborna hämtade vatten. De började hämta vatten när vi kom dit och det kom äldre kvinnor som rökte cigarrer helt plötsligt. Vi gick runt i byn som var halvtom på folk och barnen, som bar på mindre barn, pratade inte med oss. Guiden talade om för oss att de inte hade elektricitet och fick använda solceller. Det råkade stå oxar bundna vid spiltorna och på ett annat ställe råkade dom hacka majs till mat men det fanns bara kvinnor i byn för männen var på sina jobb. När man tittade runt så hade hus med TV-antenn en solcellspanel på fem watt. Hur kan det gå ihop? På ett ställe gjorde dom oxkärror som kostade 2000 $ vilket motsvarar en årslön här och vi tror inte att det tar längre än en månad att snickra ihop en. Det kändes som en kuliss som turisterna vallades runt i och inte som de byar vi har besökt på andra ställen i Burma.
8/12. Grottor och båtåkning
I torsdags tog vi morgonflyget från Bagan (Nyaung U) till Heho i södra delen av Shan staten. Från Heho åkte vi buss till staden Kalaw högre upp i bergen på cirka 1500 meters höjd. Bussfärden gick via en kalkstensgrotta som var fylld med över 84000 buddhastatyer innan vi på dåliga vägar genom små byar innan vi kom fram till Kalaw. Vi bodde på Pine Hill Resort och som namnet antyder är Kalaw omgiven av en tallskog. Den höga höjden gjorde att temperaturen sjönk ganska snabbt på kvällen och på morgonen var det bara åtta grader. Hela resorten gick i engelsk kolonialstil med teak från golv till tak i husen. I går åkte vi vidare till sjön Inle där vi åkt båt till vår nästa resort som är byggd på stolpar ute i sjön.
9/12. Hantverkstur på Inle
I går packades våra två båtar efter frukost för att besöka olika hantverkare i byarna runt sjön. Alla hus vid sjön har vatten intill knuten, så det var bara att lägga till med båten. Vi besökte ett sidenväveri som dessutom gjorde tyg av fibrer från stjälken till lotusblomman. De importerar silkestråd från Kina trots att mullbärsbusken som silkeslarven äter växer bra här. Anledningen är, enligt guiden, att sättet som silket utvinns från kokongen strider mot buddismen syn att behandla djur väl. Buddisterna i Thailand verkar inte ha samma strikta syn angående att koka silkeslarver. Efter att ha druckit lite kaffe och besökt en smedja, ett tempel och en båtbyggare tittade vi på stora tomatodlingar som flöt i sjön. Tomatplantorna växte på konstgjorda öar och kunde skördas 7-12 gånger per år beroende på sort. På kvällen tog vi flyget ner till Yangon för ett sista dygn i Burma innan vi åker till Thailand.
10/12. Sista dagen i Burma
I går, den sista dagen i Burma, hade vi en del att göra. Vi började med en jakt på Burmesisk musik, klassisk och modern. Vi fick tips av Uffe vart vi skulle gå för att hitta en affär som inte hade piratkopior. Det fanns en några kvarter från hotellet. Vi frågade personalen om dom kunde tipsa oss om vad som var populärast för tillfället. Efter lite språkförbistringar så fick några förslag och vi valde varsin cd. Nu återstår det att lyssna på dem när vi får tag i en cd-spelare. På vägen till hotellet blev det ett inköp av senaste Bond filmen för 2,50 SEK, undra om den är original? Jag passade också att besöka en frisör som utförde en nogrann klippning för 12 SEK. De sista utflykterna som gruppen gjorde var att besöka en ädelstensmarknad och nationalmuséet. Muséet var en konstig upplevelse där man var själv i stora salar med utställda föremål såsom förstenade fossiler som låg framme utan något skyddande glas. De utställda objekten var också i någon konstig ordning utan någon röd tråd som i svenska muséer. På kvällen flög vi till Bangkok.
Jonas och Niclas

Tack för en fin resa till Jordanien

God fortsättning och tack för en fin resa i Jordanien!
Här kommer våra kommentarer till dina frågor:
1. Kan Ni tänka Er att resa med oss igen? Om inte – varför?
Ja det kan vi om resmålet passar med våra planer. Vi är nöjda med vår resa till Jordanien
2.Kan Ni tänka Er att rekommendera oss till vänner och familj? Om inte – varför?
Ja det kan vi. Eftersom allting under resan löpte smidigt, vi bodde bra, hade mycket bra guider och därmed blev mycket nöjda.
3. Vad tycker Ni att vi kan förbättra?
Själva resan var perfekt, inget ytterligare att förbättra. Det skall alltid vara dessa duktiga guider i turistländer, dem ger mervärde! Hälsa vår guide!
Maire

Reseskildring – Jordanien 07-12/7

Vi reser från ett kallt och regnigt Sverige den 7 juli. Efter några timmars problemfri flygresa landar vi i Amman med sol, värme och en fantastiskt god middag i ett beduintält.
Vi blev mottagna av en guide som hjälpte oss igenom ankomsthallen. Sedan fick vi träffa Mohammed som skulle bli vår guide och chaufför under vistelsen i Jordanien. Vi åkte och åt vår ankomstmiddag direkt, eftersom vi var ganska hungriga och trötta då vi startat vår resa kl 01.30. Efter middagen åkte vi igenom Amman till vårt hotell. Ett fint och lyxigt hotell. För oss som bor uti i skogen blev det en natt med många nya ljud med bilar, sirener och böneutropare om vartannat. Spännande!!
Söndag den 8 juli. Vi åkte norrut från Amman i riktning mot Jerash. Vi åkte på slingrande vägar upp och ner i bergen samtidigt som vi fick Jordaniens historia berättad för oss. I Jerash besökte vi den romerska staden. Vi tittade också på spelen på hippodromen. Vi blev sedan guidade genom den gamla staden av en lokal guide. Vi åt en god lunch efter detta. Sedan åkte vi tillbaka till Amman och fick en sightseeing genom den gamla staden. Vi var lite trötta efter dagens tur så vi orkade inte gå ur och gående utforska gamla staden utan åkte tillbaka till hotellet. Efter ett par timmars vila gick vi ner till gamla staden och utforskade den i skymningen bland alla marknadsstånd och myller av folk.
Måndag den 9 juli. Mohammed fick sig ett gott skratt efter att vi berättat att våra herrar (man och son) hemma i Sverige inte kan spela någon golf på grund av allt regn som för tillfället faller över Sverige.  Vi åkte söderut och började dagen med att besöka berget Nebo, åkte sedan till mosaiktillverkningen och dess affär. Därefter åkte vi till Madaba och mosaikkartan. Vi gjorde ett kort stopp vid en skola så Karin fick ta ett kort på en skola för att visa sina klasskamrater. Därefter fortsatte vi mot Arracks fort. Vi åt en god lunch och tog oss en tur genom fortet. Därefter fortsatte vi mot Petra. Efter några mil på hisnande serpentinvägar var vi framme i Petra. Inte kunde jag tro att det var så bergigt i Jordanien. Framme i Petra ordnade Mohammed biljetter till ”Petra by night”. Det var lite mysigt.
Tisdag den 10 juli. Vi började dagen 7.30 för att slippa den värsta värmen. Vi fick en bra guidning av Samir. Han följde också med oss till klostret och fixade så vi fick rida åsna uppför trapporna men jag blev alltför höjdrädd uppe på åsneryggen när man skulle uppför trapporna och stupet nedanför så jag gick uppför istället. Efter vandringen till klostret intog vi en välbehövlig lunch i skuggan. Därefter gick vi tillbaka till hotellet för glass och vila. Det kändes ganska skönt att vara på väg tillbaka strax efter lunch istället för på väg in som de flesta andra.
Onsdag den 11 juli. Värmen slog emot oss skogsbor som trivs bäst i snö och minusgrader så vi antog Mohammed förslag att avstå jeepturen och istället se Wadi Rum från hans luftkonditionerade bil. Vi åkte sedan till Akaba och såg fyra länder och vidare till Döda havet då min dotter hade en dröm om att få bada i Döda havet. Det var en verklig upplevelse att byta om till baddräkt i 42 graders värme och sedan bada i 32 gradigt vatten för att sedan försöka få på sig kläderna igen när svetten rinner. Nu var Karin verkligen så trött och slut så vi fick åka till hotellet och vila ett par timmar innan avskedsmiddagen.
Torsdag den 12 juli gick flyget hem. Vi blev mottagna av två blöta herrar. Min son meddelade genast att vi hädanefter inte får åka iväg utan honom. Jag tror han ångrade sig!!! Det har nog inte varit så tokigt att följa med oss.  Det har varit regnrekord och några grannbyar har blivit avskurna på grund av allt regn när vi varit i Jordanien så de har inte kunnat spela så mycket golf.
Resan var helt fantastisk och vi njuter och tänker med glädje tillbaka på våra äventyr här i mörkret och kylan. Karin gjorde ett bildspel och visade och berättade för klasskamraterna om resan. Det tog två lektionstimmar för alla var så nyfikna och hade många frågor!
Tack!
Med vänlig hälsning
Maria och Karin

Det blev en trevlig tur till Jordanien

Hej Ahmed!
Tack för ditt mail. Det blev en trevlig tur till Jordanien. Vi fick på bara en vecka en bra bild av landet och uppskattade verkligen resan, hälsar
Lennart

Rapport från min mellanöstern resa

Hej!
Nu är jag hemma igen o det har varit en underbar resa. Jag är verkligen nöjd!  Kan också säga att jag betalat min flygbiljett till er idag.
Oman var mycket intressant o jag älskade att det inte var så exploaterat som många andra länder men det ar väl en tidsfråga. Synd bara att det är så oroligt i jemen annars hade jag åkt dit med men det kan ju bli en annan gång. Vad jag förstår så har ni haft det också?
Jag har egentligen inget att klaga på förrutom att de inte kom o hämtade mig precis när jag kom till Muscat men det löste ju sig. jag har väldigt svårt o säga vad som var bäst i Oman men öknen, Sallalah o hotell crown plaza var fantastiskt o den stranden där, oj. khasab inte minst o vad jag tyckte om det stället. Det var väldigt isolerat men ändå så vackert o härligt. Dow cruisen var en verklig höjdpunkt den hade jag kunnat vara ute på ngr dagar. Det förverkligade jag i Turkiet under 3 dgr så var jag ute på en blå cruise där i medelhavet/egeiska havet. Det var fantastiskt! Men som sagt jag åker gärna tillbaka till Oman igen.
Det var också bra att jag fördelade resan lite bättre med 10 dgr i Israel o 14 dgr i Turkiet då fick jag ju se det också. Jag var 9 dgr i Istanbull o jag älskade denna stad, den var mystisk o vacker på ngt sätt o lätt o ta sig fram där. Sedan åkte jag ner  till Demre o tog en båt cruise under 4 dgr och sedan avslutade jag min resa i Zelcuk/Epesus vilket också var fint. Jag har nog tagit ca 1500 bilder under denna resan. Det är en hobby för mig.
Jag vill tacka er för att ni hjälpte mig på bästa sätt fast tiden var knapp o jag kommer gärna tillbaka. Jag  kanske kan bli er utsände som kollar upp olika resmål? vem vet.
Jag önskar er en fin helg !
Varma hälsningar
Nicole

Intressant resa till Jordanien

Hej!
Tack för att ni ordnat en mycket trevlig och intressant resa till Jordanien för oss med en mycket kunnig och trevlig guide och väldigt god mat!
Mvh
Maria och Karin

Rejse til Egypten – Rejseberetninger

Hej Ahmed
Vi havde en fin rejse hvor næsten var perfekt.
Desværre nåede vi ikke vort fly i Kairo til Luxor, det tog lang tid at få organiseret et hotel i Kairo  for overnatning, så vi fik sovet 3 timer første nat, ikke en god begyndelse !!!!!
Med de problemer der er at komme igennem Kairos lufthavn, bør I i fremtiden booke en overnatning i Kairo og ikke i Luxor, så for man bedre rest.
Ellers var alt  perfekt og til tiden, god service og gode guider.
En lille komentar til SS Sudan, som var dejlig, morgenmaden var ikke god, for lidt og for kedelig.
Vi kan godt tænke at rejse med jer igen, og vi kan også anbefale jer til andre.
Vore næste rejser vil måske gå til Jordan, Oman, vi vender tilbage når det er aktuelt
br
Mogens